StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA NAPOKON DOBIVA SKLONIŠTE ZA METE OBITELJSKOG NASILJA

Otvara se sigurna kuća, žrtve više neće lutati od nemila do nedraga

30. prosinca 2019. - 18:16
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji godina je počela ubojstvom 53-godišnjakinje koju je na Prijekom iz vatrenog oružja usmrtio suprug, dubrovački pomorac. Prije nego je presudio sebi, ubio je i punca, a dvostrukom ubojstvu i samoubojstvu prethodila je svađa bračnih drugova pred rastavom.
Ovako teški oblici nasilja u obitelji su, srećom, vrlo rijetki, no zato ne manjka lakših kojima su najčešće mete žene:
- U prvih jedanaest mjeseci ove godine evidentirana su 122 slučaja u kojima su žrtve bile žene. I ove godine nasilje se najviše manifestira verbalno, prijetnjama, a takvih je događaja bilo 83. Lakša ili teža tjelesna ozljeda nastupila je u 25 slučajeva nasilja, a u 14 slučajeva nasilničko ponašanje nije rezultiralo fizičkim ozljeđivanjem – otkriva statistika PU dubrovačko-neretvanske 'kartu obiteljskog nasilja', za čije se žrtve godinama na krajnjem jugu traži odgovarajuće sklonište.

Trajan smještaj

U sljedećim danima taj će se nedostatak otkloniti. Početak rada sigurne kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do kraja 2019. dobiva najavio je i župan Nikola Dobroslavić na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.
Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja otvara se pola godina nakon što je Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku sa županima dogovorilo žurno osnivanje skloništa u Dubrovačko-neretvanskoj i još pet kontinentalnih županija koji još nisu osigurale taj vid zaštite.
- Ministarstvo je izradilo hodogram aktivnosti na osnivanju skloništa radi bržeg i učinkovitijeg poduzimanja potrebnih aktivnosti te dostavilo Ministarstvu državne imovine procjenu kvadrature prostora nužnih za osnivanje i rad skloništa za žrtve nasilja – izvijestili su ljetos iz Ministarstva. Ovog su prosinca potvrdili kako je najjužnija županija u suradnji s partnerom poduzela sve potrebno za početak rada skloništa za žrtve nasilja, i to u vidu privremenog rješenja:
- Županija ima pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju za uređenje i opremanje objekta za trajan smještaj žrtava nasilja u obitelji na području Dubrovačko-neretvanske županije- poručili su iz Ministarstva na temu nedostatka utočišta za zlostavljane žene i djecu kojima je dosad smještaj osiguravan u drugim sigurnim kućama diljem Hrvatske.

Lokacija tajna

U međuvremenu su se na prevenciji rizičnih obitelji angažirani Centar za socijalnu skrb, Zavod za javno zdravstvo DNŽ pri Odjelu za mentalno zdravlje te Obiteljsko savjetovalište pri Dubrovačkoj biskupiji.
Iz razumljivih razloga lokacija novootvorene sigurne kuće ostaje tajna. Proteklih mjeseci baratalo se iznosom od oko 5 milijuna za građevinsko – obrtnički radove i opremljanje skloništa, a spominjala se i prijava na Natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj – Unaprjeđivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije. Kao prihvatljivi nositelj projekta isticani su Caritas Dubrovačke biskupije, a Dubrovačko–neretvanska županija kao projektni partner.
Na naš upit hoće li i kako sudjelovati u otvorenju sigurne kuće, iz Grada Dubrovnika su potvrdili spremnost financijski sudjelovati u projektu, iako nemaju zakonsku nadležnost za osnivanje skloništa za žene i djecu koji trebaju zaštitu od zlostavljanja.
Godišnja statistika prijetnji i nasilja
U 2017. g. evidentirano je 126 slučajeva nasilja u kojima su žrtve bile žene. Najviše slučajeva, njih 87, odnosilo se na verbalni oblik nasilja, odnosno prijetnje, u 27 slučajeva kao posljedica je nastupila lakša ili teža ozljeda žene, dok je u preostalih 12 slučajeva došlo do nasilja koje za posljedicu nije imalo ozljeđivanje (npr. guranje, šamar i sl.).
Lani je policija zabilježila 175 slučajeva nasilja sa žrtvama ženama. Na prijetnje se odnosilo 126 slučajeva, u 30 slučajeva došlo je do teže ili lakše ozljede žene i preostalih 19 slučajeva su različiti oblici nasilnog ponašanja koje za posljedicu nije imalo ozljeđivanje.
Ideja stara 11 godina
Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja za Dubrovačko-neretvansku županiju trebao se graditi još 2008. godine, i to na na krovu tehničkog bloka Opće bolnice Dubrovnik, a kapacitet mu je trebao biti od 10 do 13 osoba. Radovi na objektu površine 400 četvornih metara planirani su nakon što je stručno istraživanje Udruge “Feniks” pokazalo da je utočište tog tipa na jugu Hrvatske prijeko potrebno. Udruga je nakon petogodišnje analize utvrdila kako je od 600 počinjenih prekršaja nasilničkim ponašanjem u krugu obitelji tek kod trećine dokazana krivnja. Većina nasilnika, redom muževa, braće i sinova, provukla se s upozorenjem, a blaža zatvorska kazna izrečena je u samo 37 slučajeva.

05. svibanj 2024 15:40