StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPARANOIČNI AUTOKRAT

Putin se sastao s učenicima, ali pažnju je izazvao njegov zahtjev roditeljima - ako se djeca misle s njim rukovati moraju dva tjedna u izolaciju, ‘car‘ se boji korone

Piše S.Pg./sd
2. rujna 2022. - 17:43

Vladimir Putin, poznat po velikom strahu od Covida, naredio je školarcima prethodnu dvotjednu izolaciju prije svog jučerašnjeg sastanka s njima u Kalinjingradu, licem u lice, na tipičnoj sesiji ispiranja mozga - javlja Daily Mail, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Predsjednik Rusije jako brine o svom zdravlju i posljednjih je godina uveo dodatne mjere opreza kako bi izbjegao zarazu korona virusom, a broj slučajeva u Rusiji ovog je mjeseca ponovno počeo rasti.

Ovaj skup, na kojem su sudjelovali nadareni učenici - pobjednici raznih natjecanja u području kulture, znanosti i sporta - naslovljen je "Razgovor o važnom". A ruski čelnik već je ranije naglasio koliko je važno podučavati u školama onu verziju povijesti koju je odobrio Kremlj.

image

Putin na susretu s nadarenom djecom u Kalinjingradu 1. rujna

AFP

Osim što je djeci održao lekciju iz povijesti u kojoj je sugerirao da bi Ukrajina i Rusija trebale biti jedna država, Putin im je govorio i o važnosti discipline, a zbunio ih je spominjenjem "gumene guzice":

"I, naravno, naporan rad. Sve to skupa jako je važno. Naporno raditi je  talent već samo po sebi. Talent je natjerati se na produktivan rad. Nije to, da ‘prostite, samo ‘gumena guzica‘", rekao je i nasmijao se na tu svoju "dosjetku".

Opća zbunjoza na internetu

Njegova mlada publika nije reagirala na "šalu", koju očito nisu shvatili, a njegove su riječi izazvale "zbunjozu" i kod mnogih na internetu. Novinarka Elena Rikovševa rekla je: "Što mu je u glavi? Neka netko izliječi ovog predsjednika!"

Politolog Fjodor Krašenikov nazvao je Putina ‘gospodin Gumena Guzica": "O čemu on to? Što je time htio reći? Kakve veze ima ‘gumena guzica‘ s temom o kojoj se govorilo? Neka mi netko objasni."

Svi pokušavaju dokučiti na što je Putin mislio. Neki pretpostavljaju da je  aludirao na nadimak koji je u Sovjetskom Savezu dobio ozloglašeni ministar vanjskih poslova Vjačeslav Molotov, čudovišni moćnik koji je navodno potpisao više popisa za masovna pogubljenja od Staljina. U Staljinovo doba bio je poznat kao "Kamena guzica", zbog svoje sposobnosti da radi za stolom 20 sati bez prestanka.

Na sastanku s učenicima Putin je o samom sebi priznao: "Ne mogu reći da sam najdiscipliniraniji. Moram još raditi na sebi. Disciplina je važna za uspjeh. Ali sama disciplina nije dovoljna."

image

Putin na susretu s nadarenom djecom u Kalinjingradu 1. rujna

AFP

‘Povijesni‘ ruski teritoriji

Potom je učenicima otvoreno rekao da želi vratiti ukrajinske teritorije koje smatra tradicionalno ruskima. Tako je Donbas je nazvao "povijesnim teritorijem" Rusije i dodao: "Počeli su stvarati antirusku enklavu na području današnje Ukrajine koja prijeti našoj zemlji. Dakle, naši dečki koji se tamo bore brane i stanovnike Donbasa i brane samu Rusiju."

Za jednosatne sesije s pitanjima i odgovorima, Putin je rekao kako je bio šokiran otkrićem da djeca u istočnoj Ukrajini nisu znala da je njihova zemlja bila dio Sovjetskog Saveza zajedno s Rusijom. Rekao je da mu je ruski ministar obrazovanja Sergej Sergejevič Kravcov kazao da djeca u Donbasu pod ruskom okupacijom "nisu ni znala da su Ukrajina i Rusija dio ujedinjene zemlje".

Putin je ovom prilikom val prosvjeda koji je 2014. godine prisilio tadašnjeg ukrajinskog proruskog predsjednika da ode s dužnosti nazvao "državnim udarom".

"Svi misle da danas s ruske strane dolazi neka vrsta agresije. Ali, nitko ne razumije, nitko ne zna da nakon puča 2014. stanovnici Donjecka, velikog dijela Luganska i Krima nisu htjeli priznati puč", rekao je Putin. "Počeo je (ukrajinski) rat protiv njih i vodio se osam godina."

Dodao je: "Na teritoriju današnje Ukrajine počeli su stvarati antirusku enklavu koja prijeti našoj zemlji. Dakle, naši momci koji se tamo bore štite i stanovnike Donbasa i brane samu Rusiju. Naravno, to zaslužuje punu podršku našeg društva - to je vrlo važno. Naročito od mladih ljudi. Momci koji se tamo bore riskiraju svoje živote. Mnogi ginu. Dakle, moraju shvatiti za što daju svoj život, a to je iznimno važno: za Rusiju i za ljude koji žive u regiji Donbasa."

Ubrzo nakon što je predsjednik Viktor Janukovič pobjegao iz Kijeva, Rusija je zauzela i anektirala Krim i podržala pobunjenike koji su uspjeli preuzeti kontrolu nad dijelovima Luganska i Donjecka u istočnoj Ukrajini.

image
Gavriil Grigorov/Afp

Kijev i saveznici odbacuju ideju da su govornici ruskog jezika u Ukrajini progonjeni, kao neutemeljenu izliku za Moskvu da pokuša zauzeti što više Ukrajine i svrgnuti predsjednika Volodimira Zelenskog.

Putin je rekao kako je važno da škole u Rusiji i dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom podučavaju po nastavnom planu i programu koji je odobrila Moskva, a u kojem se u velikoj mjeri odbacuje suverenitet i povijest Ukrajine kao neovisne nacije od 1991. godine.

Tjera škole da budu ‘domoljubnije‘

Od početka invazije na Ukrajinu, Kremlj tjera škole da budu domoljubnije: od ovog četvrtka, svi učenici započinju školski tjedan ceremonijom podizanja zastave i sviranjem nacionalne himne.

Putin je također predsjedao sastankom odbora nove organizacije mladih koju je osnovala vlada, a koja se oslanja na tradiciju Komsomola i pionira iz sovjetske ere, što su bila mlada "krila" Komunističke partije.

Ova, još uvijek neimenovana organizacija najnoviji je pokušaj stvaranja nacionalnog prokremaljskog pokreta mladih. Prethodno su bili sad već nepostojeći "Naši" ("Naši ljudi"), koji su imali više od 100.000 članova na svom vrhuncu 2000-ih.

02. svibanj 2024 05:13