StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPET RAKETIRANJA

Nove prijetnje Kremlja: ‘Dijelove Ukrajine koje smo anektirali štiti i ruski nuklearni arsenal! Mobilizacija nije gotova, cilj još nije postignut...‘

Piše PSD
18. listopada 2022. - 13:42

‘Mobilizacija nije gotova‘

Vladimir Putin ne planira prekinuti vojnu mobilizaciju u Rusiji jer cilj od 300.000 još nije postignut. Dok su neke regije dovršile proces – uključujući i glavni grad Moskvu – druge imaju još puno posla, piše Slobodna Dalmacija.

- Trenutno ne postoji predsjednički dekret o ukidanju mobilizacije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Proces djelomične mobilizacije se završava i u nekim regijama je završen.”

Putin je prošlog tjedna rekao da namjerava okončati mobilizaciju "u roku od otprilike dva tjedna".

Kremlj: ‘Anektirane ukrajinske regije zaštićene nuklearnim oružjem‘

Kremlj je u utorak potvrdio da su sve četiri ukrajinske regije koje je nedavno anektirao pod zaštitom ruskog nuklearnog arsenala.

Na pitanje novinara jesu li te regije pod ruskim nuklearnim kišobranom, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Svi ti teritoriji neotuđivi su dijelovi Ruske Federacije i svi su zaštićeni. Njihova sigurnost zajamčena je u jednakoj mjeri kao i ostatka ruskog teritorija".

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošli mjesec da je Moskva spremna, bude li potrebno, iskoristiti nuklearni arsenal za obranu "teritorijalne cjelovitosti" Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je 6. listopada da je ta njegova prijetnja dovela svijet najbliže "armagedonu" od kubanske krize 1962.

Putin je prošli mjesec rekao da će anektirana ukrajinska područja biti dio Rusije "zauvijek". No Rusija ne kontrolira u potpunosti ta područja i tek treba definirati njihove granice.

Kremlj je u utorak objavio da izgleda da se istrage o eksplozijama na Sjevernom toku vodi s namjerom da se krivnja lažno svali na Rusiju.

Peskov je rekao da "elementarna logika" pokazuje da je šteta na plinovodu udarac ruskim interesima. Dodao je da se istragu vodi "potajice" i bez sudjelovanja Moskve.

Švedske i danske vlasti istražuju četiri oštećenja na cjevovodima plinovoda Sjeverni tok 1 i 2.

"Glavno je kako izgleda u javnosti, po izjavama koje čujemo od Njemačke, Francuske i Danske: ta istraga je u suštini pokrenuta kako bi se okrivilo Rusiju", rekao je.

Moskva tvrdi da ti incidenti koriste Washingtonu, koji to niječe.

Preliminarna istraga pokazala je da su se na cjevovodima dogodile "snažne eksplozije", objavila je u utorak kopenhaška policija.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je prošli tjedan da Rusija treba dozvolu da njezini brodovi provedu istragu o eksplozijama koje su oštetile cjevovode Sjevernog toka.

Peskov: Nemamo informacija o iranskim dronovima

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je jutros tijekom svog redovnog dnevnog brifinga za novinare da Kremlj "nema informacija" o tome jesu li iranske bespilotne letjelice kamikaze korištene u velikim napadima na ukrajinske gradove ovog tjedna.

Čelnici u Ukrajini optužili su Rusiju za korištenje iranskih bespilotnih letjelica Šahed-136. Jučer je kijevski gradonačelnik rekao da je pet od 28 dronova izazvalo eksplozije u gradu pri čemu je poginulo pet osoba.

Zelenski o jutrošnjim napadima: Rusi rade ono što čine najbolje - ubijaju civile

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je na Twitteru komentirao novu seriju napada na ukrajinske gradove.

"Ukrajina je na udaru okupatora, koji nastavlja čini ono što čini najbolje - terorizirati i ubijati civile. U Mikolajivu je neprijatelj je uništio stambenu zgradu projektilima S-300. Jedna osoba je ubijena. Gađaju i cvjetnu tržnicu. Pitam se protiv čega su se ruski teroristi borili tamo?

