StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKIŠNO SARAJEVSKO JUTRO

Preminula djevojčica koju je u privatnoj klinici u BiH operirala liječnica koja nema licencu. Zahvat je trebao biti rutinski

Piše PSD
14. studenog 2021. - 10:09

Dvogodišnja djevojčica iz Kaknja, koja je zadobila teške komplikacije nakon operacije u privatnoj klinici u Sarajevu, Džena Gadžun, preminula je rano jutros. Dženino srce nije izdržalo, nije se uspjelo izboriti sa teškim stanjem u kojem je završila nakon operacije u privatnoj klinici Bejtović, piše Klix.

'Naša draga i nikad zaboravljena Džena je otišla na bolji svijet. Da ti dragi Allah podari lijepi dženet', napisao je njen ožalošćeni otac Muris.

Inače, mala Džena je pala je u komu nakon gotovo rutinskog zahvata u privatnoj klinici. Djevojčici je rođena sa spuštenim očnim kapkom te joj je zbog toga ugrađena plastika u oko koju tijelo nije primilo. Nakon operacije s ciljem uklanjanja plastike, koju je izvršila dr. Nina Jovanović koja nema licencu ljekarske komore Kantona Sarajevo, nije se probudila iz kome zbog čega je, u teškom stanju, prebačena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, prenosi Sobodna Dalmacija.

Osim što liječnica Jovanović nije imala licencu za rad, sumnjivi su i aparati Privatne ordinacije za anesteziju i terapiju bola - dr. Suad Rožajac koji su upotrebljavani tijekom operacije. Točnije, nisu zakonski verificirani, što prema Zakonu o mjeriteljstvu BiH podrazumjeva da nemaju potrebitu dozvolu. Iz tog razloga su, prije nekoliko dana, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo posjetili prostorije privatne poliklinike Bejtović, a u kojoj se nalaze sporne prostorije privatne ordinacije.

Nakon same operacije je anesteziolog Suad Rožajac roditeljima rekao da mu nije jasno što se dogodilo jer je sve bilo u redu do samog kraja operacije. 'Pitali smo ga što se događa i što joj je dao, rekao je da ne zna što se događa, da joj je stalo srce, da su je dva puta vraćali u život...', kazala je majka u razgovoru od neki dan, javlja Klix.

Roditelji su potvrdili da je dijete poslije problematične operacije prevezeno u sarajevsku bolnicu gdje je dobila svu potrebnu medicinsku njegu te bila na aparatima koji su je, do danas, održavali na životu.

24. travanj 2024 18:24