StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRERANI ODLAZAK

Preminuo jedan od najpoznatijih korčulanskih vinara i vinskih stručnjaka: ‘Janko je bio sinonim za vrhunski pošip‘

Piše Dalmacija SD
20. siječnja 2024. - 14:19
Janko Jovanov bio je glavni enolog, a posljednjih godina i upravitelj poljoprivredne zadruge ‘Čara‘Facebook/PZ ‘Čara‘

U 60. godini umro je Janko Jovanov, vrhunski enolog Poljoprivredne zadruge "Čara", autor čuda pošipa iz tog korčulanskog mjesta, a posljednjih godina i upravitelj zadruge

Jovanov je bio čovjek koji je presudno utjecao na novu popularizaciju pošipa koja se dogodila tijekom proteklih desetak godina. Danas gotovo da ne postoji bolja vinoteka ili ambiciozniji supermarket u Hrvatskoj koji ne drži vina PZ-a "Čara", piše portal plavakamenica.hr.

Čara je bila i ostala sinonim pošipa još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a enolog Jovanov uvjerljivo ga je afirmirao, i to ne samo one pošipe koje je proizvodila Poljoprivredna zadruga. Prije otprilike mjesec dana doznalo se da je Janko Jovanov teško bolestan.

Važno je napomenuti da su se vina PZ-a "Čara", osobito tijekom zadnjih pet-šest godina, drastično modernizirala, o čemu svjedoče i Čarine medalje za Vrhunski pošip i za pošip "Marko Polo" na londonskom "International Wine Challengeu".

Poljoprivredna zadruga "Čara" okuplja stotinjak vinogradara, a ove godine slavi 40. rođendan. Janko Jovanov pretvorio ju je u jednu od vodećih korčulanskih i dalmatinskih vinarija.

27. travanj 2024 19:00