StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVeliki problem

Raskol dojučerašnjih velikih saveznika: Poljaci prijete novim embargom, Ukrajinci tvrde da sve ovo pogoduje Moskvi

Piše Snježana Pavić/JL
22. rujna 2023. - 07:08

Poljska je zaprijetila da neće više slati oružje u Ukrajinu, ali nije jasno hoće li doista obustaviti isporuke oružja, ili je to samo dio verbalne eskalacije nakon što je u petak Poljska stavila embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine, za što ju je Ukrajina tužila pred WTO-om, a Volodimir Zelenski kritizirao pred Vijećem sigurnosti UN-a. Zadnje vijesti iz Kijeva glase da dva ministarstva poljoprivrede pokušavaju izgladiti spor, piše Jutarnji list.

Poljska više neće opskrbljivati Ukrajinu oružjem iz vlastitih zaliha, najavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki za televizijski kanal Polsat News. "Mi nećemo više slati oružje Ukrajini zato što sada naoružavamo Poljsku", citirao je CNN najavu poljskog premijera na društvenim mrežama. Poljaci su već poslali oko trećine svoga arsenala Ukrajini, i u procesu su modernizacije vojske modernim oružjem proizvedenim na Zapadu, navodi BBC. Ranije je najavljeno da bi poljski proizvođač PGZ sljedećih mjeseci Ukrajincima trebao poslati oko 60 haubica Krab.

Zabrana uvoza žitarica

Poljska, Slovačka i Mađarska u petak su zabranile uvoz ukrajinskih žitarica, nakon što je 15. rujna istekla zabrana Europske komisije za uvoz ukrajinske hrane u pet istočnih zemalja članica. Morawiecki je optužio ukrajinske oligarhe da su "gurali svoje žitarice na poljsko tržište" bez brige za lokalne poljoprivrednike. Poljska će se sada usredotočiti na isporuku "najsuvremenijeg oružja" za vlastite potrebe, izvijestio je poljski PAP. Morawiecki je naglasio da će Poljska braniti vlastite gospodarske interese, ali da spor oko žitarica ne dovodi u pitanje sigurnost Ukrajine.

Nakon više oštrih istupa dužnosnika, čini se da se nazire kraj sporu. Al Jazeera prenosi da je ukrajinski ministar poljoprivrede u telefonskom razgovoru sa poljskim kolegom pristao pronaći rješenje trgovinskog spora koje je u interesu obiju zemalja, objavilo je u četvrtak ukrajinsko ministarstvo. Potvrdili su "bliske i konstruktivne veze i složili se razraditi mogućnost suradnje na izvoznim pitanjima u bliskoj budućnosti".

Najviši poljski dužnosnici, uoči skorih općih izbora, brane odluku o embargu. Poljske vlasti moraju prije svega štititi poljske interese, istaknuo je poljski predsjednik Andrzej Duda u intervjuu državnoj televiziji TVP. Kako prenosi Polskie Radio, Duda je rekao da Poljska pomaže Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, ali mora zaštititi interese svojih poljoprivrednika.

‘Ogromna pomoć‘

Duda je istaknuo da Poljska želi da Ukrajina preživi, pa su poslali "ogromnu" vojnu pomoć. U Ukrajinu su poslali 300 tenkova iz svojih zaliha, rekao je, zatim 100 oklopnih transportera, te poljske haubice Krab, koje su "omogućile Ukrajini da udari ruske snage u pozadini". Poljska je poslala Ukrajini 320 tenkova iz sovjetske ere i 14 borbenih zrakoplova MiG-29, navodi BBC, koji po vrijednosti poslanog oružja smješta Poljsku na šesto mjesto. Poljska je po BBC-ju poslala u Ukrajinu oružja u vrijednosti od 3,3 milijarde dolara, a najviše su poslale SAD (46,6 milijardi) te Njemačka (18,9 milijardi dolara). Njemački Institut Kiel procjenjuje da je Poljska namijenila Ukrajini 4,27 milijardi eura (oko 4,54 milijarde dolara), za kombinaciju vojne, financijske i humanitarne pomoći. Većina zapadne vojne opreme stiže u Ukrajinu preko Poljske, a Poljaci su prema podacima UN-a primili 1,6 milijuna ukrajinskih izbjeglica, navodi CNN.

Poljaci su probili led u svibnju slanjem aviona MIG-29, čime su postali prva zemlja NATO-a koja je poslala borbene avione u Ukrajinu, mjesecima prije SAD-a, koje su tek prošlog mjeseca pristala odobriti slanje zrakoplova F-16 (i to ne iz svojih zaliha) po završetku obuke ukrajinskih vojnika.

Geneza spora

"Kada je riječ o hrani, Poljska je samodostatna. Imamo svoje žito. Stoga je priljev milijuna tona žitarica iz Ukrajine neprihvatljiv s našeg gledišta", rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda. Neće biti zabrane za tranzit ukrajinskog žita kroz Poljsku, otklonio je Duda. Spor oko žita počeo je nakon ruske invazije, zbog koje su zatvoreni glavni pomorski putevi preko Crnog mora. To je pak dovelo do toga da su velike količine žita završile u zemlljama središnje Europe. Ni Mađarska ni Slovačka, koje su također zabranile uvoz ukrajinskih žitarica, neće zabranjivati njihov tranzit preko svog teritorija, javlja BBC. Poljska se odlučila na zabranu uvoza nakon što je Europska komisija objavila da neće produžiti zabranu uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice, suncokreta i suncokretovog ulja iz Ukrajine u Poljsku, Bugarsku, Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku. Priljev ukrajinskog žita bi "izazvao novi krah na poljskom tržištu žitarica", pa će zabrana "pomoći u sprječavanju štrajkova i društvenih nemira", objavila je poljska vlada.

U ponedjeljak je ukrajinska ministrica gospodarstva Julia Sviridenko objavila da su podnijeli tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke. - Za nas je od ključne važnosti dokazati da pojedinačne države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe, istaknula je Sviridenko u izjavi. Poljska je u utorak pozvala na razgovor ukrajinskog veleposlanika zbog govora predsjednika Volodimira Zelenskog u srijedu pred Vijećem sigurnosti UN-a. Zelenski je rekao da Kijev "naporno radi na očuvanju kopnenih ruta za izvoz žitarica" i da "politički teatar" oko uvoza žita samo pomaže Moskvi.

Premijer Mateusz Morawiecki je rekao da će proširiti broj ukrajinskih proizvoda kojima će biti zabranjen uvoz ukoliko Kijev eskalira spor oko žita. Francuska ministrica vanjskih poslova Catherina Colonna izjavila je u srijedu da je studija EU-a pokazala da uvoz ukrajinskih žitarica neće oštetiti europske poljoprivrednike i napetosti nazvala žalosnima.

29. travanj 2024 10:43