StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUDARAC PUTINU

Potvrđeno je, ‘Moskva‘ je potonula u Crnom moru! Ukrajina slavi ratni trijumf, mnogi su u nevjerici zbog ruske verzije cijele priče: ‘To bi značilo da je posada nesposobna‘

Piše dv
14. travnja 2022. - 23:05

Rusko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje u kojem kaže da je brod Moskva potonuo u Crnom moru, donosi Slobodna Dalmacija.

Ukrajinci raketama uništili ponos ruske flote - krstaricu ‘Moskva‘, kojoj su vojnici sa Zmijskog otoka na početku agresije poručili: ‘Je** se!‘

Još uvijek nije jasno je li ga pogodila ukrajinska raketa ili je potonuo zbog požarom uzrokovane eksplozije.

Vjeruje se da je brod pretrpio značajnu štetu i mislilo se da je krenuo prema Sevastopolju, na Krimu, prije nego što je potonuo. Rusija je ranije tvrdila da je šteta na brodu nastala zbog požara koji se proširio na skladište streljiva. Posada je evakuirana.

Rusija ima samo tri ratna broda ove vodeće klase i posadu od gotovo 500 mornara.

Kako tvrdi ruska strana, brod je bio oštećen zbog nezgode u oružarnici zbog čega je došlo do eksplozije i požara, a brod je kasnije potonuo 'zbog lošeg vremena' dok je plovio prema Sevastopolju, piše Jutarnji.

No ta verzija događaja čini se malo vjerojatnom. Naime, jedan je zapadni dužnosnik rekao da nije upoznat sa sličnim slučajem u kojem je požar na nekom brodu doveo do eksplozije spremnika streljiva - a Rusija tvrdi da se upravo to dogodilo. To bi, rekao je, značilo da je 'posada izuzetno nesposobna' pa je teško povjerovati da je do incidenta došlo na taj način.

U ovom trenutku čini se da je točna ukrajinska verzija događaja prema kojoj je brod pogođen protubrodskim projektilom Neptun koji je u potpunosti domaći, ukrajinski proizvod.

08. srpanj 2024 08:37