StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMirko grbešić

Odlazak jednog od najbogatijih Hrvata: U 62. godini preminuo vlasnik Mepasa, Saponije, Brodomerkura, Kandita...

Piše Jozo Vrdoljak/JL
23. kolovoza 2022. - 16:39

Danas u popodnevnim satima preminuo je poznati širokobriješki poduzetnik Mirko Grbešić. Preminuo je samo petnaestak dana, nakon što je proslavio 62. rođendan, javlja Jutarnji list.

Mirko Grbešić rođen je 11. 08. 1960. godine u Širokom Brijegu. U poslovnim krugovima se znalo da je bolestan, ali je njegova smrt mnoge iznenadila jer je ovo ljeto plovio Jadranom sa svojom obitelji i osjećao se dobro. Grbešić se poduzetništvom, počeo baviti 1989. godine kada je osnovao tvrtku Mepas.

U početku se Mepas bavio trgovinom i preradom svježeg mesa. Potom je tvrtka narasla i širila portfelj, tako da je Mepas bio zastupnik mnogih inozemnih uključujući i hrvatskih brendova na tržištu Bosne i Hercegovine. Potom je izgradio logističke centre u Širokom Brijegu, Sarajevu, Tuzli, Banja Luci...

Grbešić, odnosno njegov Mepas, je već 1998. godine izišao na hrvatsko tržište preuzimanjem osječke Saponije. Vrijednost akvizicije iznosila je tadašnjih 20 milijuna njemačkih maraka. Potom su preuzeli jednu od najmoćnijih splitskih trgovačkih tvrtki Bridomerkur i bjelovarski Koestlin.

Slijedilo je preuzimanje zadarske Maraske koju je nedavno prodao tvrtki Stranić Beverages, a hrvatski portfelj zaokružen je preuzimanjem osječkog Kandita.

U Hercegovini je preuzeo tvrtku Metalac iz Širokog Brijega, a u proljeće 2012. godine izgradio je najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini površine 100 000 metara četvornih Mepas Mall u Mostaru u sklopu kojega je izgrađen i hotel. Radilo se o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Bosni i Hercegovini, vrijednoj preko 60 milijuna eura.

Grbešić je rijetko istupao u medijima a nas dvojica, na žalost, nismo uspjeli realizirati duže vrijeme dogovarani intervju. U svakom slučaju, smrt Mirka Grbešića gubitak je za sve one koji su ga poznavali. Veliki gubitak za njegovu obitelj, rodbinu, prijatelje, njegove najbliže suradnike, za cjelokupnu poslovnu zajednicu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Odlaskom Grbešića širokobriješki sportski klubovi izgubili su još jednog velikog podupiratelja i prijatelja, piše Jutarnji list.

02. srpanj 2024 15:43