StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUdar na standard

Pojedini skokovi mogli bi vas šokirati! Usporedba cijena iz prosinca sa sadašnjim ostavlja bez teksta

Piše Hrvoje prnjak/sd
13. rujna 2023. - 20:25

Novinari Dnevnika Nove TV pročešljali su aplikaciju "Kretanje cijena", uzeli račun iz prosinca prošle godine, što Vlada smatra referentnom točkom, i napravio eksperiment u kojem je prošlogodišnje cijene usporedio s trenutnim. Rezultati bi vas mogli šokirati.

Aplikacija "Kretanje cijena" trebala je napraviti revoluciju, no ne koristi ju mnogo ljudi. Ministarstvo gospodarstva na njoj objavljuje cijene 365 osnovnih namirnica pa bi trgovci, barem u teoriji, trebali dvaput razmisliti koje će cijenu postaviti.

Tome u prilog ide i činjenica koju svi prešućuju – čak 209 od 365 namirnica je na akciji, što je gotovo 60 posto cijelog asortimana koje prati država. Dakle, poskupljenja od 31. 12. nisu 3,6 do 5,8 posto, već puno veća.

S druge strane, javna je tajna da trgovci gubitak na proizvodima pod povećalom nadoknađuju poskupljenjem proizvoda koje država ne prati. Da bi to dokazao, reporter Dnevnika Nove TV uzeo je račun s kraja prosinca 2022. godine, otišao u istu trgovinu i kupio iste artikle, ali samo one koje nisu u aplikaciji ministra Davora Filipovića.

Goleš je kupio 20 proizvoda i na pultu uzeo tri vrste sira i mortadelu. Od 20 proizvoda, 18 ih je skuplje, a jeftiniji je samo smrznuti grašak. Poskupljenja nisu mala – iznose od tri do vrtoglavih 105 posto.

Najmanje, ispod 10 posto, su poskupjeli mortadela, mješavina začina, higijenski ulošci i mineralna voda. Kiselo vrhnje, majonezu i smrznuto lisnato tijesto danas su oko 20 posto skuplji. Cijena trajnih kobasica i soka od naranče narasla je 40 posto, sok od breskve skuplji je za 50 posto, a zubnu pastu i povrće za juhu Goleš je platio 60 posto više nego u prosincu. Kiseli krastavci i riža su 70 posto skuplji, tortilje su skuplje 82 posto, a cijena popularnog čipsa narasla je za čak 105 posto.

U konačnici, račun je 28. prosinca prošle godine iznosio je 50,36 eura, a devet mjeseci kasnije iste namirnice koštaju 66,4 eura, što je ukupno poskupljenje od 32 posto.

Svako pojeftinjenje dobro će doći, no i više je nego jasno da su proizvodi u aplikaciji mali zalogaj prema inflaciji.

28. travanj 2024 11:29