StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREDSJEDNIČKI IZBORI U CRNOJ GORI

Privremeni rezultati: Jakov Milatović dobio 60,1 posto glasova, Milo Đukanović izgubio izbore nakon tri desetljeća vladanja u toj zemlji

Piše Dv/Hina
2. travnja 2023. - 21:08

Izlazne ankete predsjedničkih izbora u Crnoj Gori kažu da je Milo Đukanović izgubio izbore nakon 30 godina vladanja tom zemljom na predsjedničkoj ili premijerskoj dužnosti.

Kako piše Hina, predsjednički kandidat Pokreta Europa sad Jakov Milatović dobio je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori 60,1 posto glasova, privremeni su rezultati koje je objavio Centar za monitoring i istraživanje (CEMI).

U drugom krugu predsjedničkih izbora sučelio se s kandidatom Demokratske partije socijalista, aktualnim predsjednikom Milom Đukanovićem, koji je dobio 39,9 posto.

“Danas ćemo napraviti veliki korak naprijed kad je u pitanju pomirena, bogata, pravednija i konačno, Crna Gora svih nas”, rekao je Milatović ranije kada je došao na glasanje.

Istaknuo je da će na taj način doći do konačnog poraza simbola prethodnog režima koji je upravljao Crnom Gorom zadnjih 30 godina.

Tijekom izbornog dana zabilježene su manje nepravilnosti koje nisu mogle utjecati na rezultat glasanja, poput glasnog čitanja kandidata kojeg birač zaokružuje ili fotografiranja glasačkog listića, priopćile su lokalne nevladine udruge koje su pratile proces.

Izlaznost u drugom krugu veća je nego u prvom krugu prije dva tjedna, objavio je Centar za monitoring.

Milo Đukanović, aktualni predsjednik Crne Gore, tijekom kampanje predstavio se kao proeuropski kandidat, te je Milatovića optuživao da je eksponent velikosrpske politike Aleksandra Vučića.

U prvom krugu 19. ožujka Đukanović je osvojio 35 posto glasova, a Milatović je u prvom krugu osvojio 29 posto glasova.

01. svibanj 2024 07:33