StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIPREME NA BRZINU

Odlična vijest za roditelje osnovaca: Vaša će djeca od 9.siječnja u školi dobijati besplatnu marendu. Odzvonilo je grickalicama i pizzetama. Samo, jesu li škole za to spremne?

Piše Marijana Cvrtila/sd
5. prosinca 2022. - 08:24
Ako se moglo organizirati gledanje utakmica u školama, onda je još bitnije organizirati zdravu marendu za svakog đakaVladimir Dugandžić/Cropix

Najmanje jedan besplatan školski obrok dnevno za svakog od oko 310 tisuća učenika osnovnih škola, i to već od početka drugog polugodišta 9. siječnja iduće godine – ambiciozan je cilj koji su Vlada i aktualna prosvjetna vlast zacrtale te zbog toga u žurnu saborsku proceduru u četvrtak uputile izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju kojima se regulira mogućnost da se s državne razine sufinancira prehrana učenika osnovnih škola, piše Slobodna Dalmacija.

U državnom proračunu utvrđen je godišnji iznos za tu namjenu u visini od 544,2 milijuna kuna u 2023. te isto tako u projekcijama za 2024. i 2025. godinu, a kako je već prije najavljeno, svaka škola dobit će novac prema "formuli" - deset kuna po učeniku.

Roditelji, barem je tako zamišljeno, ne bi trebali dodati ni kunu za najmanje jedan takav besplatan obrok u školi.

U školama su već prve takve najave dočekali kao hvalevrijedan potez, osobito u svjetlu podataka kako više od trećine osnovaca nema organiziranu prehranu u školama, kako kuhinje ima oko 85,31 posto osnovnoškolskih matičnih obrazovnih ustanova, a područnih još i manje, oko 42 posto. Čak i dio onih škola koje imaju organiziranu prehranu nema adekvatan prostor za serviranje hrane pa se ona poslužuje u učionicama.

image

Ako se moglo organizirati gledanje utakmica u školama, onda je još bitnije organizirati zdravu marendu za svakog đaka

Vladimir Dugandžić/Cropix

Unatoč dobroj volji sa svih strana da se što prije krene u realizaciju ove priče, u ovom trenutku postoji još mnogo "ali".

Bliži se kraj prvog polugodišta, a u školama još nemaju nikakvih detaljnih uputa i skeptični su oko toga hoće li se cijeli posao ugovaranja nabave namirnica, dostave i organizacije raspodjele hrane "odraditi" do povratka učenika u drugom polugodištu.

Dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, podsjetimo i na to, u izvješću za proteklu godinu upozorila je kako velik broj matičnih škola, u čemu prednjači Dalmacija, nema ni školsku kuhinju.

Kao primjere navela je Dubrovačko-neretvansku županiju, gdje kuhinju ima manje od trećine (oko 28 posto) osnovnih škola, a u Splitsko-dalmatinskoj njih manje od polovice (41 posto).

Kako, gdje, od koga i na koji način u takvim uvjetima osigurati nabavu i podjelu toga minimalno jednog obroka djeci u osnovnim školama već za mjesec dana? - pitanja su na koja ravnatelji očekuju žurne odgovore ili od resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) ili osnivača (gradovi, županije).

- Nažalost, u našoj školi nemamo ni kuhinju ni blagovaonicu ni prostora u kojemu bismo mogli podijeliti obrok. Jedino u učionicama. Ideja je odlična, ali preduvjeti za provedbu nisu dobri - kaže Marija Biočić, ravnateljica Osnovne škole "Runović" iz Runovića, koja broji ukupno 134 učenika u matičnoj i područnoj školi.

Zbog neadekvatnih uvjeta, kaže, isključena je mogućnost da će se učenicima dijeliti mliječni obrok ili kuhana hrana, a napominje kako će i prijevoz od matične do područne škole vjerojatno zahtijevati dodatne troškove.

"Svi bismo bili sretni da se djeci osigura barem jedan zdrav obrok u školi, jer ovo što sad marendaju najčešće su pekarski proizvodi, gazirana pića, na što nemamo utjecaja", kaže ova ravnateljica.

image

Ivan Šimunić: Može li sve biti gotovo do 9. siječnja? Neće biti lako, ali mislim da je moguće

Cropix

U Osnovnoj školi "Stjepan Radić" u Imotskom prehrana je trenutačno osigurana samo za najmlađe učenike u produženom boravku, a dovozi se iz srednje Obrtničko-industrijske škole. U školi, kaže ravnatelj Marko Mendeš, imaju blagovaonicu, a u doglednoj budućnosti planiraju i izgradnju kuhinje. Međutim, u ovom trenutku nemaju još sve informacije.

- Ne znamo hoće li to biti topli, polutopli, suhi obrok. Deset kuna ne može pokriti troškove za kuhani obrok. Što se tiče prostora, većina škola građena je tijekom šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je način života bio drukčiji, a takve zgrade eventualno su imale čajne kuhinje - objašnjava ravnatelj Mendeš.

- Nemamo kuhinje, nama hrana i sada, ali samo za djecu u produženom boravku, dolazi iz cateringa, od vanjskog dobavljača. Kako će to biti ubuduće za ostale učenike, u ovom trenutku ne znam. Mi imamo i jednu područnu otočnu školu - ističe Roberta Soko, ravnateljica Osnovne škole "Antun Masle" iz Orašca, kojoj je osnivač Grad Dubrovnik, pa očekuje da će se sve pojedinosti rješavati u dogovoru s osnivačem i na razini svih gradskih škola.

Ali prije svega očekuju o tome upute iz Ministarstva. Jesu li u tom smislu pritisnuti rokovima, pitamo, budući da sve treba početi već od drugog polugodišta?

