StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKUGLICE ODLUČILE

Novi politički obrat u BiH, ali ovako nešto rijetko se viđa: SDA je u život vratila - lutrija, u zanimljivoj su poziciji. Pogledajte kako je izgledao nesvakidašnji ‘ždrijeb‘

Piše zoran šagolj/sd
8. prosinca 2022. - 19:14

Samo dan nakon što su HDZ i bošnjačka Osmorka u Konjicu dogovorili konture vlasti u Federaciji BiH, ali i one na razini države u suradnji s Dodikovim SNSD-om, novi politički obrat u susjednoj državi, donosi Slobodna Dalmacija.

Kuglice, odnosno ždrijeb su odlučili da će posljednji, 23. zastupnik u bošnjačkom klubu Domu naroda federalnog Parlamenta iz Herceg-bosanske županije/kantona pripasti SDA. Time se došlo do omjera u klubu od 13:10 za stranku Bakira Izetbegovića, što znači da su oni jedini koji u ime Bošnjaka mogu predložiti predsjednika ili dopredsjednika jednog od dvaju entiteta, a posljedično i njezinu vladu.

S druge strane, HDZ ima komotnu većinu u hrvatskom klubu, a stranke Osmorke (SDP i ostali) u srpskom i moći će izabrati svoj dio izvršne vlasti, ovisno što su dogovorili o rasporedu funkcija.

Ne mogu se zaobići

Lutrija je, znači, vratila SDA u poziciju da opstruira ustroj nove vlasti, a po nekima i možda pregovarati o svom ulasku. Čim je izvlačenje završilo, oglasio se jedan od SDA-ovskih trbuhozboraca Haris Zahiragić.

- U Ustavu Federacije ima odjel koji se zove izvršna vlast. U tom odjelu član 1. propisuje da je šef izvršne vlasti predsjednik koji donosi odluke uz saglasnost dva potpredsjednika. U članu 5. odjela se propisuje imenovanje Vlade i kaže da Vladu Federacije imenuje predsjednik uz suglasnost potpredsjednika. Dakle, rukovodstvo Federacije je već imenovana izvršna vlast i oni imenuju Vladu, ne imenuje je Parlament. Zar očekujete da SDA imenuje šefa izvršne vlasti potencijalno, pa da onda taj šef izvršne vlasti da Neki, Dini, Peletu poluge vlasti? - izjavio je Zahiragić gostujući u programu Federalne TV.

image
T. S./Klix.ba

- Ako se SDA s 13 može zaobići u formiranju vlasti, onda se i HDZ može zaobići. HDZ čini nezaobilaznim 13 u Klubu Hrvata u Parlamentu FBiH. I onda u Klubu Hrvata ako neko ima 13 je nezaobilazan, a u Klubu Bošnjaka ako neko ima 13 ipak je zaobilazan? Što znači da i u posrednim izborima bošnjačka volja vrijedi manje od hrvatske – još je dodao ovaj SDA-ovac.

Eldin Konaković, neformalni lider dojučerašnje bošnjačke oporbe, a danas parlamentarne većine, još je ranije poručio kako “vlast neće odrediti nikakva kuglica, već onako kako se u normalnim zemljama radi”.

image

Glasačke listiće u BiH ždrijeb je odbacio u vrećice za smeće

Antonio Balić/Cropix

Kupovine i ucjene

- Pregovorima i potpisom sporazuma u institucijama Bosne i Hercegovine se uspostavlja vlast, kuglica može donijeti samo jednu prepreku više ili manje. Nakon svih prepreka koje smo preskočili, kuglica se čini zanemarivom.

Dok smo mi dogovarali važna pitanja za funkcioniranje buduće vlasti, režim je “završavao” ruke u klubu Bošnjaka. Uspjeli su “završiti” Šilju i Jakuba, nakon toga Muju u Posavini i Nijaza u Goraždu. Da nisu, da je proces tekao bez kupovine i ucjena, imala bi Osmorka danas 11 umjesto 10 i tri šešira umjesto jednog. To je jedina razlika – istaknuo je Konaković.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, Bošnjaci će po dogovoru Osmorka-HDZ dobiti federalnog premijera, vjerojatno šefa SDP-a Nermina Nikšića, dok će Vijeće ministara BiH voditi HDZ-ova Borjana Krišto. Predsjednica FBiH trebala bi biti Lidija Bradara (HDZ). Sve tri strane u BiH bi vrlo rado poziciju državnog šefa diplomacije, kao i nadzor nad sigurnosnim sustavom.

image
T. S./Klix.ba
image
T. S./Klix.ba
image
T. S./Klix.ba
03. svibanj 2024 03:58