StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIJE SE UOPĆE RADILO O KAZNENOM DJELU

Odvjetnik Dario Obradović: ‘Neistina da se načelnik Klarić teretio za seksualno uznemiravanje zbog čega je pokrenuo sudski postupak radi naknade štete protiv medija koji su tu laž plasirali u javnost‘

Piše Ahmet Kalajdžić
8. lipnja 2022. - 13:12

Bivšem načelniku Postaje granične policije Gruda Matku Klariću Disciplinski sud Ministarstva unutarnjih poslova RH izrekao je novu i puno blažu, ali još uvijek nepravomoćnu stegovnu odluku. Kako se neslužbeno doznaje, u "novoj epizodi" stegovnog postupka kojeg je nadležno ministarstvo ovaj put vodilo pred Disciplinskim sudom MUP-a u Rijeci, djela za koja se teretio načelnik većinom su odbačena i samo djelomično prihvaćena. Podsjetimo, prema dostupnim podacima, Klarića se isključivo u stegovnom a nikako ne i u kaznenom postupku (koji uopće nije ni pokrenut), teretilo za seksualno uznemiravanje dijela mladih djelatnica PU dubrovačko-neretvanske te prisiljavanje policijskih službenica da čiste samostan kao i za neizravni utjecaj na puštanje četiriju osoba preko državne granice, premda je nisu smjele prijeći. Tako je Klarić oslobođen za drugu i treću točku iz stegovnog prijedloga, dok je prema istim izvorima za prvu točku kažnjen samo uvjetno, što znači da nema ništa od otkaza koji mu je u proljeće prošle godine u prvostupanjskom stegovnom postupku bio izrečen u Splitu.

Konkretnije, ovaj su put mediji bliski MUP RH objavili kako je načelnik Postaje granične policije Gruda uvjetnom mjerom uz rok kušnje od šest mjeseci kažnjen samo zbog seksualnog uznemiravanja policijskih službenica, tako da Klariću svaka bojazan za posao nestaje po isteku navedenog vremenskog uvjeta.

Međutim, povodom najnovije stegovne odluke očitovao se Klarićev odvjetnik Dario Obradović koji u svom reagiranju navodi kako radi zaštite integriteta njegova klijenta želi izvijestiti javnost kako je neistina da se načelnik Klarić teretio za bilo kakvo seksualno uznemiravanje, zbog kojih navoda je Klarić već pokrenuo i sudski postupak radi naknade štete protiv onih medija koji su tu lažnu tezu plasirali u javnost.

Odvjetnik Obradović je naglasio, također, kako je u činjeničnom opisu djela koja su se stavljala na teret njegovom klijentu, u preostale dvije točke disciplinskog zahtjeva za koje je nepravomoćno utvrđeno da Klarić nije odgovoran, nigdje ne navodi i podatak da je načelnik Klarić prisiljavao policijske službenice da čiste samostan kao ni da je osobe koje ju nisu smjele prelaziti puštao preko granice. Obradovič ističe kako je netočna informacija da je policijska službenica po Klarićevom nalogu propustila ljude preko državne granice, ali da je točan podatak kako je, zapravo, u drugom disciplinskom postupku koji se vodio pred Disciplinskim sudom u Splitu, proglašena odgovornom upravo navedena policijska službenica.

Gdje je pravna država

Disciplinski postupak Klariću privukao je golemu pozornost medija i javnosti, a samo pokretanje je pobudilo i reakciju nadležnog ministra MUP Davora Božinovića kojeg je, podsjetimo i to, odvjetnik Obradović prošle godine spominjao u kontekstu hajke protiv načelnika Klarića:- Kada prvi čovjek resornog ministarstva unaprijed kaže da mora biti sankcije, ja više stvarno ne znam gdje su pravo i pravda u ovoj državi- izjavio je Obradović na samom početku pokrenutog procesa zbog kojeg je u Dubrovniku, pred Villa Palmom, odnosno sjedištem PU dubrovačko-neretvanske organiziran i javni prosvjed potpore.

Također, doznajemo i podatak kako nijedan medij nije naveo da je navedenu policijsku službenicu zastupao sindikalni povjerenik Mario Puškarić koji, međutim "na Internet stranicama jednog nereprezentativnog sindikata učestalo objavljuje tekstove protiv načelnika Klarića" te, kao opunomoćenik policijske službenice "nije u zakonskom roku uložio žalbu" na spomenutu odluku. Štiteći ugled svog klijenta, odvjetnik Obradović ukazuje kako "sve navedeno ukazuje na nastavak javne diskreditacije načelnika Klarića od strane pojedinih medija, a koji tekstovi se zapravo zasnivaju na "dojavama" bez da su upoznati sa stvarnim činjeničnim stanjem.

Podsjetimo i na činjenicu kako je zbog pokrenutog stegovnog postupka Matko Klarić s mjesta načelnika PGP Gruda privremeno udaljen s te dužnosti.

27. travanj 2024 23:36