StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKadrovska politika

Putin još ne misli okončati rat: Jednim potezom značajno će povećati rusku vojsku; ‘Pa to znači doživotne ugovore!‘

Piše DV
16. veljače 2024. - 06:29

Ruski predsjednik Vladimir Putin radi na podizanju dobne granice za vojne časnike na 70 godina. Pokušaj je to povećanja ruske vojne moći, smatra vojna obavještajna služba Velike Britanije, prenosi Daily Mail.

Ako bude odobren, taj nacrt zakona bit će najnoviji poticaj ruskog predsjednika da poveća svoje snage dok nastavlja zadavati teške gubitke Ukrajini: Rusija predlaže nacrt zakona za podizanje dobi vojnog ugovornog osoblja, uključujući one koji su regrutirani prije lipnja 2023., na dob od 65 godina te na dob od 70 godina za časnike, navodi se u priopćenju koje je objavilo britansko Ministarstvo obrane.

image
Gavriil Grigorov/Afp

- Ovo bi znatno podiglo trenutnu dobnu granicu od 51 godine za dočasnike i vjerojatno bi produljilo trajanje ugovora, dodaje se. Smatra se da Rusija trenutno ima oko 1,3 milijuna vojnog osoblja, dvostruko više od ukrajinskih 780.000.

Još se ne zna koliko će točno vojnika ruskoj vojski dodati ovo povećanje dobi, no taj bi broj mogao biti značajan. Gotovo trećina ruskog stanovništva od 146 milijuna ima 55 ili više godina.

Ministarstvo obrane Velike Britanije kaže da je malo vjerojatno da će ovaj Putinov plan povećati vojnu sposobnost zemlje, budući da povećanje dobne granice nema trenutak učinak, već postupan.

image
Sergey Guneyev/Afp

To bi značilo da će se svakim danom sve više starijih ruskih vojnika, koji bi se inače povukli, nastaviti boriti i tako će se neprestano povećavati veličina ruske vojske: Predratni očekivani životni vijek za ruske muškarce je bio 64,2 godine. Ova mjera vojnom osoblju zapravo daje doživotno zaposlenje, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Mnogi su ruski vojnici tijekom rata pobjegli i odbili se boriti, što je smanjilo broj vojnika, a podizanje dobne granice će to pomoći ublažiti. Ukrajina također koristi ukidanje dobne granice kako bi povećala vojnu mobilizaciju. Trenutno ta zemlja pokušava usvojiti zakon kojim bi se minimalna dob civila koji se mogu mobilizirati smanjila s 27 na 25 godina. Ako se taj zakon usvoji, civilima će biti teže izbjeći mobilizaciju.

image
Sergey Guneyev/Afp

U listopadu je Ukrajina, koja trenutno ima dobnu granicu od 60 godina za osoblje i 65 godina za časnike, također htjela povećati maksimalnu dobnu granicu. Ideja je bila potpuno ukloniti dobno ograničenje za starije vojnike koji se žele boriti za svoju zemlju.

Ovo nije prvi put da ruski predsjednik koristi tehnike ukidanje dobne granice kako bi povećao brojnost svoje vojske. Još u svibnju 2022., samo nekoliko mjeseci nakon početka ruske invazije, dobna granica od 40 godina za novake je ukinuta u pokušaju da se poveća broj vojnika. Za Putina je povećanje maksimalne dobne granice način da poveća svoju vojsku bez potrebe za angažiranjem civila.

image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Iako točne brojke o gubicima nisu poznate, još u kolovozu je New York Times procijenio da je približno 70.000 ukrajinskih vojnika poginulo u sukobu, kao i 120.000 ruskih vojnika. Ukrajinske su procjene gubitaka ipak daleko veće, prenosi Daily Mail.

image
Gavriil Grigorov/Afp
27. travanj 2024 11:25