StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOMAHNITALI UMOVI

Nestvarni horor u kafiću u okupiranom ukrajinskom selu: ‘Ratni zločin se ne računa ako se pritom zabavljaš...‘

Piše JL
19. lipnja 2023. - 06:41

Čišćenje ruskih obroka, razbijenog stakla i razbijenog namještaja bio je zastrašujući zadatak. U četiri i pol mjeseca koliko su ruske snage okupirale jedno selo u istočnoj Ukrajini, vojnici su koristili lokalni bar kao malu predstražu, potpuno ga uništivši, piše New York Times, a prenosi Jutarnji list.

U stražnjoj prostoriji bara nalazi se sav užas pomahnitalih umova ljudi koji su činili okosnicu ruske vojske. Vojnici su svaki zid pretvorili u rukom ispisanu oglasnu ploču fraza, rima i psovki.

"Ratni zločin se ne računa ako ste se pritom zabavili", stoji u jednom retku ispod kojeg je nactan smajlić. Do toga stoji "pjesmica" - "S osmijehom sretnim palit ću tuđa sela!"

Jedva čitljive škrabotine bile su usredotočene na dehumaniziranje Ukrajinaca što i u praksi potvrđuje teoriju da Kremlj želi iskorijeniti Ukrajinu i njezinu kulturu kao dio svoje invazije.

"Iza nas gori kuća, neka gori, jedna više, jedna manje..", stoji, između svih ostalih grozota, na zidu tog kafića.

Vojnici koji su stražnju prostoriju pretvorili u svojevrsnu okrutnu oglasnu ploču bili su iz 2. gardijske motostreljačke divizije.

Poznata je to postrojba u ruskoj vojsci. Ukrajinske trupe istisnule su ih iz pregrađa Kijeva, nakon početka invazije u veljači 2022. godine. Sada su na istoku, u blizini grada Kreminna, rekli su vojni analitičari, spremajući se za potencijalni udar u sklopu dugo očekivane protuofenzive Ukrajine.

Za vrijeme njihova stacionara, kafić je preimenovan u "Bar 100", što je ruska šifra za streljivo.

Lubanja i prekrižene kosti te izraz "Vodite rat, a ne mir" također su ispisani na vanjskim zidovima kafića. Tamo piše i "Potreban nam je svijet, po mogućnosti sav."

Zauzeti predstražu u ratu u stranoj zemlji, posebno kao dio napadačke vojske, uznemirujuće je, izolirano iskustvo. Život vojnika često se svodi na dosadu i trenutke čistog terora, zaključuje ugledni američki list, a prenosi Jutarnji list.

03. svibanj 2024 02:38