StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLASTOVO DOBIVA VEĆU LUKU

Načelnica Anita Jančić Lešić: S proširenjem rive u Ublima i zimi ćemo imati sigurnu trajektnu vezu sa kopnom

Piše Ahmet Kalajdžić
11. listopada 2022. - 20:27
Porat u luci Ubli uskoro dobiva novih 110 metara privezne obale i rampu za ukrcaj i iskrcaj vozilaJu Park Prirode Lastovsko Otočje/

U sklopu programa integriranja hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu i svladavanja ključnih prepreka za lokalni gospodarski rast raspisan je natječaj za rekonstrukciju luke Ubli na otoku Lastovu. Riječ je o luci otvorenoj za javni promet, a cilj projekta je unaprijeđenje infrastrukture uz poboljšanje usluga prijevoza tijekom cijele godine, unatoč sve izraženijem pritisku turizma. Očekivani rezultati projekta ukupne vrijednosti 59,240 milijuna kuna, od kojeg je iznos sufinanciranja iz EU- kohezijskih fondova 50,20‘‘1 milijun kuna, poboljšanje dostupnosti tog gotovo izoliranog pučinskog otoka boljoj prometnoj povezanosti i većem zapošljavanju te obrazovanju.

image

Proširenjem će Lastovo i luka Ubli postati dostupniji otočanima i turistima

Ante Gugić/tz Lastovo/

Koordinator investicije je Lučka uprava Dubrovačko- neretvanske županije, a prema podacima iz natječaja riječ je o rekonstrukciji dijela postojeće luke uz izgradnju novog trajektnog pristana s priveznom obalom u duljini 110 metara i rampom za ukrcaj i iskrcaj vozila. Također, radovi podrazumijevaju i produljenje postojeće obale za trajekte za 54,48 metara, uređenje kopnenih i operativnih prometnih površina, kao i cestovni spoj luke sa županijskom cestom Pasadur–Ubli, odnosno s državnom cestom za središte općine Lastovo.

image

Porat u luci Ubli uskoro dobiva novih 110 metara privezne obale i rampu za ukrcaj i iskrcaj vozila

Ju Park Prirode Lastovsko Otočje/

Rok za dostavu natječajnih ponuda je 11. studenoga, a načelnica općine Lastovo dr Anita Jančić Lešić o planiranim radovima i očekivanjima od realizacije projekta kaže:

-Predstojeća rekonstrukcija luka Ubli jako će uticati na povezanost otoka Lastova s kopnom zato što se broj linija povećava (lani smo dobili novu stalnu liniju s Dubrovnikom i taj katamaran noći na Lastovu, jednako kao i splitski katamaran), ali je luka Ubli zapravo mala i nedostatna. Stoga je rekonstrukcija luke nužna, čime ćemo dobiti još jedan vez za veće trajekte koji će ubuduće moći pristajati u Uble. Sa Splitom smo povezani trajektom ”Korčula” koji je izvanredan ali nema dobre maritimne sposobnosti zbog kojih u zimskim mjesecima ima problem dolaska na otok. S proširenjem obale i veći će trajekti dobiti mogućnost pristajanja, bez obzira na vremenske uvjete. Svoju će poziciju dobiti i katamarani koji mogućnost pristajanja i noćenja na Lastovu imaju samo uz prilagodbu plovidbenog reda. Stoga nam je rekonstrukcija luke Ubli vrlo značajna jer otvara nove i bolje mogućnosti, odnosno još jedan veliki vez. Novouspostavljena katamaranska linija brodara ”TP line” je kvalitetna i mnogi je hvale: redoviti su, brzi i točni, a plovilo je kvalitetno. Sezona je bila duga i dobra, trajekti i katamarani su bili puni i došlo je dosta gostiju- ističe načelnica Jančić Lešić te dodaje:

image

Katamaran TP linea koji spaja Dubrovnik s Lastovom

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

-Nakon rekonstrukcije očekujemo dolazak većeg broja gostiju, a projekt pristaništa riješio je i problem prilaza otočnim cestama, ali vjerujem da te ceste neće biti odjednom tako silno opterećene. S planiranim zahvatom na županijskim cestama očekujem da će i to biti riješeno. Sveukupno, nadamo se boljoj povezanosti sa središtem naše županije jer, paradoksalno je ali istinito da smo desetljećima imali bolju vezu sa središtem susjedne, a ne svoje županije. Postupno se situacija mijenja i značajno utiče na dolazak turista da dođu na naš otok ili npr. da odu u posjet Dubrovniku.

image

Slikoviti Ubli konačno će postati prometno dostupniji

Ante Gugić/tz Lastovo/

Luka podiže image i znači sigurnost

Podsjetimo, siječnja prošle godine u Stonu je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj SAFU Tomislav Petric i ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko- neretvanske županije Antun Banovac potpisali ugovor za rekonstrukciju luke Ubli. Tom je prigodom ministar Butković naglasio graditeljsku renesansu naše županije i o projektu u Ublima rekao da ”svi koji žive na moru i od mora znaju što znači graditi luku koja predstavlja lice i naličje svakog mjesta”:- To je više i od pukog otočkog povezivanja, to znači sigurnost, podiže imidž, manjeg ili većeg mjesta na otoku ili priobalju.

Nazočivši proslavi Dana općine Lastovo i blagdanu sv. Kuzme i Damjana, župan Nikola Dobroslavić je, govoreći o kapitalnim županijskim projektima, najavio skori početak radova te naveo kako se na području najjužnije županije trenutačno realizira šest projekata unaprjeđenja lučke infrastrukture koji se, u ukupnoj vrijednosti od 571,7 milijuna kuna, sufinanciraju sredstvima Europske unije.

17. lipanj 2024 08:35