StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPUTINOV SAVEZNIK

Orban ima ideju: ‘Osnovati novi NATO, sve bi bilo isto, samo treba izbaciti jednu članicu...‘; Rusi su oduševljeni

Piše Vlado Vurušić/JL
4. ožujka 2023. - 13:21

Članice Europske unije trebale bi osnovati vlastiti obrambeni oružani savez, bez SAD-a, rekao je mađarski premijer Viktor Orbán za švicarski Die Weltwoche, jer po njemu SAD "gleda svoje interese kada je u pitanju rješavanje međunarodne sigurnosne politike". Svi ruski mediji s ushitom su prenijeli Orbánov prijedlog kao zahtjev za "europskim NATO-om bez SAD-a".

- Mi moramo biti u stanju obraniti sebe, Europu. Rješenje bi bilo osnivanje europskog NATO-a. To sam predlagao još 2012. godine - rekao je Orbán te dodao da SAD i EU "plaćaju različitu cijenu ratnog sukoba" te da "zadnju riječ u svemu imaju Amerikanci, a ne Europljani", prenosi Jutarnji.hr.

Mađarski premijer, jedan od rijetkih Putinovih saveznika u Europi, rekao je kako su se "rusko-ukrajinski odnosi zakomplicirali još 2014. godine", a tada su političari u EU imali "političku težinu i sudjelovali su u donošenju odluka". No, sada se stvar, po Orbánu, okrenula i nakon početka rata - Europa je izašla iz debate.

Nadalje, Orbán smatra da Zapadu danas nedostaje "volje da se riješi situacija u Ukrajini" te da je Mađarska za ukidanje sankcija protiv Rusije i za mir, iako ne precizira kako ga on vidi i što pod tim predlaže i znači li to da se, recimo, zalaže za povlačenje ruske vojske sa svih okupiranih ukrajinskih područja, pa i onih koja je anektirala.

Prema Orbánu, Zapad je izgubio sposobnost da ujedini svijet te da mnoge nacije - Arapi, Brazilci, Indijci, Kinezi, Turci - žele što brži završetak sukoba u Ukrajini. Podsjetimo da je svojedobno francuski predsjednik Emmanuel Macron govorio o "europskoj vojsci", ali je i on odustao od te ideje.

20. travanj 2024 15:08