StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMinistarstvo gospodarstva prelomilo

Nije ukidanje, nego funkcionalno spajanje: Lokalni vodovodi pripajaju se većim sustavima, samo je jedan izuzetak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Piše JL/DV
12. lipnja 2023. - 14:47

Ministarstvo gospodarstva uputilo je u e-savjetovanje izmijenjenu Uredbu o uslužnim područjima, koju je u prvoj verziji Ustavni sud ukinuo u ožujku nakon pobune više od 20 lokalnih vodovoda koji se protive pripajanju s većima, piše jutarnji list.

Zakon o vodnim uslugama i pripadajuća sporna uredba definiraju ukidanje oko 160 lokalnih vodovoda, odnosno njihovo pripajanje 41 većem vodovodu na uslužnim područjima, a cilj je, prema tumačenju Ministarstva, ujednačenje cijena vode, lakše povlačenje sredstava EU za projekte i financijska stabilizacija lokalnih tvrtki.

image

Vodovodna mreža

Bozo Radic/Cropix

Zbog sporne uredbe, koju je Vlada donijela još u prosincu 2021. i koja je na snagu stupila 8. siječnja prošle godine, više od 20 lokalnih vodovoda diglo je ustavnu tužbu. Vlada je slijedom odluke Ustavnog suda uz samu uredbu objavila iscrpno objašnjenje na čak 63 stranice, s detaljnim izvještajem kako su odredili granice svakog od 41 uslužnog područja te kriterije koji su ispunjeni.

A kriteriji su količina isporučene vode, obuhvat sustava, nepresijecanje granica, zaštita vlasništva, povrat troškova od vodnih usluga i priuštivost cijene vode, sposobnost za investicije te postizanje poslovne samoodrživosti, financijske stabilnosti i učinkovitosti.

image
Božo Radić/cropix/

Ministarstvo je sad uputilo na e-savjetovanje novu uredbu, u kojoj se zapravo mijenja samo jedna odredba, i to vezana uz uslužno područje broj 38. Tako će umjesto vodovoda iz Ploča, koji je bio prvotno namijenjen za preuzimanje manjih vodovoda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, to preuzeti vodovod iz Metkovića.

Razlog je to što se naknadno utvrdilo da Metković više ispunjava kriterije nego Ploče, i to kriterij vezan uz isporuku vode i prihode u protekle tri godine.

05. svibanj 2024 13:46