StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIŽU NOVI PROBLEMI

‘Narančasto upozorenje je sigurno, ali računajte i na crveno‘

Piše Marin Dešković/Jutarnji list
23. srpnja 2023. - 16:36

U Hrvatskoj bi trebala uslijediti dva sunčana dana, nakon čega se u noći na srijedu ponovno očekuju pljuskovi i grmljavina, a ponegdje i tuča, prognoza je koju su objavili i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i HRT.

Premda bi točna prognoza trebala biti poznata u utorak u prijepodnevnim satima, iz DHMZ-a će za nevrijeme izdati narančasto upozorenje, u telefonskom razgovoru za Jutarnji list ravnateljica Zavoda Branka Ivančan-Picek.

image

Branka Ivančan Picek

Biljana Gaurina/Cropix

- S obzirom na ponovno visoke temperature danas i u ponedjeljak, te dolaska nove količine nestabilnoga zraka, postoji ponovno velika šansa za pojavu jačeg grmljavinskog nevremena praćenoga jakim vjetrom, velikom količinom kiše, a ponegdje i tučom. Točnu lokaciju takvoga nevremena, nije moguće prognozirati kao niti njezin točan intenzitet, stoga upućujemo građane da prate redovito upozorenja i informacije DHMZ-a kao i radarske slike koje su raspoložive na našoj internetskoj stranici meteo.hr i te slike se osvježavaju svakih pet minuta - kaže Ivančan-Picek, pojašnjavajući da će DHMZ za utorak objaviti narančasto upozorenje, no nije isključeno da upozorenje prijeđe u crveno.

- Za utorak će ići narančasto upozorenje, a hoće li prijeći u crveno, za sada je teško prognozirati. Točnu prognozu znat ćemo u utorak u prijepodnevnim satima.

Ravnateljica je za Jutarnji list također rekla kako je veća vjerojatnost da nevrijeme pogodi kontinentalne dijelove zemlje, no da u ovome slučaju ne bi isključila niti Jadran. DHMZ je nevrijeme za utorak na srijedu najavio i na svojim stranicama "Promjenjivo i nestabilno, u utorak na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti uz mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno i jače izražene, a u srijedu se pljuskovi očekuju i u Dalmaciji. U četvrtak sunčanije uz postupnu stabilizaciju", objavili su.

05. svibanj 2024 15:48