StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIspričao se

Ravnatelj bolnice o fotografiji koja je šokirala javnost: ‘Isto bih tako učinio i sa svojom obitelji, da bi ih spasio‘

Piše dv
19. travnja 2023. - 21:56

Današnja vijest dana svakako je fotografija dviju starijih pacijentica smještenih u isti bolnički krevet. Ogorčeni pacijenti poslali su Jutarnjem listu fotografiju koja je snimljena u petak, 14. travnja na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović se, kako prenosi Nova TV, ispričao pacijenticama i njihovim obiteljima zbog situacije koja je šokirala javnost.

"Iako je situacija bila ružna, svi teško bolesni pacijenti zbrinuti su taj dan i spašeni su im životi. Iako je to bila nelagoda za te pacijente, to je u tom trenutku bila neizbježna situacija. Na taj način spasili smo puno gori i puno lošiji scenarij, na taj način spašavali smo ljudske živote", rekao je.

"Tog dana između 13 i 15 sati na odjelu je bilo više od 60 pacijenata,. Bilo je jako puno teških pacijenata kojima je trebala dijagnostička obrada, pregled i hospitalizacija", ispričao je Dujmenović.

"Tijekom sat vremena došla su tri teška pacijenta kojima je trebala reanimacija, respirator i hospitalizacije u hitni boks. U jednom trenutku, zbog nedostatka prostora, dvije ženske osobe bile su smještene na jedan ležaj, vrlo kratko, dok nije pronađen adekvatan smještaj", rekao je.

image
Ronald Goršić/Cropix

"Zbog velikog broja kompleksnih pacijenata i sam sam došao u OHBP, zajedno s glavnom sestrom, radio sam u ambulanti. Odmah sam nazvao ravnateljicu Zavoda za hitnu medicinu, zamolio sam da se svi hitni pacijenti iz rubnih dijelova županije voze u okolne bolnice", rekao je Dujmenović.

"Nakon nekoliko sati sve je bilo pod kontrolom", dodao je.

Na pitanje što se dogodilo da ne mogu primiti više od 60 pacijenata, Dujmenović je ispričao:

"U tom je trenutku bilo toliko teških pacijenata da ih nismo mogli sve staviti na ležajeve. Morali smo s odjela dovesti krevete kako bismo smjestili sve teške pacijente. To je bio trenutak - veliki broj pacijenata, a morali smo reagirati da bismo spasili živote."

Za dvije pacijentice s fotografije navodi da su dobro, hospitalizirane su i nada se da će im boravak u bolnici kratko trajati.

image
Privatni album/Jutarnji list

Svjestan je, navodi, težine situacije i toga kako fotografija djeluje.

"Ta fotografija ni meni nimalo lijepo ne izgleda. Mi smo spašavali živote drugih pacijenata", priznao je Dujmenović.

Ministar zdravstva od njega je tražio očitovanje, potvrdio je da su se već čuli.

"Bez obzira na to što sam u to vrijeme i ja bio u OHBP-u, napravit ćemo interni nadzor u Odjelu hitnog bolničkog prijama. Naravno da ću izvješće poslati i našem županu i ministru", navodi.

Kaže kako se radi o iznimnoj situaciji, no nastojat će da bude još spremnih kreveta u slučaju da se pojave teški bolesnici.

Za RTL je Dujmenović izjavio da bi i sa svojom obitelji, da bi ih spasio, isto tako učinio.

01. listopad 2023 23:35