StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetravno na bojište

Potresni prizori iz ruskih centara za novačenje: Mobilizirane muškarce trpaju u autobuse, djeca i žene ih grle i neutješno plaču

Piše dv
22. rujna 2022. - 13:12

Samo 24 sata nakon objave djelomične mobilizacije, stotine mobiliziranih muškaraca širom Rusije napušta svoja rodna sela i gradove, uz jauke i suze članova obitelji.

Na društvenim mrežama objavljeni su brojni snimci iz raznih krajeva Rusije, koji prikazuju muškarce koji ulaze u autobuse koji će ih odvesti do zapovjednih centara vojske.

Njih ispraćaju članovi obitelji, mahom supruge i djeca, očajni zbog nedavne odluke ruskih vlasti, prenosi nova.rs.

image

Mobilizacija u Sibiru

Screenshot/instagram/

Očaj koji vlada širom Rusije bio je očigledan i na prosvjedima koji su jučer organizirani u raznim krajevima zemlje. Nakon što je Vladimir Putin proglasio djelomičnu mobilizaciju, a detalje otkrio ministar odbrane Sergej Šojgu, Rusi su se pobunili protiv odlaska u rat.

Više od 1.311 ljudi u 38 gradova uhićeno je širom Rusije na prosvjedima protiv mobilizacije, priopćio je ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info. Oni su naveli da su među njima najmanje 502 osobe uhićene u Moskvi i 524 osobe u Sankt Peterburgu.

Na društvenim mrežama i rijetkim oporbenim medijima u Rusiji objavljivani su snimci na kojoma se vidi kako policija uhićuje prosvjednike dok uzvikuju parole protiv Putina, donosi Slobodna Dalmacija

Odluka o djelomičnoj mobilizaciji izazvala je i paničan bijeg iz Rusije u obližnje zemlje, ali i paničnu potragu za avionskim kartama koje su dostizale rekordne cijene, i po deset puta veće od osnovne cijene.

image

Pozdrav do... tko zna kada

Screenshot/twitter/

Za let od Moskve do Beograda cijene karata jučer su dostizale između 1.600 i 5.600 dolara.

Većina letova kompanije Air Serbia na relaciji Moskva – Beograd jučer je rasprodana. Prvi slobodni termini su 25. i 26. rujna, a zatim 9. listopada.

 

03. svibanj 2024 11:23