StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetfizičar bez dlake na jeziku

Ovo je čovjek koji Srbiji pokušava vratiti vid. Na godišnjicu Srebrenice poslao je moćnu poruku, spominje Vukovar i Dubrovnik. Usudio se i usporediti Slobu i Putina

Piše Davor Krile/SD
14. srpnja 2022. - 15:16

Još jedna obljetnica pokolja u Srebrenici prošla je bez iskrenoga pijeteta, režimske skrušenosti i njegovanja kulture sjećanja u službenoj Srbiji. Da obraz normalnog i demokratskog dijela ove zemlje ne ostane neobranjen pobrinuo se, među rijetkima, profesor na beogradskom sveučilištu Ivan Videnović, piše Slobodna. Njegov status na twitteru prenosi se po medijima diljem regije: riječi kojima se distancirao od dugogodišnje režimske ideologije i hagiografije zla, premda jako usamljene, odjekuju u javnom prostoru kao psalam starozavjetnog proroka.

'Dozvolili smo sebi da ubijamo civile, žene i djecu. Da pucamo u vezane ljude na zemlji. U golobrade mladiće. U našu braću, iste krvi i jezika. Da sramotimo pretke. Dozvolili smo da naši topovi tuku Sarajevo, Dubrovnik i Vukovar. Da nas saveznici napuste, preziru i kažnjavaju. Dozvolili smo da nam kriminalci vode vojsku, a njihove žene iz krajputaških krčmi budu uzori djevojčicama.

Svaka bitanga i svaki lopov koji je digao tri prsta u zrak bio je prihvatljiv, naš, Srbin. Patriotizam će se u Srbiju vratiti kad budemo 11. srpnja žalili za našom braćom koju su strijeljali naši izdajnici, napisao je Videnović povodom godišnjice srebreničkog pokolja, izazvavši lavinu reakcija.

image

Groblje u Srebrenici

Elman Omic/Anadolu Agency Via Afp

Prof. dr. Ivan Videnović rođen je u Beogradu 1965. godine. Diplomirao je 1990. u oblasti eksperimentalne fizike na Univerzitetu u Beogradu, a doktorirao 2003. na Institutu za fiziku Univerziteta u švicarskome Bazelu. Prije profesure na beogradskom studiju fizike bio je neko vrijeme državni tajnik za znanost u koalicijskoj vladi Vojislava Koštunice, od 2005. do 2007. godine.

Retorička oštrina kojom se prof. Ivan Videnović, zasad bez otvorenih političkih ambicija, u zadnje vrijeme obračunava sa srbijanskim nacionalnim i društvenim demonima prilično očarava i plijeni. Po pitanju svih mitomanija i pseudopatriotskih tabua udara pravo u pleksus, vraćajući srbijanskom društvu gorku istinu u lice. Nedavno je kao temeljnu laž dekonstruirao nacionalističku frazu da 'nikad više ne smije Srbin udariti na Srbina':

„Prokletstvo tog zavjeta Dobrice (Ćosića) i Matije (Bećkovića) s početka 90-ih itekako nam se obilo o glavu. Mi smo se držali zavjeta, njihovi nisu. Oni su nas ubijali. Ubili su tako Dadu, Slavka (Ćuruviju), Ivana (Stambolića), dva puta pokušali Vuka (Draškovića)... Ubili su gardiste u Topčideru. Ubili su nam Zorana (Đinđića). Zavjet Dobrice i Matije utro je put višegodišnjim diktaturama najgorih među Srbima, koje su pojele veći dio naših života. Donijele su razarajuće ljudske, moralne, ekonomske i međunarodne posljedice za Srbiju, pretvorile nas u divljake i ubojice. Zavjet Dobrice i Matije izbio je iz našega duha slobodarstvo, hrabrost i požrtvovanje, amputirao nam sposobnost da prepoznamo zlo u nama i da mu se odupremo. Potomke najhrabrijih pretvorio je u robove šljama, koji čekaju da nebo padne, da im neko drugi donese slobodu.„

Ivan Videnović bio je među rijetkima u Srbiji koji su se od samoga početka rata u Ukrajini odlučno suprotstavljali tamošnjim proputinovskim narativima i skupovima podrške moskovskom despotu. U intervjuu podgoričkoj Pobjedi ovaj je trend prepoznao kao 'bratstvo u zločinu', jer su mnogi Srbi u Putinovim postupcima prepoznali obrazac rušenja i smrti iz Miloševićeve Srbije. Podršku Putinu i njegovoj agresiji nazivao je zajedničkim rusko-srpskim napadom na temelje civilizacijskog poretka.

„Figure Miloševića i Putina su u opipljivoj analogiji, zbog čega ruska invazija i izaziva toliko ushićenje u srpskim fašistoidnim krugovima. Ako se izuzme razlika da je Miloševićev zločin počinjen u fluidnoj fazi raspada Jugoslavije, dok je ovo što Putin radi zločin s predumišljajem i napad na davno uspostavljen i priznat međunarodni poredak, svi sad imamo priliku sagledati kako je, promatran sa strane, izgledao Miloševićev zločinački pohod na SFRJ. Kako je angažirana vojna i propagandna mašinerija, kako su čitavi narodi dehumanizirani i kolektivno proglašavani za ustaše, balije ili mudžahedine. I koliko je, gledano izvana, to bila besmislena i neuvjerljiva laž i koliko propaganda da je cijeli jedan narod nacistički (ustaški ili balijski) dovodi do jedinstva u osudi napadača i solidarnosti cijelog svijeta sa žrtvom.”

image

Milošević vlada Srbijom i s one strane groba

Oliver Bunic/Afp

Po mišljenju Ivana Videnovića, i Hitler i Milošević i Putin su jednako zloupotrijebili koncept 'zaštite svog naroda izvan državnih granica' kako bi počinili grozne i masovne ratne zločine. Svi potezi nalik na one Miloševića i Putina u startu su osuđeni na neuspjeh i nužno završavaju u zločinima protiv čovječnosti i u genocidu, poručuje ovaj fizičar, a sramotu s lica naroda u čije ime se takve stvari radi iznimno teško je sprati.

Mada ga velikosrpski fašisti i Vučićevi asistenti masovno optužuju za izdaju, Ivan Videnović među rijetkim je Srbima koji vide puno jasnije i bolje od lažnih vučićevskih domoljuba i zavedene mase. I koji svojoj zemlji hrabro pokušava vratiti zdrav vid. 

25. travanj 2024 09:40