StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProvjerena taktika

Neobični prizori na ratištu u Ukrajini, iz rovova vire lutke kakve su korištene u Prvom svjetskom ratu. Evo čemu služe

Piše Anita Belak-Krile/sd
14. ožujka 2023. - 15:15

Mnoge zastrašujuće fotografije koje zadnjih osam mjeseci stižu iz bahmutske klaonice umnogome podsjećaju na prizore rovovskih bitaka iz Prvog svjetskog rata. Prvo ledeni mraz pa kaljuža kao mrtvački pokrov vise nad glavama ukopanih vojnika dok oko njih teku potoci krvi, a sve ih to drži zajedno na način koji malo tko od nas može uistinu razumjeti, piše Slobodna Dalmacija.

Uz svu silnu suvremenu opremu koja je Ukrajincima stigla sa Zapada, na brojnim snimkama vidi se dosta prastarog oružja, a na fotografiji poznatog fotoreportera Wolfganga Schwana snimljena je situacija iz Bahmuta u kojoj iz rova viri lutka odjevena u vojnika i služi kao snajperski mamac.

Kako piše vojni portal The War Zone upravo se takva tehnika koristila u rovovima Prvog svjetskog rata. Osim suvremene vojne uniforme Ukrajinaca, sve drugo izgleda navlas isto. Lutka leži na vrećama pijeska koje vire iz rova. U prirodnoj je veličini i odjevena je u zimsku odjeću, a na glavu joj je nasađena zaštitna plinska maska. Postavili su je vojnici 24. mehanizirane ukrajinske brigade koji se bore u Bahmutu, a fotografija je snimljena ovaj tjedan.

image

Lutka odjevena u vojnu odjeću služi  kao mamac za ruske snajperiste

Wolfgang Schwan/Anadolu Agency Via Afp

Kraj lutke stoji vojnik s periskopom koji pokušava locirati odakle stiže paljba. Ovo je prvi takav lažni snajperski mamac koji je snimljen na ukrajinskoj bojišnici, a tehnika je poznata iz davnih dana. Postoje zapisi o lutkama koje su kao mamce koristili još drevni Kinezi kako bi privukli neprijateljske strijele, koje bi se potom mogle ponovno upotrijebiti protiv protivnika. No, lutke slične ljudima najpoznatije su ipak iz rovova Prvog svjetskog rata.

Među mnogim tehnološkim inovacijama koje je Prvi svjetski rat uveo u velikoj mjeri, snajperske puške opremljene teleskopskim nišanima bile su među najstrašnijima. Snajperske puške korištene su u borbi prije toga, ali nikada nisu bili tako široko razmještene, pri čemu je Njemačka bila pionir u ovome, a onda su i Britanci i Francuzi uskoro su usvojili istu taktiku.

Moderni snajperi u rukama profesionalaca mogu proizvesti preciznu vatru i preko 1500 metara, što je posebno važno u rovovskom ratovanju. Vojnici koji ništa ne sumnjaju mogu biti pokošeni samo ako čelo podignu iznad ruba rova. Snajperisti biraju skrivene položaje, na znatnoj udaljenosti i vrlo im se teško suprotstaviti.

image
Kaniuka Ruslan/Nurphoto Via Afp

Lažni tenkovi i Himarsi

Ukrajinskoj vojsci su na raspolaganju i mnoge naprednije opcije za otkrivanje snajperista kao što su elektro-optički nadzorni uređaji i akustički detektori snajpera poput DARPA-inog Boomeranga koji koriste mikrofonske senzore za otkrivanje udarnog vala i zvučnog šoka brzog metka. No dobro dođu i ove prastare metode. Budući je cijela bojišnica premrežena dronovima, snajperski mamac mora biti uvjerljiv gledan iz svih kutova, a ne samo iz jednog rova ​​u drugi.

Osim lažnih mamaca za snajpere u ukrajinskom ratu je zabilježen i niz drugih kamuflaža i taktika prikrivanja. Konkretno, bilo je mnoštvo lažnih vozila, uključujući bacače raketa zemlja-zrak, raketnih bacača HIMARS, tenkova...  Ukrajinci su neke od njih napravili od drveta, a neki su bili obični napuhani baloni. 

U nekim slučajevima, oni su bili toliko uvjerljivi da su Rusi objavili njihovo uništavanje. Tako su iz češke tvrtke Inflatech kazali kako vjeruju da su više od trećine HIMARS-a za koje Rusi tvrde da su ih uništili zapravo bili njihovi napuhani mamci. Tvtka je objavila kako mjesečno proizvede 35 napuhanaca. Cilj takvih mamaca je navesti ruske snage da troše svoju municiju.

Njihovi mamci rade se od sintetičke svile, u sebi imaju uređaj za zagrijavanje zraka, pa se mogu uočiti na infracrvenim senzorima. Skupi su, koštaju po nekoliko tisuća dolara, no neusporedivo jeftiniji od stvarne opreme.

„Ako nemate dalekozor, već iz daljine od 150-200 metara teško je otkriti je li riječ o pravom oružju ili mamcima", objasnili su iz kompanije.

Taktiku s mamcima, naravno, koriste obje strane. Ukrajinci su se na društvenim mrežama ranije rugali Rusima zbog njihovih napuhanih mamaca koji su se brzo ispuhivali.

image
Wolfgang Schwan/Anadolu Agency Via Afp
26. travanj 2024 01:57