StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZVANREDNA PRESICA

Podignuta optužnica protiv roditelja Koste K.! ‘Pogledajte što smo našli u kabinetu povijesti...‘

Piše L.G./JL
10. listopada 2023. - 14:12

U beogradskoj Palači pravde u utorak je počelo izvanredno obraćanje glavnog javnog tužitelja Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, Nenada Stefanovića, povodom podizanja optužnice protiv Vladimira Kecmanovića, oca dječaka ubojice, Koste K., koji je izvršio masakr u Ribnikaru. Optužnica je napisana na 267 strana, piše Jutarnji list. 

- Proveli smo opsežnu istragu koju su vodila dva javna tužitelja - rekao je Stefanović i naveo kako je Kecmanović optužen zbog kaznenog djela teško djelo protiv opće sigurnosti - naime, kako prenosi Blic, postoji sumnja da je sina učio kako rukovati oružjem i gađati mete u obliku ljudskih silueta.

Sumnja se da je postupao suprotno Zakonu o oružju i municiji - umjesto u metalnom sefu s ključem, vatreno oružje držao je u dva plastična kovčega koji služe za prijenos oružja, a ne sigurno čuvanje. Spomenuti kovčezi bili su spakirani u ruksacima, rekao je Stefanović.

- Okrivljeni je tako omogućio djetetu da dođe u posjed dva pištolja, a sina je prethodno učio pucati u streljačkom klubu. Dijete je u posjed oružja došlo 1. svibnja, a zatim ga je 3. svibnja stavio u ruksak i ponio u školu - naveo je glavni javni tužitelj.

Stefanović je zatim opisao kako je dječak ubojica ušao u školu i prvo ubio čuvara, a onda dežurne učenike. U učionici je ispalio 45 metaka.

Optužnica je podignuta i protiv dječakove majke.

- Protiv nje se vodi postupak zbog nedozvoljenog nošenja i držanja oružja. Na jednoj čahuri u kabinetu povijesti pronađen je njezin DNK - rečeno je.

Optužen je i predsjednik Streljačkog kluba Partizan, Ratko I.

- Dao je lažan iskaz tvrdeći da nije vidio dječaka kako puca, već ga je jednom vidio na kameri i naredio mu da izađe. A takav iskaz suprotan je onome što je prikupljeno u istrazi - izjavio je Stefanović.

Iz istog streljačkog kluba optužen je i Nemanja M.

Za majku dječaka ubojice predložene su dvije godine i šest mjeseci zatvora, a za predsjednika kluba tri godine, prenosi Blic.

Vladimir Kecmanović u pritvoru je od 3. svibnja, kad je njegov sin u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetero učenika te škole i zaštitara. Dječakov otac tereti se za ugrožavanje opće sigurnosti tako što je u razdoblju prije masakra učio trinaestogodišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom. Također se sumnja da je oružje kojim je počinjen masakr čuvao suprotno Zakonu o oružju i municiji.

29. travanj 2024 15:41