StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVNIK U ZNAKU KATALONIJE

Pogledajte ove spektakularne prizore iz gradskog porta, ‘ljudski tornjevi‘ Katalonaca oduševili Dubrovčane i brojne turiste

Piše dv
8. srpnja 2023. - 22:47

Večeras su u našem gradu gostovali spektakularni ‘castellersi‘ i priredili Dubrovčanima i brojnim gostima nezaboravne prizore. 

Više od 200 Katalonaca is skupine Minyons de Terrassa nastupili su u gradskom portu stvarajući tornjeve od ljudskih tijela koje je UNESCO proglasio nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom.

"Ljudski tornjevi" kolektivna su vještina koja se prakticira na javnim mjestima u izvedbi osoba okupljenih u organizaciju "Colla castellera". Minyons de Terrassa grupa je sastavljena od više stotina članova svih dobi, dječaka, žena, djevojčica, muškaraca - ujedinjenih zajedničkim ciljem stvaranja tornjeva.

image
Božo Radić/cropix

Motivi gostovanje, osim promocije katalonske tradicionalne kulture i vrijednosti, su brojni. S Dubrovnikom Kataloniju vežu institucionalni projekti na najvišem nivou kao što su zajednička strategija na razvoju mediteranske makroregije i projekti održivog turizma. Turneja, koje će se nakon Hrvatske preseliti u Sarajevo, započinje upravo u Dubrovniku, povijesnom emblemu slobode i kulture, a danas svjetskom turističkom središtu. U ozračju 74. Dubrovačkih ljetnih igara i Diplomatskog foruma na kojem se okuplja svjetska politička elita, Minyons de Terrassa nastupili su nadomak zidina. 

image
Božo Radić/cropix

Nakon nastupa u  Galeriji Dulčić Masle Pulitika (Poljana Marina Držića 1) Predstavništvo Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi i kustosica Umjetničke galerija Dubrovnik Jelena Tamindžija Donnart otvorili su  izložbu fotografija "Katalonija iz zraka". Radovi poznatog francuskog fotografa Yanna Arthus-Bertranda koji su obišli svijet prikazuju najljepše katalonske prirodne i arhitektonske atrakcije. Autor predstavlja svoju viziju vrlo specifičnog prostora Katalonije. Pritom je rabio različita mjerila, od prostranih krajolika do arhitektonskih bisera. Izložba će biti otvorena do 20. kolovoza 2023.

Nastup i izložba realizirani su uz pomoć Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika te Dubrovačko-neretvanske županije.

 

07. svibanj 2024 11:43