StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRuski plaćenici

Putin vjeruje samo grupi Wagner i njihovom osnivaču; na njega imaju jači utjecaj od Lavrova i Šojgua! Na čelo vojne operacije u Ukrajini doveli su ‘generala Armagedona‘

Piše D.K./sd
2. studenog 2022. - 22:21

Jevgenij Prigožin i drugi prvaci grupe Wagner, ruske plaćeničke skupine odgovorne izravno Vladimiru Putinu, trenutno u Kremlju imaju jednak, ako ne i veći politički utjecaj, nego ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ili ministar obrane Sergej Šojgu. To tvrdi vrlo upućeni istaknuti ruski disident i bivši politički zatvorenik Mihail Hodorkovski, a prenosi londonski Guardian.

Hodorkovski je britanskom parlamentarnom odboru za vanjske poslove nedavno izjavio kako, prema informacijama kojim raspolaže, osobno Prigožin stoji iza nedavnog imenovanja generala Sergeja Surovikina na čelo vojne operacije u Ukrajini. Surovikina ruski radikali od milja još zovu i general Armagedon, donosi Slobodna Dalmacija.

image

Jevgenij Prigožin

Telegram/profimedia/Telegram/profimedia

Popularnost grupe Wagner u Kremlju je posljednjih mjeseci naglo porasla, pogotovo otkako je njihovo postojanje i regrutacija plaćenika po kaznionicama figuriralo kao alternativa širokoj mobilizaciji. No, Wagner grupa koja broji oko 7000 vojnika nikad ne bi preuzela krivnju na sebe ako vojne operacije u Ukrajini ne uspiju ili nastave zapinjati. Dvojica koja će naposljetku na sebe preuzeti krivnju za krive poteze bit će Jurij Kovalčuk, Putinov financijer, i ministar obrane Sergej Šojgu, uvjeren je ruski tajkun s londonskom adresom, Mihail Hodorkovski.

On tumači da je riječ o ljudima za koje se vjeruje da su najviše vršili pritisak na Putina da pokrene invaziju na Ukrajinu i uvjereno prognozirali da bi Kijev mogao biti zauzet za samo tri dana. Jevgenij Prigožin još uvijek igra rolu najboljeg Putinova igrača i hvali se da njegove snage, tj. wagnerovci, u Ukrajini napreduju dinamikom od 100-200 metara dnevno, usprkos tome što moderna ruska doktrina diktira napredovanja od barem 30 kilometara i više na dan. No, u carstvu slijepih očito su i jednooki postali kraljevi.

image

wagner grupa

/Slobodna Dalmacija

Mihail Hodorkovski drži kako je Putin naprosto i nadalje osuđen oslanjati se na prekaljene ubojice i teroriste iz grupe Wagner, pošto ga je nedavni otpor općoj mobilizaciji u Rusiji prisilio da taj proces što prije okonča, a neka nova mobilizacija bila bi mu politički još opasnija.  Više od 700.000 ljudi napustilo je Rusiju nakon proglašenja mobilizacije i to predstavlja ozbiljan udarac za Putinovu obrambenu industriju i za rusko gospodarstvo. To je za rusku ekonomiju možda i pogubnije od trgovinskih sankcija koje im je nametnuo zapad.

Mihail Hodorkovski je pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i cijeli zapadni svijet, da prihvati novodobne ruske prognanike jer je riječ o najaktivnijim i najobrazovanijim ljudima s primjerenom ušteđevinom, a među njima je i više od 30 tisuća ruskih programera koji su utočište od diktatora i ratnog ludila potražili na Cipru. Njihov odlazak je značajno ugrozio sposobnost Rusije da nastavi voditi kibernetičke ratove, a zemlju je napustio i nemali broj ruskih inženjera koji su nužno potrebni za proizvodnju i održavanje visokopreciznog oružja.

02. svibanj 2024 23:45