StoryEditorOCM

Pogledajte što se događa s Prigožinovim grobljem: još se nije ni ohladio, a Putin ga briše iz ruske povijesti...

Piše dv
25. kolovoza 2023. - 15:57

Sudeći po videosnimci koja se proširila društvenim mrežama, i prije nego što se tijelo likvidiranog vođe Wagnera, Jevgenija Prigožina ohladilo, u Rusiji je počelo uklanjanje svega onoga što ima veze s Wagnerom i njegovim zloglasnim plaćenicima.

U mjestu Nikolajevka u ruskoj Samarskoj oblasti, naime, nalazi se groblje na kojem je ukopano nekoliko stotina poginulih boraca Wagnera, a osobno je na tom groblju Jevgenij Prigožin otkrio veliki crni spomenik poginulim plaćenicima. Na tome, kao i na ostalim grobljima Wagnera po Rusiji, uglavnom su ukopani osuđenici koji su regrutirani za rat u Ukrajini te drugi plaćenici koji su poginuli na ukrajinskoj bojišnici, posebice oko Bahmuta.  

Član wagnerove zločinačke grupe koji je danas došao na groblje u Nikolajevku, ostao je šokiran.

U videu koji je snimio pokazao je kako se skrnave drveni križevi s imenima poginulih i groblje sravnjuje sa zemljom.

„Ovdje gdje se sad nalazi cesta bili su grobovi... Pogledajte... Sve je sada srušeno… Šta to radite ljudi?! Ovo je bogohuljenje! - zgraža se wagnerovac.

- Ljudi su umirali za Rusiju, a vi ste im poravnali grobove!, ponavlja u čudu.

- Ne bojite li se boga?! - pita dalje pa pokazuje izvađene drvene križeve Prigožonovih boraca koji su ubijeni ove godine u Ukrajini.

"Oni su poginuli za Rusiju. Evo godina smrti 2023... Pogledajte kako to sad izgleda: svi vijenci su pokupljeni s grobova i bačeni na hrpu. Križevi isto. Tamo gdje leže mrtvi sad je cesta …“ -  ljuti se i pokazuje devastirano groblje i radnike u pozadini koji mirno poravnavaju cestu... 

image
screenshot X

Poruka dobrovoljcima

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas zatražio uredbom od dobrovoljaca koji "obavljaju vojne zadatke" da polože prisegu pred ruskom državnom zastavom. Uredba se odnosi na one koji "sudjeluju u vojnim aktivnostima u Ukrajini, pomažu vojsci, kao i građane koji služe u teritorijalnim obrambenim jedinicama", izvijestila je ruska agencija TASS.

Nekoliko tjedana prije Prigožinovog neuspjelog ustanka u lipnju, rusko Ministarstvo obrane dalo je plaćeničkim skupinama rok do 1. srpnja da potpišu ugovore. Prigožin je odbio potpisati jer nije želio da njegovim plaćenicima zapovijeda ministarstvo i Sergej Šojgu protiv kojeg se pobunio. 

 

01. svibanj 2024 09:27