StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdlazak proslavljenog redatelja

Preminuo je Veljko Bulajić, filmaš i pacifist koji je dao potporu Dubrovčanima u najtežim danima

Piše G. B.
3. travnja 2024. - 11:12

U 97. godini preminuo je Veljko Bulajić, jedan od najvećih redatelja s prostora bivše Jugoslavije i autor ratne drame Bitka na Neretvi iz 1969. koja je svojedobno bila nominirana za Oscara, a proslavio ju je filmski plakat koji je ‘potpisao‘ glasoviti slikar Pablo Picasso.

Podrijetlom Crnogorac, Bulajić je u mnogim prilikama izražavao žaljenje zbog agresije na Hrvatsku 1991., a u znak potpore miru sudjelovao je i u Konvoju Libertas koji je 31. listopada probio pomorsku blokadu Dubrovnika.

Dvadesetak godina kasnije, Bulajić je odlučio snimiti dugometražni film o tom, za Domovinski rat jednom od prijelomnih događaja, pod nazivom ‘Konvoj Libertas‘.

Redatelj je potvrdio da je za potrebe snimanja filma koji je premijeru imao 2012. u Rijeci, polazišnoj točki Konvoja, intervjuirao 18 sugovornika, inicijatora i organizatora humanitarnog konvoja među kojima i s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem, Terezom Kesovijom...

- To je bio prvi, pravi, stvarni poraz JNA, od kada više Dubrovnik nije bio pod opsadom. Dakle, konvoj je značio oslobođenje Dubrovnika- poručio je  nakon premijere dokumentarca Veljko Bulajić prisjećajući se kako velikog transparenta u  luci Gruž na kome je pisalo: ‘Dobrodošli u hrvatski Dubrovnik!‘

Bulajić je 2006. režirao i ‘Libertas‘ film o životu i djelu slavnog dubrovačkog komediografa Marina Držića kojega je utjelvio glumac Sven Medvešek.

01. svibanj 2024 22:17