StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPakao Luganska

Ovaj je grad Rusima trenutno Ahilova peta u Ukrajini, ruskim rezervistima odlazak na taj dio bojišta znači smrtnu kaznu. Pojavila se i brutalna snimka kojom se bave istražitelji

Piše D.K./sd
21. studenog 2022. - 16:47

Područje grada Svatova u Luhansku trenutno je Ahilova peta ruskih trupa u Ukrajini, zaključuju britanski obavještajci u svom današnjem izvješću. Ruska ranjivost uvjetovana je velikim ratnim iskustvom ukrajinskih trupa koje djeluju na ovom dijelu bojišta, naspram slabo obučenih i nedavno mobiliziranih rezervista koji nemaju ni dovoljno vojne opreme ni valjano utvrđenih položaja, piše Slobodna Dalmacija.

“U zadnjih sedam dana nastavili su se intenzivni topnički okršaji oko pravca Svatovo na sjeveroistoku Ukrajine. Kao i drugdje na fronti, ruske snage i dalje daju prednost izgradnji obrambenih položaja djelomično popunjenih slabo obučenim rezervistima.

Pošto je jugozapadnu crtu ukrajinske bojišnice Rusima sada puno lakše braniti zbog prirodne barijere, istočne obale rijeke Dnjepar, područje Svatova sad postaje ranjivije operativno krilo za ruske snage,” navodi se u obavještajnom izvješću koje je danas, 21. studenog, objavilo britansko Ministarstvo obrane.

image

Sve je teže Rusima oko Svatova

Dominique Faget/Afp

Britanski obavještajci procjenjuju da će ruski čelnici vjerojatno razmotriti isplati li im se daljnje zadržavanje kontrole nad gradom Svatovo, značajnim naseljem u regiji Luhanska, i predstavlja li im to „politički prioritet".

Vojni zapovjednici će se oko tog grada vjerojatno teško boriti s realnošću izazova vjerodostojne obrane i pokušaja da osiguraju resurse za ofenzivne operacije južnije u Donjecku. Akutni nedostatak streljiva i kvalificiranog osoblja i dalje koči ruske obrambene i ofenzivne sposobnosti – smatraju britanski analitičari.

image

Proruski separatisti kod sela Makijivka

Odd Andersen/Afp

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine je još 10. studenoga izvijestio kako su oružane snage Ukrajine napredovale na nekim pravcima u Luhansku po dubini i više od dva kilometra. I čelnik ukrajinske vojne uprave u Lugansku Serhij Gaidai je prije deset dana izjavio da je na području gradova Svatovo i Kremenaja vojna situacija teška, ali da su Oružane snage Ukrajine spremne ići naprijed. Već oko 15. studenoga ukrajinska vojska je objavila da je oslobodila oko 12 naselja u Luhanskoj oblasti.

image

Ukrajinka Jevgenija oplakuje supruga palog u borbama za Donjeck

Sergei Supinsky/Afp

Oko Svatova ruske linije drže 362. i sestrinska joj 346. motorizirana pukovnija, dok preko njih prema Severodonjecku nadire jedna od najiskusnijih ukrajinskih postrojbi, 92. mehanizirana brigada. Ruske pukovnije, dobrim dijelom popunjene svježim regrutima tijekom rujna i listopada, beznadno su bezuspješne u izvršavanju svojih zadaća.

Ruska 362. pukovnija je samo u 12 dana studenoga navodno imala oko 2500 poginulih, sudeći prema razgovorima njezinih pripadnika koje su presreli ukrajinski obavještajci. Ukrajinski Svatovi su svakako oni u koje mobilizirani Rusi ne odlaze pjevajući, pošto trenutno uglavnom znače drugu riječ za smrtnu kaznu.

image

Skidaju se laži Kremlja: ‘Rusi i Ukrajinci su jedan narod‘ 

Bulent Kilic/Afp

O ruskim gubicima na ovom bojištu svjedoči i to što je nedavno ruska propagandna mašinerija plasirala optužbe za egzekuciju svojih zarobljenih vojnika, uz video uradak samog događaja koji razotkriva pozadinu incidenta. Riječ je o snimci koja je nastala u selu Makijivki, na prvoj crti bojišnice, a napravio je ukrajinski vojnik.

Snimka pokazuje predaju grupe ruskih vojnika iz jedne opkoljene kuće: kamera ih prati dok jedan po jedan izlaze podignutih ruku i liježu na tlo pred uperenim ukrajinskim mitraljezima, sve dok posljednji iz grupe, odjeven u crno (možda plaćenik Wagnera?) iznenada ne otvori vatru na Ukrajince. Na sljedećem snimku se vidi kako svi Rusi leže mrtvi.

Premda je iz videozapisa jasno da je ukrajinska strana bila prisiljena uzvratiti paljbu, pitanje je li, uz napadača, bilo neophodno poubijati baš sve koji su se tom prilikom pokušavali predati sad razmatraju i ukrajinski istražitelji.  

image

Ukrajinske jedinice

Sergei Supinsky/Afp

Prema nedavnim izvještajima u Washington Postu, ruske snage oko Svatova odnedavno se, osim mobiliziranim rezervistima, popunjavaju i dijelom elitnih ruskih snaga. Nedavno su na ovom dijelu bojišta uočeni i ‘Kadirovci‘, pripadnici čečenskih jedinica, a neke ruske specijalce podržavaju i izviđačke bespilotne letjelice koje ciljaju ukrajinske položaje prilikom pokušaja napredovanja. 

Rusija je možda preslaba da ovdje (u Luhansku) preuzme ofenzivu, ali je Moskva donekle uspjela ojačati svoju obranu i istodobno je krenula u nemilosrdnu kampanju bombardiranja kritične ukrajinske infrastrukture, piše Washington Post.

03. svibanj 2024 01:36