StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHOROR U BUČI!

‘Na ulicama leševi civila svezanih ruku i nogu, poluspaljena tijela, pobijene su mlade obitelji, muškarci su nestali, žene su silovane...‘ Svijet je šokiran ruskim zločinima u ‘ukrajinskoj Srebrenici‘

Piše dv
3. travnja 2022. - 13:11

Užasavajući prizori dočekali su ukrajinske vojnike koji su u subotu ušli u grad Buču, koji je praktički predgrađe Kijeva. Nakon povlačenja ruska vojska za sobom je ostavila stravične scene paleži, okrutnih ubojstava i pljačke. Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je kako su naišli na razbacana tijela mrtvih civila po ulicama i na autocesti 20-tak kilometara izvan Kijeva. Prekrivene dekom, uočili su i tijela nekoliko golih žena koje su ruski barbari pokušali spaliti kraj ceste. Očajni i ogorčeni onime što su vidjeli, zaključili su da se radi o novoj Srebrenici, donosi Slobodna Dalmacija. 

Novinari The Telegrapha, koji su ušli u grad opisuju kako je svaka trgovina provaljena, a kolica s opljačkanim stvarima ostavljena na položajima s kojih su Rusi pobjegli.  "Ovdje su u blizini pogubili dva civila metkom u potiljak", ispričala je za Telegraph mještanka Alyona.

Slični izvještaji o ubojstvima civila potvrđeni su i u drugim mjestima i gradovima kojih je oko tridesetak, a koje su napustile ruske snage u okolici Kijeva.

Posljedice nekoliko tjedana ruskog terora mogu se vidjeti posvuda. Deseci spaljenih oklopnih vozila, uništene kuće i ubijeni civili. Savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Anton Geraščenko na Twitteru je objavio video snimku razorene Buče koja je gotovo potpuno sravnjena sa zemljom.

"Buča je prije mjesec dana bila predivno, moderno kijevsko predgrađe", podsjetio je Geraščenko i naveo kako izgleda sada: "Buča danas – staje bombardirane i spaljene, kuće opljačkane do zadnje žlice ili sravnjene sa zemljom, mlade obitelji pobijene, muškarci nestali, žene silovane."

image
Ronaldo Schemidt/AFP

Sergej Nikiforov, glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskoga kazao je kako su prizori iz Buče mučni za opisati te da su nepobitan dokaz počinjenja ratnih zločina.

Pronađene su masovne grobnice, kao i leševi ubijenih koji su bili vezanih ruku i nogu s prostrijelnim ranama na potiljcima.

- Očito je da je riječ o civilima i da su pogubljeni, rekao je Nikiforov za BBC. Ukrajinci su pronašli i poluspaljena tijela, izgledalo je to kao da je netko pokušao sakriti vlastiti zločin, ali nije imao vremena učiniti to dovoljno brzo.

Anatolij Fedoruk, gradonačelnik Buče potvrdio je kako je grad u masovnoj grobnici pokopao 280 ljudi.

"Neki od ubijenih imaju samo 14 godina. Svi ti ljudi su ubijeni, ustrijeljeni u potiljak", potvrdio je Fedoruk. Reagirajući na monstruozna otkrića u Buči, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove trupe optužio za počinjenje genocida.

image
Ronaldo Schemidt/AFP

- Ono što se dogodilo u Buči i drugim predgrađima Kijeva može se samo opisati kao genocid. To je brutalni ratni zločin za koji je odgovoran Putin. Civilima su vezali ruke pa ih likvidirali, rekao je Kličko za njemački Bild.

- Samo je jedna moguća posljedica nakon ovoga: nijedan cent ni iz Njemačke ni iz ostatka svijeta ne bi smio otići više u Rusiju. To je krvavi novac kojim se ubija ljude. Smjesta uvedite naftni i plinski embargo, apelirao je Kličko.

Mnoga tijela imala su bijele trake "kako bi pokazali da su nenaoružani", rekao je.

image
Ronaldo Schemidt/AFP
image
Ronaldo Schemidt/AFP

Vlastitu dramu, novinarima britanskog Guardiana ispričala je Halina Tovkač koja i dalje traži tijelo svog supruga Olega.

Njegova smrt, kako kaže, dio je ratnog zločina u kojem su ruski vojnici ubili i dva dječaka te njihovu majku. Incident se dogodio 5. ožujka u jutarnjim satima kada su dvije obitelji, inače susjedi u ulici Ivana Rudenka, pokušale pobjeći iz Buče od rata. Obitelji su spakirali najosnovnije,  piće i hranu te isplanirali rutu do zapadnoukrajinskog sela Romanivka. Trebali su putovati u konvoju.

U prvom, bijelom Fordu, sjedili su 42-godišnji Oleksandr Čikmariov, njegova 33-godišnja supruga Margarita te njihova dva sina, dječaci Matvej (8) i Klim, koji je napunio četiri godine. U bijelom Dodgeu iza njih za volanom je bila Halina, suprug Oleg i na stražnjem sjedalu punica njihova sina Romana, Tatjana Kovalenko (50).

 Nakon što su skrenuli u ulicu koja se nalazi samo 800 metara od njihove naletjeli su na rusko oklopno vozilo.

"Automobil obitelji Čikmariov se iznenada zaustavio i tako sam i ja stala. Vidjela sam kako su se vrata u prvom automobilu otvorila. Pala mi je na pamet samo misao da su svi ubijeni. Tako brzo se sve dogodilo. Moj suprug je vrištao da se okrenem, a tada sam osjetila da mi je metak pogodio desno rame. Tjerala sam supruga da izađe iz automobila, ali nije se micao. Shvatila sam da je mrtav. Samo sam otvorila vrata i počela bježati", ispričala je svoju strašnu priču Halina.

Tatjana, koja je bila na stražnjem sjedalu nogama je razbila prozor da bi pobjegla.

Prvi je automobil ubrzo nakon toga zahvatio plamen, a napad je preživio samo Oleksandr. Njegova supruga i dva dječaka su poginuli.

image
Ronaldo Schemidt/AFP
02. svibanj 2024 07:15