StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKiša ne staje

Potop u Gračacu, Zrmanja zaprijetila Obrovcu: sve službe na terenu, započela evakuacija! Pogledajte dramatične snimke

Piše dv
15. svibnja 2023. - 00:09

Na području grada Gračaca došlo do velike poplave zbog nadiranja podzemnih voda i prelijevanja rijeka uslijed jakih oborina.

Ravnateljstvo civilne zaštite obavijestilo je javnost na svom Twitter profilu da je uslijed velikih kiša na području gradova Gračaca i Obrovca došlo do prelijevanja rijeka Zrmanja i Otuče kao i nadiranja podzemnih voda. Dio stanovnika ostao je zarobljen u svojim kućama zbog čega su na teren izašle hitne službe i evakuirale ih, prenosi Dnevnik.hr.

"Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac", napisali su.

U 21,45 sati aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca. Prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva u Gračacu je oformljen u Kulturno informativnom centru - KIC Gračac, Nikole Tesle 37

Ne teren su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split i Rijeka Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH s čamcima kako bi započeli evakuaciju osoba čije su kuće najugroženije.

"Uslijed velike količine oborina na području Gračaca, Županijski centar 112 Zadar zaprimio je informaciju o nadiranju podzemnih voda. Načelnica stožera civilne zaštite aktivirala je uži sastav Stožera civilne zaštite Općine Gračac zbog preventivnih aktivnosti u obrani od poplave", napisali su.

Prethodno je isti Županijski centar 112 zaprimio informaciju o onečišćenju rijeke Zrmanje nastalog uslijed veće količine oborina na dijelu od Obrovca prema Novigradskom moru o čemu su obaviješteni djelatnici Hrvatskih voda i dežurna vodopravna inspektorica.

Zatvorene ceste

HAK javlja da su zbog obilne kiše i poplavljenih cesta na području Zadarske županije za sav promet zatvorene: DC1 Udbina-Gračac-Palanka; DC27 Gračac-Zaton Obrovački, a u Benkovcu zbog vode na kolniku ograničenje je 30 km/h; DC503 podvožnjak u Biogradu ŽC5165 između Gornje Ploče i Lovinca; na DC56 Benkovac-Skradin kod Lišana Ostrovičkih vozi se otežano.

Dok se kod Gračaca izlila Otuča, Zrmanja opasno prijeti Obrovcu, objavila je civilna zaštita. Navode naime da se zbog kiše prelila Zrmanja i to preko zaštitnog zida na području grada Obrovca.

Podsjećaju da se izlila i Otuča u općini Gračac.

Upućeni su vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split i Rijeka Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH s čamcima kako bi započeli evakuaciju osoba čije su kuće najugroženije, zaključuju.

08. srpanj 2024 09:01