StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEW YORK TIMES:

Oni su Rusi koji se kod Bakhmuta bore protiv svoje domovine, kao vojnici ukrajinske Legije slobodne Rusije. Evo zašto

Piše dv
12. veljače 2023. - 22:20

Vojnik je kleknuo u snijeg, uperio raketni bacač i pucao u smjeru ruskih trupa koje su bile smještene oko dva kilometra od njih. Uobičajen prizor u ukrajinskim trupama koje se kraj grada Bakhmuta, na jednom od najbrutalnijih ratišta. Ali on i njegovi drugovi nisu Ukrajinci. Oni su vojnici u ukrajinskoj vojnoj jedinici sastavljenoj isključivo od Rusa koji se bore i ubijaju svoje sunarodnjake - javlja New York Times, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Uperili su oružje protiv Rusije iz raznih razloga: moralnog poriva, štoviše bijesa, zbog invazije njihove zemlje; želja da obrane svoju "usvojenu" domovinu Ukrajinu ili zbog nesklonosti ruskom predsjedniku Putinu. I zaslužili su dovoljno povjerenja ukrajinskih zapovjednika da zauzmu svoje mjesto među snagama koje se žestoko bore protiv ruske vojske.

“Pravi Rus se ne upušta u tako agresivan rat poput ovog protiv Ukrajine, neće silovati djecu, ubijati žene i starce”, rekao je jedan ruski borac s vojnim kodnim imenom Cezar, misleći na zvjerstva ruskih vojnika koja su ga motivirala da napustiti rodni Sankt Petersburg i bori se za Ukrajinu.

image

Da Bakhmut ostane ukrajinski bore se i neki Rusi, u najtežim bitkama oko njega

ILUSTRACIJA/AFP

“Zato nemam grižnju savjesti. Radim svoj posao i ubio sam ih mnogo.” Gotovo godinu dana od početka invazije, Legija Slobodne Rusije, kako se postrojba zove, dobila je malo pozornosti - dijelom zato da bi se vojnici zaštitili od odmazde Rusije, ali i zbog nevoljkosti unutar ukrajinske vojske da ističu vojnike čiji su matična država učinila toliko zla Ukrajini.

A čak nekoliko stotina njih je koncentrirano u području oko Bakhmuta, u istočnoj Ukrajini, rekli su dužnosnici; uvijek su grupirani sa svojima ali ih nadziru ukrajinski časnici. U intervjuima su neki ruski vojnici rekli da su već živjeli u Ukrajini kada su ruske snage izvršile invaziju prošle godine i da su osjećali obvezu braniti svoju drugu domovinu. Drugi, često i bez vojnog iskustva, prešli su u Ukrajinu iz Rusije nakon što je rat počeo, potaknuti osjećajem krajnje nepravde.

“Nismo došli ništa dokazati”, rekao je jedan vojnik s nadimkom Zaza. "Došli smo ovdje pomoći Ukrajini da potpuno istjera ruske snage s ukrajinskog teritorija, kao i pridonijeti budućoj deputinizaciji Rusije."

Prošlog je tjedna rusko Državno tužiteljstvo podnijelo tužbu Vrhovnom sudu zemlje s nakanom da se ova legija proglasi terorističkom organizacijom.

Stoga, u strahu od odmazde nad njihovim obiteljima i njima samima, niti jedan od ruskih vojnika na ukrajinskoj strani koje je intervjuirao NYT nije pristao biti predstavljen pravim imenom niti dati ikakve druge konkretne podatke o sebi.

Zaza je novinaru rekao samo da ima manje od 20 godina. Nakon što su ruske snage izvršile invaziju, nije mogao držati jezik za zubima. Njegovi antiratni postovi na društvenim mrežama doveli su ga u probleme s upravom njegovog sveučilišta, a potom i s policijom. Kada su se službenici ruske sigurnosne službe u jesen pojavili na njegovim vratima, odlučio je kako je vrijeme da ode.

Pješice je prešao granicu s Ukrajinom i prijavio se za borbu. “U mojoj dobi malo mi je rano govoriti o mojim političkim stavovima i svjetonazoru jer ih tek formiram”, rekao je. “Ali kada tvoju zemlju preuzme jedan loš čovjek, moraš uzeti stvari u svoje ruke.”

Na početku rata krajem veljače 2022., ukrajinski zakon je sprječavao ruske državljane da se pridruže njihovim oružanim snagama. Do kolovoza je pripremljen zakon koji bi omogućio Legiji da se legalno pridruži borbi, rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe.

