StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkakva sankcija!

‘Oštra‘ kazna za vlasnika pizzerije: ‘Očito su svi normalni išli u Irsku. Nama se javljaju Pakistanci i četnici iz Niša‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
7. kolovoza 2023. - 20:23

Matija Fresl, vlasnik samoborske pizzerije Lock down, zbog sramotne objave koju je 12. rujna 2022. objavio na društvenim mrežama i digao prašinu te uznemirio javnost, ovih se dana suočio sa sankcijom. Kakvom? Novčanom kaznom od 40 eura, a mora platiti i 15 eura sudskih troškova!

Toliko ga je, naime, ‘drapnuo‘ novozagrebački sud odlučujući o optužnom prijedlog samoborske policije koja je Fresla s odmakom od pola godine prekršajno prijavila za kršenje članka 5. st.1 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira odnosno da je na javnom mjestu isticanjem teksta kršio zakon. Taj prekršajni potez uslijedio je nakon što je novozagrebačko Općinsko državno odvjetništvo u listopadu 2022. odbacilo protiv Fresla policijsku kaznenu prijavu za javno poticanje na nasilje i mržnju, prenosi Jutarnji.

Policija ga je, točnije, optužnim prijedlogom teretila da je u samoborskom ugostiteljskom objektu narušavao javni red i mir tako što je objavio na Instagramu na profilu Pizzerije Lock down, dakle u javnom medijskom prostoru, neprimjerenu poruku sadržaja: ‘Očito su svi normalni radnici otišli u Irsku, a nama se na oglas javljaju Pakistanci, Bangladešanci i četnici iz Niša!

image

Objava vlasnika pizzerije na Instagramu

Kako dodatno ne bi nagrdili naš Samobor tim crncima, zaista ih je previše i grdo ih je za vidjet sa vrećicama punih alkohola, dok idu iz dućana, a domaći stariji ljudi prelaze na drugu stranu ulice. Isto tako nam ne pada na kraj pameti zaposliti četnika iz Niša, a u prilogu pogledajte situaciju iz Danske, pa prosudite sami da li je zbog zarade vrijedno dovlačiti kod nas i našoj djeci ostaviti ovakvu gamad da ih terorizira.‘

Sudski postupak Fresl je ignorirao, svjesno ili ne. Dva puta mu sud nije uspio uručiti pozive za raspravu na adresu stanovanja pa je poziv završio i na oglasnoj ploči. Rasprava je održana na kraju u njegovoj odsutnosti, a na ročištu se pročitao među ostalim odbačaj kaznene prijave ali i njegova prekršajna evidencija Ministarstva pravosuđa iz koje se iščitava da je unazad tri godine pravomoćno osuđivan, ali po drugoj osnovi. Sud je analizirajući njegovu objavu na Instagramu zaključio da je ista uznemirila korisnike društvene mreže koji su većinom u komentarima izrazili negativan stav i osudu.

- Stav okrivljenika suprotan je stavu većine hrvatskih poslodavaca, naročito u ugostiteljstvu i turizmu, koji prema potrebama tržišta rada za deficitarnim zanimanjima zapošljavaju upravo radnike koje okrivljeni navodi u svojoj objavi, jer se prilikom zapošljavanja rukovode isključivo stručnom osposobljenosti takvih radnika i kvalitetom rada zaposlenika, neovisno o rasnoj ili nacionalnoj pripadnosti radnika.

Analizirajući sve provedene dokaze, utvrđeno je da je okrivljenik remetio javni red i mir objavom neprimjerenog teksta. Opisano ponašanje okrivljenika znatno odstupa od uobičajenih normi pristojnog ponašanja pa je stoga proglašen krivim – zaključio je sud u obrazloženju presude. 

Kao olakotne okolnosti ugostitelju je uzeta u obzir prekršajna neosuđivanost za istovrsni prekršaj te okolnosti počinjenja prekršaja, dok otegotnih okolnosti nema.

Inače, za navedeni prekršaj zakon je propisao novčanu kaznu od 20 do 100 eura ili, pak, do 30 dana zatvora, piše Jutarnji list.

28. travanj 2024 23:01