StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPunjenje baterija

Plenković u vili Costabella, Beroš na Hvaru kod mame... Evo gdje ljetuju hrvatski političari i kako će se opuštati

Piše dv
28. srpnja 2023. - 08:14

Budući da su političari javne osobe, a da je stvarnost u Hrvatskoj ispolitizirana i da je Vlada RH od danas na godišnjem odmoru, birače zanima i što rade hrvatski političari kada ne rade, odnosno gdje i kako ljetuju.

A kako je premijer Andrej Plenković prvi čovjek Vlade, red je početi i s njegovim ljetovanjem.

Premijer tradicionalno bira državnoj vilu Costabella, najdraža vila Andreja Plenkovića je spremna. Premijer tamo stiže u petak, čim dovrši konferenciju pa zatim i sastanak sa sektorom o turizmu. A to onda znači, znaju već Opatijci, i kave u omiljenom kafiću i kupnja na tržnici.

"Naravno da se veselimo! Nadamo se da će nešto potrošiti, vidite kako imamo lijepe artikle. On uvijek sve uzme pošteno i plati", kažu prodavači na tržnici.

 

image

Tomo Medved, čuvar Vlade u ljetnom periodu

Damir Krajač/Cropix

Ministri imaju dva i pol tjedna dug godišnji odmor. Vraćaju se iza Velike Gospe – ali, kaže premijer, bit će tu i telefonskih sjednica Vlade i drugih obveza.

"Stalno je radno ma gdje god smo. Brzo to prođe, moramo se i mi malo odmorit‘, tempo je… Što se ministara tiče, više im vi nećete dat mira nego ja, ja sam OK. Kako se opuštam? Igram se s Milom, Markom i Ivanom. ", rekao je premijer, piše N1.

Beroš će biti s mamom

I dok će većina ministara biti na obali, njih sedmero ipak ostaje u Zagrebu. A kuću će cijeloga ljeta tradicionalno čuvati Tomo Medved.

Spuštanju radne temperature sigurno se, nakon osam tjedana duge štrajkaške sage veseli ministar pravosuđa Ivan Malenica, koji će vraća kući u Šibenik. A i ostali kolege biraju svoje tradicionalne destinacije na Jadranu. Evo njihovog recepta za opuštanje.

"Što planiram pročitati? Ne mogu se sada sjetiti, nabacio sam nekoliko knjiga i nadam se pročitati barem jednu, ali s troje male djece nije to baš lako. Lako štivo, publicistika, ali evo ne mogu se sada sjetiti knjiga", rekao nam je Malenica.

image

Ivan Malenica čitat će štivo lakše od platnih koeficijenata, a umjesto sa sindikatima, igrat će se s djecom

Damjan Tadic/Cropix

"Što radim na odmoru? A čitam, pazim djecu, mlađeg učim plivati", otkrio je Marin Piletić, ministar rada i socijalne skrbi.

"Idemo do Jelse ako stignem. Što ću raditi? Pa bit ću s mamom, jer moji su dolje", dodao je ministar zdravstva, Vili Beroš.

"Malo aktivno, malo posebno. Hoće li mi premijer dati posla? Ne znam, to morate njega pitati, pa uvijek bude obveza", napomenuo je ministar prometa Oleg Butković.

Oluja i Alka ne smiju se preskočiti

Odmor će se prekidati na obljetnicu Oluje, kada će većina Vlade u Knin, a i za Sinjsku alku. Bit će tu sigurno i dodatnih događaja, a ministri naglašavaju da će uz to i cijelo vrijeme biti dostupni svojim suradnicima. Što je očito lakše podnijeti kad se prati životna filozofija primjerice ministra vanjskih poslova.

"Možete se odmarati radeći, možete se veseliti životu, a klasičan odmor u redu, to nije uvijek ono crno-bijelo ležanje na moru, sunčanje i tako. Kako se opuštam? Evo recimo ne moram se brijat ujutro, mogu ustat kad god hoću, iako svejedno volim rano ustati, volim otići đir do mista i popiti kavicu, kupiti novine i ćakulati s prijateljima, to jutro vam je najbolje", otkrio nam je Gordan Grlić Radman.

image

Ministra Gordana Grlića-Radmana početak godišnjeg odmora odveo je u filozofske vode

Afp

Zbog izvanredne sjednice i saborski su zastupnici na odmor otišli nešto kasnije. I dok šef SDP-a Peđa Grbin kaže da će cijelo ljeto raditi na relaciji Zagreb-Pula i ostali gradovi, predsjednik Sabora Gordan Jandroković većinu će svog odmora provesti uobičajeno na Krku, gdje je lani i zaplesao.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević još nije odlučio hoće li na Jadran ili nekamo izvan granica, mora o tome razgovarati sa suprugom.

"Lokaciju bih rado zadržao za sebe zbog malo mira, a što se tiče vremena, nadam se nakon Dana domovinske zahvalnosti i Sinjske alke, da ću uhvatiti tjedan dana, ako se ne dogode nove okolnosti, jer nakon potresa, rata, inflacije, oluja, nikad ne znate", rekao je.

Na Hvaru je pak, u vili Kovač, barem do kraja tjedna Zoran Milanović. To nije godišnji nego radni odmor, pa je predsjednik tamo i nenajavljeno primio Milorada Dodika. Hoće li imati još kakvih posjeta ili će u obilaske, osim Knina i Sinja – u njegovom uredu ne otkrivaju, piše N1.

image

Gordan Jandroković i ove će godine biti na Krku, a vidjet će se je li plesao samo jedno ljeto

Damjan Tadić/Cropix
27. travanj 2024 09:44