“Bio je veliki broj Rusa koji zbog svojih moralnih načela nisu mogli ostati ravnodušni i tražili su način da uđu u redove branitelja Ukrajine”, rekao je Jusov, objašnjavajući motivaciju za stvaranje ove postrojbe. “Svi ruski legionari došli su s ogromnom željom da zaustave Putinovu hordu i oslobode Rusiju od diktature.”

Ova skupina djeluje pod "kišobranom" Ukrajinske međunarodne legije, borbenih snaga koje uključuju jedinice sastavljene od američkih i britanskih dragovoljaca, kao i Bjelorusa, Gruzijaca i drugih.

Nije lako pridružiti se, rekli su ruski vojnici. Moraju podnijeti zahtjev i proći opsežnu provjeru svoje prošlosti, koja uključuje i poligrafsko testiranje. Tek tada mogu pristupiti temeljnoj obuci.

Kao vlasnici ruske putovnice neizbježno se u ovim okolnostima susreću s nepovjerenjem. Bilo je nekoliko pokušaja ruskih špijuna da se infiltriraju u Legiju, rekao je glasnogovornik Jusov.

U borovoj šumi u Kijevskoj oblasti prošlog je tjedna skupina novih ruskih regruta, koji su se bližili kraju tromjesečne obuke, vježbala taktička povlačenja, gađanje iz minobacača i osnovnu ratnu medicinu. Iako su instruktori Ukrajinci, svi su govorili ruski. U intervjuima su neki od novaka pokušali progovoriti nekoliko riječi ukrajinskog, ali su se brzo vratili na svoj materinji jezik.

Ti vojnici su rekli da su se trudili objasniti svoju odluku obiteljima u Rusiji. Izvješća o zločinima koje su počinile ruske trupe, uključujući klanje civila u kijevskim predgrađima Bucha i Irpin, u njihovoj domovini odbacuju se kao strana propaganda. "Oni ne razumiju cijelu istinu", rekao je 32-godišnji vojnik s kodnim imenom Miami, koji je rekao da su ga roditelji nagovarali da se bori na ruskoj strani. “Rečeno im je da ovdje žive loši ljudi i oni vjeruju u to. Oni ne vjeruju da bi druga najveća vojska na svijetu mogla ubijati obične ljude.”

Na fronti u istočnoj Ukrajini, granatiranje nikada ne prestaje zadugo. Ruske snage napadaju ukrajinske položaje, pokušavajući ih potisnuti oko Bakhmuta prije očekivane ofenzive za zauzimanje cijelog Donbasa.

Ruski vojnici iz Legije kažu da nastavljaju držati liniju, ali neki su već počeli razmišljati dalje od neposredne bitke, pa čak i dale od trenutačnog rata u Ukrajini, na ono što slijedi. “Moj zadatak nije samo zaštititi narod Ukrajine,” rekao je Cezar (50). “Ako ostanem živ nakon ove faze i sav ukrajinski teritorij bude oslobođen, apsolutno ću se nastaviti boriti, s oružjem u ruci, da srušim režim u Kremlju.”

Cezar priznaje da je bio osvjedočeni ruski nacionalist. Ipak, on svejedno vjeruje da je moderna Rusija skrenula s tračnica, posebno kada je riječ o invaziji na Ukrajinu. Nekada je bio član Ruskog carskog pokreta, koji su Sjedinjene Države proglasile nasilnom ekstremističkom skupinom, ali je rekao da je s tim pokretom raskinuo, djelomično i zbog njegove podrške ruskoj aneksiji Krima 2014. godine.

Viši ukrajinski vojni dužnosnik uključen u nadzor Legije rekao je da je Cezar "proveo dugo vremena tražeći put za koji je smatrao da je ispravan", dodajući kako ukrajinski dužnosnici nisu našli razloga da mu ne vjeruju. Štoviše, Cezar je preselio svoju ženu i četvero djece u Ukrajinu tijekom ljeta i rekao je kako on ne smatra da se bori protiv sunarodnjaka Rusa, već protiv "podlaca i ubojica" koji nemaju nacionalnost.

“Sjedim pred vama, primjer ruskog čovjeka, onog o kojem su pisali Tolstoj i Dostojevski”, rekao je. “Takav sam ja čovjek. Ne oni. Oni nisu Rusi", rekao je Cezar istraživačkom novinaru New York Timesa, Michaelu Schwirtzu, koji je ranije iz Moskve pokrivao zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Bio je vodeći izvjestitelj u timu koji je 2020. osvojio Pulitzerovu nagradu za članke o operacijama ruske obavještajne službe.

04. svibanj 2024 23:18