"Teroristička država neće ništa postići takvim akcijama. Samo potvrđuje svoju destruktivnu i ubojitu esenciju, za koju će sigurno odgovarati", rekao je Zelenski.

Žitomir bez struje i vode! Stanje je alarmantno!

Grad je trenutno bez struje i vode, bolnice su na pomoćnim generatorima, napisao je Serhij Sukomlin, gradonačelnik ukrajinskog grada Žitomira. Također u dijelu Kijeva nema struje, odjekuju eksplozije. 

‘Oteti‘ dužnosnici iz elektrane Zaporižje

Dvojicu visokih dužnosnika otele su ruske snage u nuklearnoj elektrani Zaporižja u južnoj Ukrajini, izvješćuje ukrajinska državna energetska tvrtka. Šef informatičke tehnologije elektrane Oleg Kostjukov i Oleg Osek, pomoćnik direktora elektrane, uhićeni su u ponedjeljak, priopćio je Energoatom.

"Trenutno se ništa ne zna o njihovom boravištu ili stanju", dodaje se u priopćenju.

U ponedjeljak je objavljeno da su nuklearnu elektranu - najveću u Europi - potresli daljnji napadi, zbog čega joj je prekinuto vanjsko napajanje strujom.

"Rusi jutros izveli golemi udar na energetsku infrastrukturu Ukrajine"

Ukrajinska novinarka Marija Avdejeva je jutrošnje ruske raketne napade diljem Ukrajine opisala kao "golemi udar na energetsku infrastrukturu", navodeći da su napadnuti Kijev, Dnjepar i Žitomir. 

Osam raketa ispaljeno iz Belgoroda 

Oleg Sinegubov, guverner Harkiva, objavio je na Telegramu da je "danas oko 8.30 ujutro neprijatelj ispalio osam raketa na Harkiv iz ruskog grada Belgoroda", ali nije bilo žrtava.

Izvijestio je da su u posljednja 24 sata u regiji od granatiranja ozlijeđene tri starije osobe, te da je "Državna hitna služba tijekom dana deaktivirala 1428 eksplozivnih predmeta".

Također je rekao da su "proteklog dana ruski okupatori iz tenkova, minobacača, cijevi i mlaznog topništva granatirali naselja koja se nalaze u blizini kontakt linije".

Eksplozije u Kijevu

Ponovno su prijavljene eksplozije u Kijevu. Gradonačelnik Vitalij Kličko kaže da je pogođen "objekt kritične infrastrukture" u sjeveroistočnom okrugu Desnijanski.

Došlo je do napada na električnu infrastrukturu u Žitomirskoj oblasti, zapadno od Kijeva. Video koji se dijeli na društvenim mrežama navodno prikazuje dim koji se diže u nebo u tom području, a stanovnici javljaju da nema struje i vode.

Pod paljbom i Dnjepar i Mikolajiv

Ruski udari na Dnjepar pogodili su energetsku infrastrukturu uzrokujući "ozbiljnu štetu", upravo je na Telegramu objavio zamjenik predsjedničkog ureda Kirilo Timošenko.

Ruski projektil pogodio je stambenu zgradu u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mikolajivu, u jednoj od tri eksplozije koje su se tamo čule u ranim jutarnjim satima u utorak, rekao je Reutersov očevidac.

Projektil je u potpunosti uništio jedno krilo zgrade u središtu grada, ostavivši golemi krater. Vatrogasna ekipa izvukla je mrtvo tijelo muškarca iz ruševina, rekao je svjedok.

Blinken: Natjecanje između svjetskih sila definirat će tehnologija

Obraćajući se novinarima na Sveučilištu Stanford u ponedjeljak, američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je da je rat u Ukrajini doveo "posthladnoratovski svijet do kraja" te dodao da će ono što će sada definirati natjecanje između svjetskih sila biti tehnologija.

