StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvladin paket mjera

Plenković predstavio popis proizvoda čije se cijene snižavaju i zamrzavaju: ‘Čuvamo standard građana. Ovo je kriza bez presedana. Limitiramo cijene struje, plina, ulja, mlijeka... Evo iznosa!‘

Piše PSD
8. rujna 2022. - 12:01

NOVIJE:

- Donosimo i mjere za ograničenje cijena osnovnih potrošačkih namirnica. Zbog inflatornih pritisaka, došlo je do rasta cijena proizvoda proizvoda koje svako kućanstvo koristi. Nakon kvalitetnih konzultacija s proizvođačima i trgovačkim lancima ovo smo odlučili limitirati: jestivo suncokretovo ulje sa 19,99 ide na 15,99 kuna. Mlijeko sa 2,8 masti sada je prosječno 9,99 kuna, a ide na 7,39. Glatko brašno sa 8,99 ide na 5,99. Oštro brašno sa 8,99 na 6,29. Bijeli šećer kristal sa 9,99 na 7,99. Cijelo pile sa 34,99 na 24,99 kuna, svinjski vrat s kosti sa 37,99 na 24,99 kuna. Svinjska lopatica bez kosti sa 36,99 na 24,99. Miješano mljeveno meso sa 49,40 na 32,99 kuna... Dakle, ovo je paket da naši sugarđani pojačaju svoju snagu košarice u jeseni koja dolazi. Ukupan efekt je 30 posto, primjerice, trošak pada sa 217 na 151 kunu. Mislim da je to samo po sebi više nego jasno koliko je to doprinos građanima!

- Ovo je kriza bez presedana, bez ovakve intervencije imali bismo poteškoće u kućanstvima. Paket je sveobuhvatan jer ne ostavlja nikoga po strani. Direktno cilja na javni i neprofitni sektor, ali i na gospodarstvo. Nismo smetnuli s uma da poduzetnici koji rade i plaćaju porez, nismo zaboravili na njih. Brinemo o ranjivim skupinama, za to je napravljen poseban paket. Ne zaboravljamo ni dugoročni smjer, kuda idemo kao društvo u ovim okolnostima ubrzane tranzicije na obnovljive izvore energije - rekao je Plenković.

- Prvi dio paketa je ublažavanje cijena energenata. Kod električne energije ćemo krenuti na kućanstva, idemo na ograničenje cijena energije. Prosječna fiksirana cijena od 1. listopada do 31. ožujka bit će 59 eura po megavatsatu. Kućanstva koja troše do 2500 kwh plaćat će 59 eura mwh, a iznad će plaćati 88 eura megavatsat. Vrijednost je izračunata po realnoj procjeni potrošnje. Okolnosti su neviđene pa moramo štedjeti i ponašati se odgovorni. Težina mjere je 412 milijuna eura. Radimo rekategorizaciju, postoje kućanstva i gospodarstvo. Niz subjekata ne možemo tretirati kao poslovne subjekte: škole, vrtiće, fakultete, knjižnice, udruge, općine, vjerske gradove, komunalna poduzeća, niz aktera koji su navedeni i imaju drugu, a ne klasičnu gospodarsku svrhu. Njima smo osigurali cijenu od 62 eura po megavatsatu - dodao je premijer.

- Smatramo da oni moraju moći normalno funkcionirati. Vrijednost te mjere je milijarda kuna do 31. ožujka. U poduzetništvu smo napravili gradaciju. Do 250 tisuća megavatsati ide se na 0.53 kn po kilovatsatu, a nakon toga je tarifa 1.61 - ustvrdio je Plenković.

- Barel nafte koštao je 47 dolara prije dvije godine, prije godinu 68, danas 93. Cijena električne energije bila je 45 eura po megavatsatu, lani 131, a danas 534 eura po megavatsatu. Plin je koštao 12 eura, zatim 52, danas košta 216 eura. Ugljen 61 dolar po toni, lani 112 dolara, danas je na 380. Ovo je dosad neviđeno, ovo je svijet u kojem živimo i djelujemo kao države - rekao je Plenković.

