StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoruka premijera

Pogledajte Plenkovićev govor na Saboru HDZ-a: ‘Optužnice iz Srbije nećemo dopustiti, Hrvatska stoji uz svoje heroje...‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
11. lipnja 2022. - 12:58

- Hrvatska se branila u Domovinskom ratu od velikosrpske agresije Miloševićevog režima i Vlada i HDZ neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede tužiteljstva Srbije ili BiH dižu optužnice protiv hrvatskih zapovjednika, generala ili pilota u Bljesku i Oluji. Hrvatska država i svi mi stojimo uz naše heroje – poručio je u subotu premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na 19. Općem Saboru HDZ-a u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

- Iza nas su četiri godine izrazito izazovne i za hrvatsku državu, i za hrvatski narod, i za Europu i cijeli svijet. Najveća zdravstvena kriza izazvana pandemijom COVID-a 19 iz temelja je promijenila način života. Imali smo dva velika potresa, u Zagrebu i Banovini, s enormnim materijalnim štetama, a 24. veljače došlo je i do brutalne ruske agresije i invazije na Ukrajinu.

Sve je to dovelo do niza povezanih kriza, energetske, prehrambene, sigurnosne i humanitarne, i zato je ovaj Sabor bitan za formiranje stajališta HDZ-a u ovom desetljeću – poručio je Plenković. Prema njegovim riječima HDZ je, 33 godine od svojeg osnivanja, najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj.

- Želimo usidriti naše politike u domoljubnim, državotvornim, narodnjačkim, i univerzalnim humanističkim vrijednostima. Danas djelujemo na temelju političke doktrine i ostavštine prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Prilagođavamo ih izazovima našeg vremena i zato se zalažemo za koncept novog modernog suverenizma – istaknuo je predsjednik HDZ.

Naglasivši pritom da je politička stabilnost ključni cilj HDZ-a.

- Stalno postoje napori da nas dovedu u škare s partnerima, ali bez uspjeha jer je naša suradnja utemeljena na obostranom povjerenju, ne ucjenama. Bez te političke stabilnosti Hrvatska ne bi ulazila ni u euro područje, ni u Schengen, ne bi bilo odluke o nabavi borbenih zrakoplova Rafale niti terminala za ukapljeni plin na Krku koji jamči neovisnost od ruskog plina. Hrvatska postaje energetsko središte – ustvrdio je Plenković u govoru koji je trajao sat vremena, i koji je popraćen velikim pljeskom.

U Lisinski su došli i brojni gosti: potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u novom sazivu srpske Narodne skupštine Tomislav Žigmanov, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ministar u vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić.

Na Saboru HDZ-a do sada se nije pojavio bivši predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image

Na fotografiji: Franjo Gregurić i Vladimir Šeks

Ranko Šuvar/Cropix
image

Na fotografiji: Davor Filipović

Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image

Na fotografiji: Branko Bačić i Gordan Jandroković

Ranko Šuvar/Cropix
image

Na fotografiji: Gordan Jandroković, Andrej Plenković i Dragan Čović

Ranko Šuvar/Cropix
image

Na fotografiji: Damir Krstičević

Ranko Šuvar/Cropix
image

Na fotografiji: Oleg Butković i Branko Bačić

Ranko Šuvar/Cropix
image

Na fotografiji: Oleg Butković i Branko Bačić, iza Vili Beroš, Ivan Malenica i Nataša Tramišak

Ranko Šuvar/Cropix
image

Na fotografiji: Vladimir Šeks i Mislav Herman

Ranko Šuvar/Cropix
image

Na fotografiji: Tomo Medved, Gordan Jandroković, Andrej Plenković i Dragan Čović

Ranko Šuvar/Cropix
image

Na fotografiji: Vili Beroš i Ivan Malenica

Ranko Šuvar/Cropix
08. srpanj 2024 20:17