StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSIMPATIČNE, A RADE PROBLEME

Nećete vjerovati tko uzrokuje velike probleme na dalmatinskoj cesti: ‘Na aute padaju stijene s visine od sto metara!‘

Piše Mate Primorac/sd
28. ožujka 2023. - 09:10

Državna cesta Vrgorac-Makarska gradila se dugih 11 godina, od 1965. do 1976., to je bio težak i mukotrpan posao, posebno zbog probijanja kolnika kroz kamene litice Stupice, piše Slobodna Dalmacija.

Zašto se odmah nije krenulo u probijanje tunela u cijeloj dužini kako bi se izbjegao taj opasan biokovski prijevoj? Za to doba, bio bi to prevelik i preskup projekt...

Ljudi koji su gradili tu važnu prometnicu doslovno su visjeli na konopima kako bi postavili mine koje su uzimale komad po komada Biokova. To je možda jedna od atraktivnijih, ali i opasnijih prometnica u državi.

Pogled sa Stupice prema jadranskoj pučini i srednjodalmatinskim otocima oduzima dah, brojni turisti tu dolaze "opaliti selfie" za uspomenu, poznati svjetski autobrendovi Volvo i Mazda snimali su tu reklame za svoje tržišne adute. S druge strane, Stupica krije brojne opasnosti, a najveća prijetnja su - odroni.

Mnogi se sjećaju velikog odrona iz listopada 2010. godine koji je na duže razdoblje bio prekinuo komunkaciju između Makarskog primorja i Zabiokovlja. To se riješilo probijanjem manjeg tunela i postavljanjem novih zaštitnih ograda, no pitanje je kada će se dogoditi novi problem.

Dok "Hrvatske ceste" ne predstave i izgrade neku sigurniju varijantu kritičnog dijela prometnice Vrgorac-Makarska, brojni vozači bit će prisiljeni voziti se ispod strmih litica, gledajući kada će im kakav kamen završiti na automobilu. Da, dobro ste pročitali.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Proteklih tjedana pisali smo o problemima koje krave i konji stvaraju na dionici spomenute ceste od Gornjih Igrana do Brikve, no druge životinje su puno opasnije. Riječ je, naime, o kozama.

No, ne o jednoj, nego o stadu koje se, kako otkrivaju naši izvori, nastanilo na liticama Stupice i prolazeći tim stjenama, tražeći hranu, svakodnevno obaraju kamenje na kolnik i oko ceste. E, sad zamislite da kamen od kilogram ili dva padne na vozilo s visine od 50 ili 100 metara.

- To nisu divokoze, to su koze koje su se odvojile od matičnog stada okolnih stočara i žive na tim liticama, ne može im ni vuk ništa, a mislim da su dosad podivljale koliko su dugo bez nadzora. Svaki dan zbog njih ophodari tvrtke "Županijske ceste Split" (ŽCS) imaju pune ruke posla, skupljajući kamenje koje one obore.

Naravno, po našim običajima nitko ne zna čije su, no mislim da ih ima više od deset grla. Sreća je da se dosad nikome ništa nije dogodilo, ali taj problem se mora konačno početi rješavati zbog sigurnosti svih sudionika u prometu - ističe naš sugovornik.

Kontaktirali smo Ivicu Šamanovića, voditelja makarske Nadcestarije koja djeluje u sklopu ŽCS-a, koji je potvrdio da problem postoji.

- Već godinu dana imamo problema s tim. Jedan put kojim su te koze prolazile smo prepriječili, a o svemu smo obavijestili i "Hrvatske ceste". Za sad kamenje koje one obaraju s s litica ne pada na prometne trake.

Ne znam što da vam kažem, koze nemaju vlasnika i zadaju nam glavobolje - istaknuo je Šamanović.

Jeste li razmišljali da dođu rendžeri Parka prirode Biokovo i da ih pokušaju ukloniti, možda bi se time problem riješio, a možda bi se posljedično i vlasnici pojavili?

- Uistinu nisam o tome razmišljao, zanimljiv prijedlog - zaključio je voditelj Nadcestarije.

29. travanj 2024 06:11