StoryEditorOCM

Putin potpisao zakon koji omogućuava mobilizaciju građana osuđenih za ubojstva, pljačke, krađe, trgovinu drogom i druga teška kaznena djela

Piše Dv
5. studenog 2022. - 21:35

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji omogućava mobilizaciju građana osuđenih za ubojstva, pljačke, krađe, trgovinu drogom i druga teška kaznena djela prema Kaznenom zakonu Ruske Federacije.

To omogućuje mobilizaciju stotina tisuća ljudi koji su osuđeni na uvjetnu kaznu ili su nedavno pušteni iz kaznenih kolonija, a kojima je dosad bilo zabranjeno služiti vojni rok, piše Jutarnji.

Jedina skupina kriminalaca koji su izuzeti iz uredbe su oni koji su počinili seksualne zločine nad maloljetnicima te oni koji su optuženi za izdaju, špijunažu ili terorizam. Iz uredbe su isključeni i oni koji su osuđeni za pokušaj atentata na državnog dužnosnika, otmicu zrakoplova, ekstremističko djelovanje i nezakonito rukovanje nuklearnim materijalima i radioaktivnim tvarima.

Zelenski optužio Iran da laže o dronovima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Iran da laže nakon što je ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian priznao da je Islamska Republika Moskvi dostavila ograničen broj bespilotnih letjelica prije rata u Ukrajini. Zanijekao je međutim da je nakon početka invazije slao oružje ili projektile.

Zelenski je istaknuo kako snage u Kijevu obaraju najmanje 10 dronova dnevno, prenosi Reuters.

Stoltenberg: Ne vjerujem da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u intervjuu za tursku televiziju NTV da ne vjeruje da će Moskva upotrijebiti nuklearno oružje.

Poručio je da je ponašanje Rusije "neodgovorno i bezobzirno".

Prema navodima neovisnog ruskog portala Meduza, Stoltenberg je rekao da rizik da će "Rusija upotrijebiti nuklearno oružje nije velik, ali da bi posljedice bile ogromne".

- Tu prijetnju shvaćamo ozibljno... u nuklearnom ratu nema pobjednika, rekao je.

U Hersonu sve napetije

Situacija na jugu Ukrajine sve je napetija. Oko grada Hersona čuju se snažne detonacije, Rusi tvrde da je njihova protuzačna obrana u akciji, ali da su neke rakete pronašle svoj cilj i pale na ‘grad duhova‘. U međuvremenu, Rusi masovno bježe iz grada, a Ukrajinci tvrde da uništavaju ruske brodove koje prenose opremu, donosi Jutarnji.

- Jedan brod smo uništili i potopili, a dva su oštećena - rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Aleksandar Štupun.

Dodao je da Rusi pod prijetnjom oružja tjeraju civile iz svojih domova, a da vojnici pljačkaju što god im dođe pod ruke.

Međutim, Ukrajinci su i dalje skeptični oko ruskog povlačenja iz Hersona.

- Vjerujte mi, oni će se boriti. Pokušat će zadržati pozicije i čeka nas teška borba - rekao je jedan od ukrajinskih komandanata na području Hersona.

02. svibanj 2024 04:38