StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnova prijetnja

Novi, opasniji oblik hepatitisa pojavio se u našem susjedstvu? Sumnja se da je zaražen 9-godišnjak, zbog teškog stanja prebačen u Italiju, razmatra se treba li mu nova jetra

Piše PSD
12. svibnja 2022. - 13:58

Devetogodišnjak iz Srbije, kod kojeg je postavljena sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porijekla, prebačen je u bolnicu u Bergamu u Italiji, gdje će liječnici odlučiti je li mu potrebna nova jetra, potvrđeno je za Telegraf.rs.

Ispitivanja u Srbiji su završena, ali još nije ustanovljeno ima li on bolest jetre izazvanu adenovirusom, koja se javila kod djece predškolskog i školskog uzrasta u najmanje dvadeset zemalja.

Dječak, za kojeg se sumnja da je zaražen ovim hepatitisom, od prošle je srijede bio smješten na Institutu za majku i dijete "Dr. Vukan Čupić" u Beogradu. Zbog žute boje podvrgnut je ispitivanju na novi hepatitis, nakon što su doktori ustanovili da nije riječ o hepatitisu tipa A, na koji su prvo sumnjali.

Dječak iz Čačka cijelo je vrijeme bio u stabilnom stanju, svjestan, komunikativan, ali se vodio kao težak pacijent jer mu je jetra u teškom stanju.

Hepatitis nepoznatog porijekla još nije potvrđen u zemljama u našem okruženju.

Velika Britanija trenutno je vodeća u svijetu sa 145 slučajeva rijetkog hepatitisa, a slijede SAD, Španjolska i Izrael. Skoro desetak drugih europskih zemalja prijavilo je vjerojatne slučajeve hepatitisa s jednoznamenkastim brojem oboljelih, piše Telegraf.rs.

06. svibanj 2024 16:15