StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsretna nam nova

Nikad više policije na dočecima nove godine u svijetu i Hrvatskoj: zabranjene rakete i ruksaci, letjet će dronovi...

Piše Vijesti sd
31. prosinca 2023. - 12:11

Iako zbog međunarodnog terorizma sigurnosna situacija u svijetu odavno nije dobra, zbog aktualnoga rata u Gazi, ona je ove godine još gora. Nedavno su i ministri unutarnjih poslova europskih država poslali poruku da je za ovogodišnje božićne i novogodišnje blagdane povećana sigurnosna opasnost od terorističkih akcija.

Velika okupljanja za Novu godinu posebno su zahtjevna za policiju i ostale koji se bave javnom sigurnošću.

Njemačke snage sigurnosti vrlo se ozbiljno spremaju za doček Nove godine. U posebnom fokusu je glavni grad Berlin, gdje se na proslavi kod Brandenburških vrata očekuje najmanje 65 tisuća posjetitelja. Berlinska policija već tjednima razrađuje sustav osiguranja: prostor gdje će biti održana proslava bit će ograđen i može se ući samo s ulaznicom i nakon provjere. Torbe i naprtnjače nisu dozvoljene, a posjetitelji ne smiju nositi niti svoje rakete ili "bengalke" za vatromet, baš kao ni hranu i piće, ali niti letke i nekakav propagandni materijal. Politika nije dozvoljena za Novu, pogotovo u doba rata Izraela protiv Hamasa.

Velika mobilizacija policije

Berlinska policija sprema se na najveću policijsku akciju dočeka Nove godine u posljednjih nekoliko desetljeća. Uobičajenim ophodnjama je u pojačanje pozvano još 2.500 službenika koji bi inače bili slobodni, ali i iz drugih saveznih pokrajina. Tu onda dolazi i 500 dodatnih službenika na postajama gradske i međugradske željeznice. Još tisuću službenika su u automobilskim ophodnjama ili na postajama. Isto tako je predviđeno da i vatrogasci na zadaće odlaze u zaštiti policije. Službenici u civilu već danima promatraju stanje u kritičnim područjima, a sve uzročnike nereda se namjerava smjesta uhititi. Predviđene su dodatne smjene i u uredima državnog odvjetništva.

image

Policija u Njemačkoj odavno je počela s preventivnim akcijama

Christian Mang/Afp

Policija u Berlinu je već mjesecima u preventivnim ophodnjama kroz takozvane "problematične" četvrti, organiziraju se razgovori policijskih službenika s učenicima u školama, šalju se pisma i roditeljima s molbom za pomoć.

Čelnica berlinske policije Barbara Slowik govori o "ogromnoj potrebi zaštite osoba židovske vjere i Izraelaca." Jer Berlin je postao opasan čak i za one koji su tu da pomognu drugima. Uvijek iznova, čak i u običnim danima se događaju napadi ne samo na policajce, nego i na vatrogasce i djelatnike hitne pomoći. Već na dočeku 2023. godine su vatrogasci i spasilačke ekipe u više njemačkih gradova bili napadnuti petardama i raketama za vatromet, a spasilačke ekipe u Berlinu čak se namjerno bile pozvane u zasjedu, piše Deutsche Welle.

image

Berlin poslije slavlja, ove godine rakete su zabranjene

Afp

Na dočeku u Berlinu potpuno je zabranjen svaki privatni vatromet. Da je po policiji bi i u Berlinu vatromet bio zabranjen kao što je to već u nekim drugim njemačkim gradovima, ali to ne izgleda realno kod ljubavi Nijemaca za petardama i raketama. Na dočeku ove, 2023. godine ispucano je pirotehničkih sredstava u vrijednosti od oko 180 milijuna eura –i ne čini se da će to na ovu Novu biti manje.

Francuske snage na ulicama

I Francuska, koja je nedavno zabilježila terorističke napade kod Eifellova tornja i suđenje za ubojstvo nastavnika povijesti, sprema se za adekvatan sigurnosni odgovor u vezi s dočekom nove godine. Kako prenosi Hina, francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin u petak je rekao da će širom Francuske biti raspoređeno 90.000 policajaca, od čega 6000 u Parizu. Uz njih bit će raspoređeno i 5000 vojnika iz protuterorističke postrojbe.

image

Francuska policija i specijalci također su na nogama

Afp

"Zatražio sam veliko raspoređivanje policijskih i sigurnosnih snaga imajući u vidu kontekst jako visoke terorističke prijetnje, očito zbog onoga što se događa u Izraelu i Palestini", rekao je ministar.

U Sjedinjenim Američkim Državama u New Yorku se priprema doček nove godine na Times Squareu na kojemu se očekuje do milijun ljudi, uz tisuće policajaca te protuterorističkih i zrakoplovnih jedinica.

Američka i hrvatska iskustva

Proslavu će iz zraka promatrati dronovi i zrakoplovne jedinice. Bit će zatvorena većina ulica oko Times Squarea te će se njemu moći pristupiti samo iz nekoliko kontroliranih smjerova. Ulice su se počele zatvarati već od jutros. Unutar sigurnosnog perimetra Times Squarea večeras neće biti alkohola te će biti zabranjeno nošenje većih torbi ili ruksaka. Među slavljenicima u New Yorku patrolirat će policajci u civilu, a provodit će se i pojačano osiguranje za putnike javnog prijevoza.

image

Na Times Squareu u New Yorku očekuje se milijun ljudi

Kena Betancur/Afp

Policija prati društvene mreže i najave mogućih demonstracija zbog sukoba između Izraela i Hamasa.

"Oni koji žele mirno prosvjedovati imaju na to pravo. Ali to neće raditi nauštrb onih koji mirno dočekuju Novu godinu", rekao je gradonačelnik New Yorka Eric Adams, prenosi Index.

Što se tiče Hrvatske, zagrebačka policija najavila je da će audio-vizualno snimati sam doček i dolazak na Trg bana Josipa Jelačića od 18 do 2.30. Podaci za druge hrvatske gradove i mjesta gdje se organiziraju dočeci nove godine nisu poznati, ali ne treba sumnjati da će policija i druge snage i tu biti prisutni.

Ako dočeci nove godine u navedenim gradovima prođu mirno, za što iskreno zdušno navijamo, to će biti i zbog dobrih priprema policije i sigurnosnih službi. A one su najbolje kada ih se ne vidi i kada djeluju preventivno.

image

Hrvatska policija snimat će doček nove godine u Zagrebu

Nera Šimić/Cropix
27. travanj 2024 20:22