StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBODULSKA PRIČA

Na Lastovu traže nastavnike, a profesora tjelesnog izbacuju iz stana: ‘Uselit će netko tko ima čak i apartmane!‘ Što se to događa s državnim nekretninama na otoku?

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
17. siječnja 2023. - 21:27

Lastovci baš nemaju sreće sa stručnim kadrom koji dođe raditi na njihov otok. Sad, je li u pitanju sreća ili ipak nešto drugo?

‘NISAM UPUĆENA‘

Osnovnoj školi ‘Braća Glumac‘ s 38 učenika kronično nedostaje stručnog kadra, pa su tako nedavno raspisali natječaj za učitelja fizike (m/ž) i učitelja tehničke kulture (m/ž) kojemu je rok za prijavu istekao 13. siječnja. Nazvali smo ravnateljicu škole Vedranu Ortiku Medini i pitali je li se itko prijavio na natječaj za koji je krajnji rok za prijavu bio 13. siječnja:

- Ne, nitko se nije javio. Čekamo još poštu par dana.

Mislite li da će se itko prijaviti?

- Pa ne baš.

Kako se ‘krpate‘?

- Pa, nastavnici su zaduženi za predmete, nestručno. Oni održavaju te satove. Možete zvati bilo koju drugu školu i bit će jednaki problem s fizikom i matematikom, ali i s drugim predmetima, to je u cijeloj državi tako.

A što je s profesorom tjelesnog?

- On i dalje radi.

Živi li još u istom stanu?

- Nisam upućena - ustvrdila je ravnateljica škole, kao da je Lastovo i njegova mala škola New York.

BAJKA POSTALA NOĆNA MORA

Za profesora tjelesnog, podsjetimo, zamijeniti urbanu sredinu s ovako malom i dalekom od ostatka svijeta kao što je Lastovo nije se pokazalo nimalo bajkovitim, kako se to isprva učinilo Eugenu Purgariću iz Zagreba. On je prije nešto više od godinu dana doselio na Lastovo kako bi preuzeo dužnost profesora u OŠ ‘Braća Glumac‘. U listopadu 2022. istekao mu je ugovor za jednogodišnje korištenje stana kojeg mu je u najam dala Općina. S obzirom da radi na pola norme i plaća mu je 3.600 kuna, opire se deložaciji, zbog čega je s Općinom završio na sudu.

- Da platim privatni smještaj, ne bi mi ništa ostalo. To je tuga, da netko tko je završio fakultet u Hrvatskoj radi za te novce. Žele me izbaciti iz tog stana, a ne nude mi nikakvo rješenje, tako da iskreno ne znam koja mi je sudbina. Što je najtragičnije, Općina ima praznih i useljivih stanova koji se ne koriste. Čekam sud 31. siječnja, mada ne znam hoću li moći doći jer će mi se možda preklopiti termin s terminom stručnog ispita. Ako budem mogao doći, doći ću. Budemo vidjeli što će biti - najavljuje Eugen, koji nije pretjerano optimističan kad je riječ o njegovom ostanku na otoku.

image

Mladi liječnik Fran Blažević doselio se iz Zagreba na Lastovo, ali se kratko zadržao

Privatni Arhiv/

Život na Lastovu učinio se svojevremeno egzotičnim i liječniku obiteljske medicine Franu Blaževiću, također Zagrepčaninu, koji je baš ovih dana otišao s Lastova zbog specijalizacije u Slavonskom Brodu. O namjeri da ode na daljnje usavršavanje govorio je i u intervjuu za ‘Dubrovački vjesnik‘ u studenom prošle godine, ali tada još nije bio siguran hoće li ostati ili otići. Požalio se u tom intervjuu na radne uvjete na otoku, da bi na kraju sve skupa presudilo prihvaćanju poslovne prilike koja mu se ukazala na istoku Hrvatske.

BORBA S VJETRENJAČAMA

- Nama u školi fali dosta osoblja. I profesor likovnog je dao otkaz, iz fizike i tehničke kulture... Dosta nam kolega fali - nastavio je Eugen Purgarić, diplomirani kineziolog. - Volio bih ostati, ali ako mi se budu stvarali ovakvi bespotrebni stresovi, onda ne znam što će mi ta ‘borba s vjetrenjačama‘. Tražim samo jednakost s bivšim kolegama koji su tu radili, a nisu bili s Lastova, i uvijek im se omogućio smještaj. Ovo je otok pod posebnom državnom skrbi, kojemu je uvijek falilo stručnog kadra kojemu se davao smještaj. U mom slučaju vrijede dvostruka mjerila - mene bi izbacili da bi tu ušao netko tko ima gdje živjeti, dapače, ima i apartmane - iznosi Eugen. Mediji su već prenijeli da u državnim stanovima na Lastovu žive mnogi Lastovci, među njima i ravnateljica škole, ali i načelnica Općine, iste one koja deložira profesora tjelesnog iz stana, dok mnogima od njih ne nedostaje obiteljskih nekretnina, ali to ih ne spriječava da desetljećima žive u državnom stanu.

image

Lastovo

Jakov Prkic/Cropix/Cropix

- Ovaj stan gdje ja živim i koji sam dobio na korištenje od Općine na godinu dana, a taj rok je prošao, to je kao stan od Dječjeg vrtića, ali je općinski i u njemu su uvijek živjeli nastavnici. Sad odjednom treba za djelatnicu dječjeg vrtića. Ne znam što sam im ja skrivio. Volim svoj posao, zato sam i završio fakultet koji mi je najbliži srcu i ne vidim razloga da mi stvaraju ovakav stres i napetost. Radi ovakve politike mladi iseljavaju iz Hrvatske - sjetno govori Eugen, 27-godišnjak poprilično razočaran u rezultat svoje odluke da zbog posla napusti Zagreb, u kojem je ostavio i suprugu. Naime, nedavno se i oženio, 20. prosinca, što će najvjerojatnije biti odlučujući razlog da skupi kufer i vrati se u rodni grad.

- Ravnateljica bi mi trebala pomoći, ali realno ni ne može jer kad su bili izbori za ravnatelja, upravo je glas načelnice presudio da to bude ona - iznosi Eugen u jednoj rečenici svu tragiku umreženosti i ovisničkih odnosa na koje pojedinci (koji pomalo postaju većina) pristaju, te dodaje kako je ‘i njegovo radno mjesto zapravo obećano nevjesti jednog Lastovca‘, što nas dovodi do kraja priče s očekivanim ishodom koji samo što se nije odigrao.

28. lipanj 2024 16:02