StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTotalni cirkus u Saboru

Premijer Plenković govori o stanju nacije, oporba lupa iz sve snage, ne čuje se baš ništa! Evo što je bio povod kaosa

Piše Željka Godeč/JL
24. listopada 2023. - 12:53

Premijer Andrej Plenković podnosi Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu svoje Vlade. Plenković  govori o stanju države i nacije nekoliko dana nakon sedme godišnjice otkako je 19. listopada 2016. preuzeo Banske dvore i izvršnu vlast. No kad je želio  započeti govor, zastupnici oporbe počeli su lupati pločicama za repliku o stol, na što se premijer samo smiješio. Plenkvić je započeo izlaganje  no zbog buke teško se može razaznati što govori.

 

Premijeru Andreju Plenkoviću, otkad jednom godišnje na jesenskom zasjedanju podnosi izvješće o stanju države i nacije, danas je najteži dan u Saboru: oporba, i lijeva i desna, bez prestanka lupa po stolovima tako da ono što je naumio reći uopće nije moguće čuti.

Oporba se već pola sata ne umara, ali ni Plenković ne odustaje od izvješća unatoč neprestanoj graji u sabornici. Bilanca rada Vlade u proteklom razdoblju i najava mjera za predstojeće ne može se probiti kroz količinu buke. Formalan povod za blokadu izvješća rada Vlade i premijera Plenkovića odredba je Poslovnika prema kojemu na izvješće nisu dozvoljene pojedinačne rasprave - o njegovu izvješću mogu govoriti samo predstavnici klubova, njih 16 po 20 minuta, ali pojedinačne zastupničke rasprave nisu moguće. Oporba je zamjerila premijeru što nije bio u sabornici uoči rasprave, izvještava Jutarnji list

 

Dok je HDZ ustrajao u tome da i ne treba biti, oporba je osula rafalnu paljbu i tražila stanke. Marija Selak Raspudić, Most, inicirala je pitanje gdje je premijer, "je li konačno shvatio da je vrijeme za nove izbore", optužujući ga da je ispod razine to što ga nema i da je njegov ego veći od Sabora.

SDP-ova Sabina Glasovac je tražila da se sjednica prekine, upozoravala da zastupnici imaju pravo sudjelovati u raspravi. Nino Raspudić ironično je pitao gdje je premijer i ponudio odgovore: "Možda je uhićen. Možda bježi prema Austriji, kao Sanader ili su mu možda iznenada došli gosti". Katarina Peović, Radnička fronta, izrazila je stav kako je Poslovnik čista lakrdija zbog čega je izvješće besmisleno i pretvara se u statističku manipulaciju. HDZ-ov Damir Habijan oporbu je prozvao da manipulira na što mu je Sandra Benčić, Možemo! predbacila: "jedina destrukcija je vaša destrukcija i to već sedam godina". Krešo Beljak ju je ispravio: "Ne sedam, nego 34 godine."

Kad je premijer došao u sabornicu, Mostov Nikola Grmoja počeo mu je dobacivati, na što mu je premijer uzvratio da je mali demokratčik. Potom je počeo svoj govor, ali oporba ga je odlučila ne slušati.

27. travanj 2024 18:14