StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAZNENO DJELO

Prokrijumčarili lava u Crnu Goru: počinitelje očekuje stroga kazna, evo koliko iznosi procijenjena vrijednost ove zaštićene životinje

Piše PSD
15. veljače 2022. - 22:23

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore podnijela je jučer Specijalnom državnom tužiteljstvu prijavu protiv nekoliko osoba zbog osnovane sumnje da su krijumčarili lava, piše portal Volim Podgoricu, a prenosi Slobodna Dalmacija.

- Postoje osnove sumnje da je djelo izvršilo više počinitelja, a vrijednost ove egzotične i zaštićene životinje se neslužbeno procjenjuje na iznos od oko 200.000 eura - objavljeno je na Facebook stranici Agencije.

Apeliraju na nadležne da se pozabave problemom krijumčarenja životinja i da sve svoje resurse stave na raspolaganje kako bi se, kako kažu, pristupilo ovom višedesetljetnom problemu na odgovoran i održiv način.

Podsjećaju da je člankom 265. Kaznenog zakonika Crne Gore predviđeno da će se onaj tko se bavi prenošenjem robe preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora ili tko izbjegavajući mjere carinskog nadzora prenese robu preko carinske linije naoružan, u grupi ili uz upotrebu sile ili prijetnje, kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom.

image
Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore

Dodaju i da je člankom 311 određeno da će onaj tko izvrši krađu zaštićenog prirodnog dobra biti kažnjen zatvorom u trajanju od jedne do šest godina, a ako je zaštićeno prirodno dobro oduzeto putem razbojničke krađe ili razbojništva ili ako vrijednost ukradenog zaštićenog prirodnog dobra prelazi iznos od trideset tisuća eura, počinitelj će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.

Napominju i da je člankom 312 Kaznenog zakonika predviđeno da će onaj tko protivno propisima izveze ili iznese u inozemstvo, ili uveze ili unese u Crnu Goru, zaštićeno prirodno dobro ili posebno zaštićenu biljku ili životinju, biti kažnjen zatvorom od tri mjeseca do tri godine, navodi portal Volim Podgoricu.

04. svibanj 2024 04:12