StoryEditorOCM

Očajne supruge došle na bizarnu ideju kako muževe spasiti od odlaska u rat: u Rusiji se događa eksplozija dezerterskih ideja, ovo se najviše gugla

Piše D.K.
22. rujna 2022. - 14:59

Tisuće očajnih Rusa pokušavaju pobjeći iz zemlje kako bi izbjegli Putinovu mobilizaciju, pa se kilometrima dugi redovi stvaraju za bijeg u pogranične zemlje.

Muškarci sposobni za borbu utrkuju se s planovima Kremlja da regrutira još 300 tisuća ljudi za borbu na prvim crtama. Mnogi pokušavaju na razne načine izbjeći potencijalni poziv nakon što je Putin naredio prvu mobilizaciju u Moskvi još od Drugog svjetskog rata.

image

Ruske majke: Ne damo djecu!

Alexander Nemenov/Afp

Mnogi su letovi iz glavnog grada Ruske Federacije dosad bili posve rasprodani. Glavni avioprijevoznik Aeroflot je jučer objavio da ‘još‘ ne zabranjuje putovanje mladićima, ali je time sugerirao da bi ograničenja putovanja mogla uskoro biti na snazi. U zračnoj luci Vnukovo noćas je zato bila izrazita gužva, javljaju brojni europski mediji. No, gotovo svi muškarci u dobi od 25 do 35 godina i sinoć su bili pozivani na šaltere kontrole putovnica na dodatno ispitivanje. Od njih se tražio odgovor na pitanje jesu li kartu kupili tek nakon Putinove objave mobilizacije i imaju li povratnu kartu. Također im je kontrolirana svrha puta i vojni status. Tek onima koji su odgovorili zadovoljavajuće dozvoljeno je napustiti zemlju, piše Slobodna Dalmacija.

image

Prosvjed protiv mobilizacije održan je čak i u Beogradu

Oliver Bunic/Afp

U nedostatku šansi za bijeg izvan Putinova kraljevstva, mnogi će mladi Rusi, čini se, posegnuti i za drastičnijim oblicima izbjegavanja puta na ukrajinski front. Prema podacima Google-a, zadnjih se dana u internetskim pretraživačima u Rusiji najčešće tražilo odgovor na pitanje ‘kako slomiti ruku kod kuće‘, a prava eksplozija sličnih ‘dezerterskih‘ ideja uslijedila je nakon Putinova tv-govora.

Žena iz Tjumena u Sibiru izjavila je na društvenim mrežama: ‘Neću pustiti svog muža u Ukrajinu, slomit ću mu obje noge. Njegova je dužnost odgojiti svoju djecu.‘ Ruske vlasti su izdale posebno upozorenje potencijalnim novacima da će se suočiti sa zakonskim sankcijama ako se samoozlijede lomljenjem ruku ili nogu kako bi izbjegli vojni poziv, no strah od smrti ipak je jači od straha od državne represije. O tome svjedoče i brojni demonstranti protiv rata i mobilizacije na ruskim ulicama, usprkos prijetnjama od 15 godina zatvora za takav čin.

03. svibanj 2024 08:41