"Nalazimo se na prekretnici. Svijet nakon Hladnog rata došao je kraju i u tijeku je intenzivno natjecanje u oblikovanju onoga što slijedi. A u središtu tog natjecanja je tehnologija. Tehnologija će na mnogo načina preurediti naša gospodarstva. Reformirat će naše vojske. To će preoblikovati živote ljudi diljem planeta. I stoga je ona izvor nacionalne snage."

Upitan o ruskoj upotrebi iranskih bespilotnih letjelica, rekao je da je to "znak povećanog očaja":

"Vidimo te dronove. Što oni rade? Napadaju civile. Napadaju kritičnu infrastrukturu poput elektrana, bolnica, stvari koje su ljudima potrebne u svakodnevnom životu, a nisu vojne mete. I to je znak povećanog očaja od strane Rusije, ali to je i znak razina na koje će se oni spustiti i koje smo više puta vidjeli kada se radi o gađanju civila i civilne infrastrukture. Želimo biti sigurni da činimo sve što je moguće kako bismo pomogli Ukrajincima da se obrane od ove agresije, čak i dok potiskuju Ruse s teritorija koje je Rusija zauzela."

Broj poginulih u padu ruskog zrakoplova popeo se na 13

Broj poginulih u padu ruskog vojnog zrakoplova na stambenu zgradu nedugo nakon polijetanja navodno se popeo na najmanje 13 osoba, javlja ruska novinska agencija Interfax, pozivajući se na visokog dužnosnika.

Videozapis i fotografije postavljene na društvene mreže u ponedjeljak prikazuju stambenu zgradu zahvaćenu plamenom u Jejsku, luci i ljetovalištu u Rusiji koji se nalazi južno od ukrajinskog grada Mariupolja, preko Azovskog mora.

image
AFP

U raketnom napadu na Sumi pet poginulih

Pet osoba je poginulo u ruskom raketnom napadu na oblast Sumi, objavio je guverner Dmitro Živicki. Ozlijeđeno je još 14 osoba, a u tijeku su akcije spašavanja. Rusija je ispalila preko 300 raketa na Sumi, napisao je Živicki.

Obavljena velika razmjena

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak navečer svoje snage da uzmu više zarobljenika, rekavši da će to olakšati oslobađanje vojnika koje Rusija drži u zatočeništvu.

Zelenski je to rekao nekoliko sati nakon što su dvije strane izvršile jednu od najvećih razmjena zatvorenika dosad, razmijenivši ukupno 218 zatvorenika, uključujući 108 Ukrajinki.

"Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom uspjehu, a također zahvaljujem svima koji popunjavaju naš fond za razmjenu, koji osiguravaju hvatanje neprijatelja", rekao je u večernjem obraćanju.

"Što više ruskih zarobljenika budemo imali, to ćemo prije moći osloboditi naše heroje. Svaki ukrajinski vojnik, svaki zapovjednik na prvoj crti trebao bi se toga sjetiti", rekao je.

Andrij Jermak, načelnik stožera Zelenskog, rekao je da je među oslobođenim ženama bilo 12 civila.

"Bila je to prva potpuno ženska razmjena", napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da je 37 žena zarobljeno nakon što su ruske snage u svibnju zauzele ogromnu čeličanu Azovstal u lučkom gradu Mariupolju.

Jedna od žena, liječnica Viktorija Obidina, rekla je da skupina do zadnjeg trenutka nije imala pojma da će biti razmijenjena. Obidina je bila sa svojom kćeri kada je Mariupolj pao, ali su se njih dvije tada razdvojile. "Otići ću vidjeti svoju kćer. Toliko je želim vidjeti", rekla je novinarima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je povezano s razmjenom da su neke od žena u zatvoru od 2019. nakon što su ih pritvorile promoskovske vlasti u istočnim regijama. Ranije je čelnik jedne od regija kojeg je imenovala Rusija rekao da Kijev oslobađa 80 civilnih mornara i 30 pripadnika vojnog osoblja.

06. listopad 2024 21:23