StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRAMA U RUSIJI

Počinje građanski rat? Wagner ide prema Moskvi, ruski helikopteri otvorili vatru na njihov konvoj...

Piše DV/JL
24. lipnja 2023. - 13:24

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajo Podoljak tvrdi da će sudbina ruskog predsjednika Vladimira Putina biti poznata uskoro, u kontekstu oružane pobune Jevgenija Prigožina, čelnika Wagnerove plaćeničke vojske.

"U sljedećih 48 sati definirat će se novi status Rusije", napisao je Podoljak na Twitteru u subotu, prenosi jutarnji.hr.

"Ili potpuni građanski rat ili dogovoreni prijenos vlasti, ili privremeni predah prije sljedeće faze pada Putinovog režima", napisao je Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

image

Ruska nacionalna garda patrolira Moskvom

Stringer/Afp

"Svi potencijalni igrači sada biraju na kojoj su strani. Tišina ruske elite zasad je zaglušujuća", napisao je Podoljak.

Zelenski je, pak, u subotu kazao da pobuna plaćenika pokazuje "očiglednu potpunu slabost Rusije".

"A što duže Rusija drži svoje plaćenike u našoj zemlji, više kaosa, boli i problema će kasnije uzrokovati samoj sebi", rekao je ukrajinski čelnik.

Rusija već 16 mjeseci vodi rat protiv susjedne Ukrajine. Wagnerovi plaćenici bili su u tome među najvažnijim snagama, ali sad su okrenuli protiv vlasti.

image

Vladimir Putin, ruski predsjednik

Gavriil Grigorov/Afp

Već su zauzeli vojna skladišta i druga ključna postrojenja u Rostovu na Donu, stotinjak kilometara od ukrajinske granice, najvažnijem ruskom logističkom mjestu za rat u toj zemlji.

Navodno se slično događa i u Voronježu.

U subotu je u Moskvi proglašeno izvanredno stanje u strahu od dolaska Prigožinovih plaćenika kojih navodno ima oko 25 tisuća i odlično su naoružani.

29. travanj 2024 18:19