- To se čini malo "požureno". Ali, pričekala bih upute Ministarstva - poručuje ravnateljica Soko.

O pojedinostima provedbe projekta besplatnih obroka po školama ne zna puno više ni Đuro Baloević, predsjednik splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj Osnovne škole "Vjekoslav Parać" iz Solina. On je već upozoravao na to da bi se škole mogle naći u problemu, osobito u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje od stotinjak osnovnih škola kuhinju ima samo njih 15-ak, a nemaju je ni brojne osnovne škole u samom gradu Splitu.

image

Djeca u Hrvatskoj imaju najlošije prehrambene navike u cijeloj Europi

Afp

- Nemamo nikakvih detalja ni od osnivača ni od Ministarstva. Ako misle krenuti početkom drugog polugodišta, bilo bi logično očekivati da informacije i upute dobijemo što prije - kratak je ravnatelj Baloević, čija škola (matična i područna) broji ukupno 606 učenika, a školske kuhinje nema.

Na području Splitsko-dalmatinske županije, podsjetimo, osnivači osnovnih škola su, osim Županije, još i Grad Split te Grad Makarska za škole u svojim gradovima.

Situacija je uglavnom ista u cijeloj Hrvatskoj - gradovi su najčešće osnivači gradskih osnovnih škola, a županije ostalih osnovnih škola na svome području izvan županijskoga gradskog središta.

Pokušali smo u vezi s ovom temom doći i do nekoliko predstavnika osnivača, a na poziv se odazvao Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije. Kako je izvijestio, Zadarska županija osnivač je 27 osnovnih škola, njih 15 ima školsku kuhinju, što je oko 55 posto od ukupnog broja.

- Sastat ćemo se sa svim ravnateljima škola i koordinirati daljnje aktivnosti. Situacija je po školama različita, netko ima kuhinju i kuhare, netko ne, pa ćemo tako i postupiti ovisno o stanju od škole do škole - kaže pročelnik Šimunić.

Ministarstvo je, dodaje, školama odobrilo zapošljavanje kuhara i dodatnog osoblja, pa će utvrditi potrebe.

- Ondje gdje je moguće nastojat ćemo pojačati rad kuhinja u dječjim vrtićima odakle bi se hrana mogla razvoziti u susjedne škole. Jedna od opcija je i catering, ali to je skuplja varijanta pa ćemo vidjeti. Može li sve biti gotovo do 9. siječnja? Neće biti lako, ali mislim da je moguće. Ovo je velik iskorak prema ostvarenju ciljeva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i budućoj cjelodnevnoj nastavi - optimističan je pročelnik Ivan Šimunić. •

Bit će posla i za nove kuhare

Budući da su iz nekih škola spominjali nedostatak kuhara/ica i drugoga stručnog osoblja kao otegotnu okolnost za provedbu projekta besplatne prehrane, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrdili su da će odobriti nova zapošljavanja.

- Već je sada zaposleno više od 1300 kuhara u više od 720 osnovnih škola, a Ministarstvo obrazovanja temeljem zahtjeva škola konstantno odobrava i nastavit će odobravati nova zapošljavanja kuhara i ostalih zaposlenika nužnih za pripremu i/ili podjelu obroka u školama u skladu s objektivnim potrebama - najavljuju iz MZO-a

Negdje će se hrana dopremati...

Resorni obrazovni ministar Radovan Fuchs već je prije kazao kako osiguranih deset kuna po učeniku treba biti dovoljno za najmanje jedan besplatan obrok u školi,
ali da su svjesni kako trenutačno postoje različiti uvjeti u školama.

- Naravno da ne možemo inzistirati da to budu kuhani obroci svugdje jer za to svugdje ne postoje preduvjeti, ali razradit ćemo sve s osnivačima i ravnateljima. I sada postoje modeli da se u nekim školama dovozi topli obrok, negdje je to varijanta kvalitetnog hladnog obroka. Uvjeti su različiti i sukladno tome i prehrana će biti organizirana - najavio je prethodno ministar Fuchs.

KUHINJE IMA...

28 POSTO

škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i...

41 POSTO

u Splitsko-dalmatinskoj županiji

55 POSTO

škola kojima je osnivač Zadarska županija

Svima topli obrok od 2027.

I u najnovijem odgovoru koji su dostavili iz Ministarstva napominju kako su svjesni da zbog infrastrukturne neujednačenosti škola trenutno nije moguće osigurati da sve škole imaju jednake uvjete za pripremu obroka za sve učenike.

- To će biti moguće tek kada se osigura infrastruktura, a upravo to je i predviđeno pozivom za financiranje izgradnje, dogradnje, adaptacije i opremanja osnovnih škola za izvođenje jednosmjenske nastave koji će biti raspisan do kraja godine, čime bi se do 2027./2028. godine trebalo osigurati da sve škole imaju uvjete za pripremu i posluživanje toplih obroka učenicima u školama - poručuju iz MZO-a. Ponavljaju i kako će sve škole dobiti od države deset kuna po učeniku, neovisno o tome sufinancira li se trenutačno ta prehrana iz nekih drugih izvora.

- Ako neki od osnivača budu isplaćivali dodatne iznose, država će i dalje tim osnivačima isplaćivati deset kuna po učeniku za jedan obrok - objašnjavaju iz MZO-a.

Cijena je mala u odnosu na dobrobit djece

544,2

milijuna kuna izdvojeno je u državnom proračunu u 2023. za školsku marendu

10

kuna po učeniku plaćamo za marende iz državnog proračuna

0

kuna je trošak roditelja

02. svibanj 2024 12:15