StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNe suzdržava se

Putin mu je prilijepio opasnu etiketu, ali Kasparov mu opet nije ostao dužan: pogledajte kako je izrešetao ruskog predsjednika, uputio je i odvažan apel rsukoj oporbi

Piše D.K./sd
31. svibnja 2022. - 17:31

Nakon što ga je zajedno s bivšim tajkunom Mihailom Hodorkovskim Putinov režim nedavno svrstao u svoj registar stranih agenata, što je gotovo pa gora etiketa od nekadašnje staljinističke titule 'stranog špijuna', šahovski prvak Gari Kasparov nije mu ostao dužan, piše Slobodna Dalmacija.

Na nedavnom Forumu Slobodne Rusije u Rigi na kojem je sudjelovao Kasparov je još jednom prokazao Putina kao jeftinog Staljinova klona u 21. stoljeću. Založio se da zabrane uvoza tehnologije kritične za funkcioniranje ruske industrije ostanu na snazi sve dok se ne nadoknadi Ukrajini ratna šteta i dok krivci za ratne zločine ne budu izvedeni pred lice pravde.

U Rusiji ionako nikakva opozicija tamošnjem režimu nigdje nema priliku izraziti svoje stavove, kazao je Kasparov, jer ih je Putin sve protjerao u inozemstvo ili u zatvore.

image
Carlos Costa/Afp

"Politički život u Rusiji je davno završio. Tijekom Putinove 22 godine na vlasti, njegova vlada je okupirala ili ugasila gotovo sve neovisne medije, zabranila strane informativne platforme, stavila izvan zakona oporbene skupine, zatvorila vodeće aktiviste i ugasila neovisne organizacije civilnog društva, te masovno etiketirala pojedince i kritičke ili nepoželjne subjekte kao strane agente kako bi ih diskreditirali. Čuditi se što takav režim danas provodi masovna ubojstva u Ukrajini može samo netko tko je posve neupućen ili nije želio znati što je Putin radio prethodnih desetljeća” – kazao je Kasparov.

Prošle godine sudovi su osudili Alekseja Navaljnoga, Putinovog najozbiljnijeg političkog rivala, na više od dvije godine zatvora zbog kršenja uvjetnog otpusta, jer je negirao da je njegova Antikorupcijska zaklada ekstremistička organizacija, kao i druge grupe koje je Putinov režim takvima označio.

Prije nepunih mjesec dana Navaljni je dobio novu devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za pronevjeru i nepoštovanje suda. Sve to je bilo prije otpočinjanja invazije na Ukrajinu, a nakon agresije stvari su se u Rusiji po pitanju elementarnih sloboda još drastičnije pogoršale.

image
Mikhail Metzel/Sputnik Via Afp

Teško je kriminalizirano svako nepoželjno izvještavanje o ratu kao i prosvjedovanje protiv njega. Kasparov je upozorio da Putinovi politički protivnici koji nakon svega nastavljaju djelovati u Rusiji i po pravilima koje im je on postavio zapravo služe samo za legitimiranje njegove vladavine. Rekao je kako bi istinska oporba zločinačkom režimu u Rusiji trebala otići iz zemlje i svjedočiti posvuda da ne mogu imati nikakva utjecaja na politiku kod kuće.

Kasparov se angažirao u borbi za prava Rusa koji u inozemstvu osuđuju Putina i njegovu politiku. Kazao je i da s europskim dužnosnicima razgovara o poboljšanju njihova položaja, te da se zalaže da svim Rusima u inozemstvu zajamče prava kao i svim ostalim građanima, ako potpišu deklaraciju u tri točke kojom se osuđuje rat, Putinova vlast nazove nelegitimnom i iskaže priznanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

“S tako potpisanom izjavom u ruci, po mom mišljenju, nije pošteno kažnjavati ljude samo zato jer imaju rusku putovnicu ili su rođeni u Rusiji, te im treba omogućiti sportska natjecanja, dobivanje boravišnih dozvola i otvaranje bankovnih računa", predložio je.

image

Zagreb, 030115.
Aerodrom Pleso.
Gari Kasparov, bivsi svjetski prvak u sahu i veliki kriticar vladavine Vladimira Putina.
Foto: Darko Tomas/CROPIX

Darko Tomas/cropix/Cropix

Šahovski velemajstor s hrvatskom putovnicom, koju je dobio zbog iskrenog zalaganja za Hrvatsku i napadnuti Vukovar u vrijeme Domovinskog rata, Kasparov je čuven i kao dugogodišnji Putinov kritičar: s bivšim KGB-ovcem se sukobio već ranih 2000-ih, kad je izvrgnut represiji dok je pokušavao izgraditi nestranačku i prodemokratsku rusku političku skupinu Ujedinjena građanska fronta. Nakon pritvaranja i policijskih maltretiranja otišao je iz Rusije u samonametnuti egzil i od tad živi na raznim svjetskim adresama, od New Yorka do Podstrane, gdje ima kuću.

26. travanj 2024 10:37