StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZRAČNA UZBUNA

Ovo je nova stvarnost, NATO više ne može računati na zračnu nadmoć! Britanski zapovjednik priznaje: ‘U Iraku i Afganistanu nismo morali brinuti o ovim stvarima...‘

Piše S.Pg./sd
19. listopada 2022. - 15:27
Nema nikakve tajne: fotografja od 24. kolovoza prikazuje dronove kamikaze tijekom dvodnevne vježbe dronova na nepoznatoj lokaciji u Iranu  IRANSKO MINISTARSTVO OBRANE/AFP

Masovno korištenje bespilotnih letjelica znači da Zapad više ne može automatski računati na kontrolu neba u ratu, otkrio je zapovjednik najveće vojne vježbe u Europi u posljednjem desetljeću, Cerberus, donosi Slobodna Dalmacija.

U intervjuu za The Telegraph, britanski general-bojnik James Martin, upozorio je da je dostupnost jeftinim bespilotnim letjelicama "gotovo demokratizirala korištenje neba i zračnog nadzora" u modernom ratovanju.

Ovako je to objasnio: “Ne pretpostavljamo da više imamo kontrolu nad zračnim prostorom. Ne pretpostavljamo da imamo zračnu nadmoć kao što smo imali na Bliskom istoku.” Dodao je: “Sada pretpostavljamo da ćemo imati ograničene mogućnosti da radimo ono što želimo. To je razlika između borbe protiv ravnopravnog protivnika i borbe protiv pobunjenika.” General bojnik Martin osvrnuo se na borbe protiv protivnika kao što je Rusija u usporedbi s kampanjama u Iraku i Afganistanu.

Napomenuo je da se "kinetika" modernog ratovanja nije promijenila, ali jest dostupnost sofisticiranih mogućnosti ratovanja današnjim protivnicima. "U Iraku i Afganistanu nismo morali brinuti o ovim stvarima jer naši protivnici nisu imali mogućnosti učiniti ništa u vezi s tim, a sada mogu", rekao je.

image

Razne vrste dronova mijenjaju način ratovanja, ne samo u zraku

AFP

Njegovi su komentari uslijedili nakon što je jedan zapadni dužnosnik optužio Vladimira Putina da je pribjegao napadima dronovima kamikazama u Ukrajini jer Rusiji ponestaje raketa dugog dometa. Moskva je više puta koristila bespilotne letjelice za gađanje ukrajinske energetske mreže i civilnih ciljeva. Dobio je stotine bespilotnih letjelica kamikaza iz Irana, koje se koriste u masovnim napadima kako bi se povećala mogućnost pogađanja ciljeva.

Na pitanje šalje li vježba Cerberus poruku Rusiji, general bojnik Martin je rekao: “Apsolutno pokazujemo našim protivnicima i našim saveznicima i partnerima da smo spremni za borbu. Prvima da imamo i volje i sposobnosti za nju, a drugima da smo predani i solidarni s njima. Mislim da je očita volja Velike Britanije da upotrijebi vojnu silu na europskom kontinentu jedan od ključnih rezultata vježbe Cerberus.”

Sudjeluje šest članica NATO-a

General bojnik Martin razgovarao je s Telegraphom iz "grada šatora", labirinta šatora nalik na iglue koje je vojska podigla u vojnoj bazi u Sennelageru u Njemačkoj.

Šest članica NATO-a tamo izvode simuliranu borbu protiv neprijatelja. S 3300 vojnika i 800 vozila, testirat će svoju pripravnost, s ciljem pripreme za izvođenje velikih borbenih operacija. Kao dio vježbe, vojnici će biti testirani u čitavom nizu scenarija, koji se izvode u stvarnom vremenu na Abacusu, naprednom borbenom računalnom sustavu. Program se sastoji od višeslojnih karata, od topografskih do vojnih, koje prikazuju ceste, čvorišta, šume i luke na karti Ukrajine.

Scenariji će uključivati sve, od simuliranih kemijskih napada preko pada helikoptera do ometanja komunikacija. Računalni simulator će također odigrati scenarije u kojima su stotine vojnika ranjene i ubijene i imaju zadatak planirati kako izvući svoje ljude. Morat će smisliti kako izvući žrtve i dovući pojačanje. Bit će dovedeni do točke pucanja kako bi se učinkovito testirali njihovi sustavi.

I britanski brigadir Nick Cowley rekao je da najvećom promjenom u ratovanju u Ukrajini smatra "prevlast mini dronova i taktičkih bespilotnih letjelica". Rekao je da zbog toga vojske sada moraju osigurati da njihovo zapovjedništvo izgleda kao neka normalna zgrada u selu ili gradu, ukoliko dron leti iznad njih. “Vidjeli smo da taj trend dolazi već dosta ranije”, dodao je. "Mislim da ubrzanje naše nabave dronova i jačanje sposobnosti da se sakrijemo od njih postaje sve hitnija jer vidimo da njihova uporaba raste i raste."

image
AFP

Dodao je da vojska uči lekcije iz Ukrajine. "Ne mislim da bi Rusija ikada zanijekala da bi potpuno mobilizirani NATO bio nadmoćna sila, zbog čega i pribjegava ‘specijalnim operacijama‘, a ne u ratovima", rekao je general bojnik James Martin. “Mislim li da je potpuno mobilizirani NATO superiorna sila? Nemam apsolutno nikakve sumnje oko toga”, zaključio je.

06. svibanj 2024 03:06