StoryEditor
Hrvatska i svijetne nasjedajte

Prevaranti opet u akciji, poslano ozbiljno upozorenje građanima: ‘Primite li ovakav poziv, zovite policiju!‘

Piše HINA
2. srpnja 2022. - 12:21

“Upozoravamo kako telefonske pozive osoba koje traže podatke vaših bankovnih računa ili traže da im se preda novac radi daljnjeg policijskog postupanja, ne upućuje policija već se radi o osobama – prevarantima koji se lažno predstavljaju kao policijski službenici”, poručuju iz policije, piše Slobodna.

Zadarska policija je jučer, 1. srpnja, zaprimila dojave više građana s područja Zadra kako su u kasnim popodnevnim satima primili telefonske pozive nepoznatih osoba, koje su se lažno predstavljale kao policijski službenici i od njih tražili podatke o bankovnim računima i ušteđevini, sve radi navodne provjere novca zbog sumnje da je njihov bankovni račun zloupotrijebljen.

Isto tako su se raspitivali o njihovim životnim okolnostima, a građani su nakon telefonskih poziva o svemu obavijestili policiju.

“Građanima još jednom skrećemo pozornost da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke i u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke.

Djelatnici banke službene radnje obavljaju isključivo u svojim poslovnicama, a policijski službenici se dolaskom na kućnu adresu legitimiraju službenom iskaznicom i ukoliko imaju potrebu izuzeti neki predmet, za to izdaju službene potvrde o oduzimanju predmeta.

Svakako savjetujemo da budete oprezni i sumnjičavi i da nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva pozovete policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene.

Posebno molimo osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prijevara obzirom da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđile novac”, poručuje policija.

03. listopad 2022 07:19