StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNISU MU DRAGE

Putinov strah od žena krije se u mračnom trenutku njegove karijere. Odlučio je u audijenciju primiti majke i supruge mobiliziranih, ali samo one ‘probrane‘. Evo i zašto...

Piše D.K./SD
24. studenog 2022. - 17:14

      Dva mjeseca nakon mobilizacije oko 300 tisuća ruskih rezervista, Kremlj je ipak pristao da Vladimir Putin neke od njihovih majki i žena uskoro primi u audijenciju, donosi Slobodna Dalmacija.

   Tobožnji cilj režimskog prijema je ublažiti ruske strahove od masovne mobilizacije, no prije bi moglo biti da se Putin zapravo prilično boji ruskih žena. One su i dosad, na temelju ratnih svjedočanstava iz druge ruke, najhrabrije u ruskom javnom prostoru razobličavale ratnu misiju u Ukrajini kao sumorni kaos s besmislenim žrtvama za sumanute ciljeve. Otkako je novim mobilizacijskim valom zahvaćeno još par stotina tisuća obitelji, žene su postale još glasnije u javnim kritikama i pritiscima.

image

Mlada Ruskinja je uz Ukrajinu

Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp

      Putin se, međutim, odlučio posebno pripremiti za suočenje s ‘opasnim suknjama‘: brojne predstavnice obitelji čiji članovi ratuju u Ukrajini objavile su kako su ignorirane i izostavljene s popisa za sastanak. Pred Putina, čini se, mogu samo provjerene i lojalne. Valentina Melnikova, predstavnica udruge obitelji ruskih veterana od 1989., rekla je u intervjuu za Guardian da joj se nitko nije obratio u vezi s najavljenim ovotjednim sastankom s Putinom.

     “Naravno da nas nisu pozvali i naravno da mi ni ne želimo ići”, rekla je Melnikova. Prema njezinim riječima, Kremlj će i za ovu priliku posve samostalno odabrati Putinove sugovornike, ili čak popuniti redove za slikanje lažnom i namještenom publikom. Svi aktivisti veteranskih ili nevladinih udruga za ljudska prava su zaobiđeni, dodala je, bit će to posve insceniran sastanak. Usprkos tome što je ruski Odbor vojničkih majki dosad primio na tisuće pritužbi, više nego u svim godinama rata u Čečeniji.

image

Putinova policija hapsi majke na prosvjedu u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp

     U Rusiji ne postoji klasični antiratni pokret, ponajviše zahvaljujući Putinovim restriktivnim zakonima koji kažnjavaju svako neslaganje s ratom na internetu ili na javnim skupovima. Glavni generator antiratnog nezadovoljstva dolazi iz vojničkih obitelji koje redovito primaju pisma mobiliziranih s fronta. Unovačeni su s lažnim obrazloženjima, loše obučeni i opremljeni, bez oružja i municije te često takvi bačeni u bitke bez ikakva smisla i svrhe. Tisuće ruskih vojnika se na tjednoj bazi žale na korupciju, zlostavljanje, ignoriranje medicinskih zahtjeva i nezakonite pritvore, a njihove žene, majke i sestre često u snimkama javno barataju s takvim pritužbama te ih adresiraju samome Putinu. Mobilizacija se na temelju tisuća takvih svjedočanstava doima kao potpuno bezakonje, tvrdi Melnikova.

image

Još jedna žena u Putinovim zatvorima

-/Afp

     Usukani bivši špijun na čelu Kremlja, gordi ruski ratni moloh, dobro zna zašto se odlučio kukavički skrivati od svojih kritičarki. Situacija u kojoj ruske majke i žene sve više govore bez zadrške i ‘autoritet‘ mu bacaju u blato jako ga podsjeća na jedan mračni trenutak u političkoj karijeri, kad je prvi (a možda i jedini) put osjetio gnjev ruskog naroda. Kad se 2000. dogodila tragedija nuklearne podmornice Kursk i kad je na dnu Barentsovog mora završilo 118 članova njezine posade od kojih su mnogi danima bili živi,  Putin je uporno i bahato odbijao svaku pomoć zapadnih vlada da sudjeluju u njihovu spašavanju. A kad su udovice ruskih podmorničara počele prosvjedovati i tražiti od Putina da prekine odmor u Sočiju i spasi njihove muževe, on je izašao pred njih i javno ih nazvao ‘kurvama od 10 dolara‘ koje Zapad plaća da ga namjerno diskreditiraju.

image

Udovica časnika s Kurska Oksana Silogova 

/Afp

    Čak i u autokraciji kakva je Rusija, taj je incident i pučki gnjev uz gomile psovki koje su ga zbog svega zasule ruski predsjednik jedva preživio. Putin se sve od Kurska, tvrde upućeni, više nikad nije usudio uživo sresti sa stvarnim članovima obitelji ruskih vojnika.

    Danas mu se, vjerojatno, sve više čini kako ga sustiže sudbina kojoj je prije 20-ak godina umakao. “Vladimire Vladimiroviču, jeste li vi muškarac ili nešto drugo?” poziva ga na sastanak Olga Tsukanova, suvoditeljica Vijeća majki i supruga koje je organiziralo peticiju da se hitno zaustavi mobilizacija i doma vrati sve muškarce s fronte. “Imate li hrabrosti pogledati nas stvarne majke i žene u oči, umjesto onih odabranih koje krijete u džepu? Čekamo vaš odgovor! Ili ćeš se opet sakriti?” javno pita Putina Tsukanova, čiji je 20-godišnji sin nedavno unovačen jer se opirao slanju u Ukrajinu.

image

Uhićenje na prosvjedu protiv mobilizacije u Moskvi

Alexander Nemenov/Afp

     Umjesto audijencije kod vrhovnog žbira, organizacija ovih žena održala je javni okrugli stol, usprkos stalnom nadzoru ruskih snaga sigurnosti. Na događaju su postavili i velike fotografije ruskih dužnosnika koji su ignorirali njihove pozive, poput ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova. Marina Borisovna, majka s ruskog istoka, rekla je tom prilikom da su dva njezina sina mobilizirana.

  „Jedan ima dvoje male djece. Tko će odgajati moje unuke? … Molim sve one od kojih to ovisi da mi vrate sina kako bi mogao odgajati svoje dvije kćeri.” – vapila je žena. No, u nijedno gluho uho ne dopire nježna riječ.

  “Mobilizacija je proizvela ogroman stres u cijelom ruskom društvu ”, zaključio je Denis Volkov, direktor neovisnog Levada centra, moskovske agencije za ispitivanje javnog mnijenja. Prognoze blagostanja kod ruskih građana rapidno su se istopile i u povijesti promatranja nije bilo tako oštrog pada. Zanimljivo je kako je potpora nedavnoj mobilizaciji među ruskim stanovništvom daleko manja od građanske potpore ‘specijalnoj vojnoj operaciji‘ u Ukrajini. Lako je ići i u rat i u gloginje s tuđim ‘veseljkom‘.

03. svibanj 2024 07:03