- Zahvaljujući mjerama Vlade, prosječna cijena plina za kućanstva održana su stabilna, uz neznatno, malo poskupljenje. Dosad su povoljne cijene plina održane prvim paketom mjera. Cijena eurosupera bez mjera vlade 7. lipnja bile bi na 15,75, danas je zahvaljujući Vladi 10,62. Eurodizel se isto drži stabilan, bez mjera Vlade bio bi 14,87 kuna po litri. Plavi dizel je fiksiran na 8,49 - dodao je premijer, prenosi Jutarnji list.

- Govorio sam o tri elementa za naš paket. Snažan je, pravedan i sveobuhvatan. Čuvamo standard građana, osiguravamo funkcije javnih ustanova i zadržava visok rast gospodarstva, u drugom kvartalu rast od 7,7 posto. Imamo izvrsnu turističku sezonu, to će doprinijeti da nam rast i u trećem kvartalu bude dobar. Važno je da rast bude iznad očekivanja. Pravednost ovog paketa bitna je jer je usmjeren na one koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija. Država funkcionira na temelju načela solidarnosti i distribucije zajedničkih prihoda - ustvrdio je Plenković.

Današnja sjednica posvećena je jesenskom paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstava od rasta cijena. Prvih dvadeset točaka posvetit ćemo tome. Mjerama koje je vlada posvetila funkcioniranju društva. Idemo sa snažnim intervencijama, kao što smo uvijek činili. Umjesto uobičajenog uvoda izložit ću prezentaciju koja će javnosti predstaviti kontekst u kojem se nalazimo, situaciju i mjere koje poduzimamo kako bi pomogli građanima i gospodarstvu - rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

- U vremenu smo velikih globalnih poremećaja. Ključni razlog je ruska agresija na Ukrajinu koja je izazvala poremećaje u opskrbi hranom i energentima. Klimatske promjene, rekordne suše, razorne poplave, pridonose rastu cijena hrane i energije. Kina zbog nastavka pandemije značajno je usporila proizvodnju i uzrokovala poremećaj svjetske trgovine. Imamo snažan gospodarski rast koji je povećao neravnotežu potražnje i ponude. Potrebno je osvijestiti što globalno poskupljenje donosi - dodao je Plenković.

Prema najavama, današnja sjednica Vlade posvećena je jesenskom paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, rekao je na početku premijer Plenković, prenosi N1.

Pokazao je prezentaciju, "koja će hrvatskim građanima predstaviti kontekst vremena u kojem se nalazimo".

"Nedvojbeno, glavni i ključni razlog je ruska invazija na Ukrajinu, koja je trajno narušila odnose Zapada i Rusije. Pritom, klimatske promjene koje su sve izraženije, pridonose poskupljenju i hrane i energije. Vidjeli smo da zbog nastavka pandemije covida-19, Kina kao jedna od najvećih zemalja svijeta je značajno usporila proizvodnju i time je došlo do poremećaja svjetske trgovine", rekao je Plenković.

Pokazao je usporedbu cijena nafte, plina, struje i ugljena u protekle dvije godine i danas.

"Tri su elementa zašto je paket mjera Vlade važan, rekao je Plenković, prvo da je snažan, drugo da je pravedan i treće - sveobuhvatan".

RANIJE:

Uskoro počinje još jedna sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Uobičajeno će se na početku obratiti premijer Andrej Plenković, govoreći o aktualnostima u Hrvatskoj. Očekuje se da će na ovoj sjednici biti predstavljen paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu uslijed inflacije i energetske krize.

Zasad se o mjerama zna vrlo malo, osim da su vrijedne oko šest milijardi kuna. Neslužbene informacije govore da se radi o ograničavanju cijena nekih proizvoda kao i fiksiranju cijena energenata za javne ustanove.

Predstavljanje mjera pratite uživo na našem portalu.

02. svibanj 2024 08:43