StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPANIKA U VARŠAVI

Neviđena vojna uzbuna na granici s Poljskom, Nijemci: ‘Polako! Nema baš nikakvih dokaza‘

Piše Robert Bajruši/JL
3. kolovoza 2023. - 06:44

Ministarstvo odbrane Poljske saopćilo je da su u utorak 1. kolovoza, dva bjeloruska vojna helikoptera koja su izvodila vježbe u blizini granice narušila zračni prostor. Tvrdi se da su helikopteri prešli u poljski zračni prostor na veoma maloj visini, što ih čini teškim za otkrivanje, piše Jutarnji list. 

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak odmah je sazvao sastanak Savjeta za nacionalnu sigurnost i pitanja obrane, a zatim naredio povećanje broja vojnika na granici. Također je izdvojio dodatna sredstva, uključujući borbene helikoptere, a i NATO je obaviješten o incidentu. Na drugoj strani, Ministarstvo obrane Bjelorusije uzvratilo je da su optužbe za kršenje zračnog prostora od strane dva bjeloruska vojna helikoptera izmišljene "kako bi poljsko vodstvo opravdalo još jedno povećanje snaga i resursa u blizini bjeloruske granice".

Međutim, tenzije između ovih država su pojačane otkako je oko tri i pol tisuće wagnerovaca stiglo u Bjelorusiju, premda je istraga koju je proveo Deutsche Welle (DW) pokazala da nema dokaza da Wagnerovi plaćenici odatle ulaze u Poljsku prerušeni u migrante.

Ali, isto tako, puno je dokaza kako prijetnjama Poljskoj, Rusija pomoću Bjelorusije pokušava prije svega smanjiti potporu Varšave Ukrajini. Na jesen se u Poljskoj održavaju parlamentarni izbori, a Vladimir Putin Aleksandar Lukašenko pokušavaju utjecati na njih, pa i prijetnjama, kako bi birači skrenuli na ‘pravi‘ put, naime onim snagama koje u predizbornoj kampanji tvrde da je uloga Poljske u vezi s ratom u Ukrajini kriva i da ju se mora promijeniti, kako bi se spriječilo izbijanje Trećeg svjetskog rata.

Za to koriste Wagner. Prilikom susreta Putin-Lukašenko 23. srpnja u St. Peterburgu, bjeloruski predsjednik je izjavio da plaćenici skupine Wagner, koji su smješteni u njegovoj zemlji, prave pritisak jer žele ići prema Zapadu. "Idemo na izlet u Varšavu i Rzeszów", citirao je Lukašenko navodnu izjavu tih plaćenika.

Poljski političari i poljski mediji promptno su reagirali. Premijer Mateusz Morawiecki je izjavio da ima informacije da je više od stotinu plaćenika Wagnerove skupine napredovalo prema Suwalki jazu, koji se nalazi na granici Litve i Poljske između Kalinjingrada i Bjelorusije. Uostalom, internetom kruže tvrdnje kako Wagnerovi plaćenici već navodno gotovo neprimijećeno ulaze u Poljsku.

"Wagnerovci ulaze u Poljsku kao migranti - tvrdi Polsat News", a prenio je Twitter. "Ljudi su sigurni da u zemlju ulaze ilegalni imigranti iz Bjelorusije, koji su zapravo borci PMC Wagner", dodaje jedan od korisnika Twittera. DW je provjerio činjenice i zaključio da nema dokaza za te tvrdnje. Tweetovi se odnose na intervju s bjeloruskim oporbenim političarem Pavelom Latuškom, koji živi u egzilu u Varšavi i 28. srpnja gostovao je u studiju u emisiji Polsat News. U intervjuu, Latuška je kazao da u Bjelorusiji možda već ima nekoliko tisuća Wagnerovih plaćenika pa dodao da se može zamisliti "da bi Lukašenko i Putin u svojim planovima mogli Wagnerove plaćenike preobući u migrante i zatim izazvati sukob na granici s zemljama NATO-a."

U analizi DW-a se ističe kako je očito da je Latuško govorio hipotetski, a ne činjenično, što su potvrdili i predstavnici ovog Bjelorusa: "Gospodin Latuško nije tvrdio da su Wagnerovi plaćenici ‘odjeveni kao migranti‘ ulazili u Poljsku. Nema dokaza za to", pismeno su odgovorili za DW.

Međutim, poljski premijer također se osvrnuo na to pitanje 29. srpnja tijekom posjeta obrambenoj tvornici u Gliwicama. Tamo je, tijekom konferencije za novinare, iznio dvije pretpostavke o Wagnerovim plaćenicima u Bjelorusiji: Morawiecki je najprije rekao: "Oni će vjerojatno također pokušati ući u Poljsku predstavljajući se kao ilegalni imigranti." Potom je dodao kako bi se Wagnerovi plaćenici "vjerojatno" prerušili u bjeloruske graničare i "pomogli ilegalnim imigrantima da uđu na poljski teritorij kako bi destabilizirali Poljsku".

U stvarnosti ove tvrdnje su samo nagađanja, bez ikakvih dokaza. Desničarska populistička vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) stalno privlači pozornost protumigrantskim tvrdnjama, a pričama o ugroženosti, pokušava priskrbiti glasove u predizbornoj kampanji. Barem za sada, nema dokaza da Wagnerovi plaćenici iz Bjelorusije ulaze u Poljsku prerušeni u migrante.

29. travanj 2024 14:25